תחזוקה של מעגל לא סגור

מאת: רחל בן מנחם

פורסם לראשונה ביוני 2002

המסגרת

אחת מהיכולות של "מדריך" "מאמן" "מנטור" "יועץ בתהליך הדרכה": לתחזק מעגל לא סגור בין מדריך למודרך, בין יועץ לנועץ, עבור מעגל אחר שהנועץ מצוי בו או עשוי להיות מצוי בו. זה אומר שאירוע בתוך ה"כאן ועכשיו", בו היועץ מבחין והוא בעל פוטנציאל של למידה רגשית, לא יטופל, לא ייסגר ולא ייפתר במודע. היועץ מחכה לשעת כושר להשתמש באי הסגירות של המעגל בינו למודרך כדי להשתמש באירוע וליצור למידה דרך הסגירה של שני המעגלים במקביל.

האירוע והפרשנות:

נועץ, שהוא מנהל, לא הופיע למפגש עם היועץ, לא הודיע מראש ולא יזם קשר לאחר מכן כדי להסביר. היועץ נתקל בתופעה דומה בתהליך עבודתו עם המנהל, אי אז התקשר לנועץ לברר, שמע הסבר והמשיך הלאה. זה אומר, שהיועץ לקח על עצמו את האחריות לסגור מעגל. בפעם הזו הנידונה ניתק המדריך מגע, כי רצה להעביר מסר מתוך הבנה, שלמידה אינה יכולה להתרחש במקרה זה ללא התנסות של עימות עם התוצאה.

בהמשך העבודה, יזם הנועץ קשר עם היועץ, ובא אליו עם חוויה של עימות עם התנהגויות של כפיפיו. בהקשר לאירוע זה בין הנועץ לכפיף שלו, נתבקש היועץ לסייע לנועץ. "מה עושים"? שאל הנועץ. אי אז עשה היועץ שימוש באירוע שהתרחש בינו לנועץ ונשאר לא פתור. הוא השתמש באירוע ביניהם ובתחושות שעברו שם כאנאלוגיה למערכת היחסים האחרת. מסתבר, שהתחושות שעברו אצל הנועץ כלפי כפיפו, כפי שהציגן, והתחושות שביטא היועץ כלפי הנועץ בהקשר לאותו מצב עניינים לא סגור, היו זהות; אותן מילים, אותם ביטויים, אותה שפת תסכול: "לא מספיק חשוב", "מבטל אותי" וכדו'. 

סיכום למידה 

מה למד הנועץ?

  • הוא מצוי בתפקידים שונים בסיטואציות שונות, וזה אומר שהוא מתנהג כמו כפיפיו.
  • המשוואה של "המנהל הוא השלם" "הכפיפים הם החסרים" אינה נכונה.
  • ניתן להכיר בחוסר השלמות של האחר דרך שנכיר בחוסר השלמות העצמי.

מה למד היועץ? 

    • כדאי, לעיתים, לחכות עם הסגירה של "מצב לא גמור", אם כי יש בכך הימור.
    • המודעות ל"מה אני מרגיש" עשויה לשרת את התפתחותו של האחר.

 

תחזוקה מכוונת של מעגל לא סגור מתאפשרת, כשהיועץ מצויד באורך רוח של "לחכות לתנאים של הבשלה", כאשר היועץ יודע להכיל את נועצו עבור למידתו העתידית. מעין להיות בחזקת צופה בתהליכים, משער אותם, רואה פוטנציאל. כל זה כדי ליצור למידה רגשית משמעותית.

 

קישורים רלבנטים באתר:

 

 

 

 

 

 

 

 

יכול לעניין..

גישות הנחיית קבוצות לבכירים וייעוץ ארגוני

ללמוד מהטובים ביותר – הנחיית קבוצות בכירים, יעוץ ארגוני וליווי מנהלים בהנחיית דרור ורדי

הנחיית קבוצות לבכירים בגישת "הקונפליקט".  ללמוד ייעוץ ארגוני ברמה הפרקטית לחצ/י לפרטים על ההטבה המיוחדת לחברי …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *