הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 213, 29 מאי 2000
בכלכלה החדשה המתהווה בעולם ההיי טק, כלכלת החלומות, גדלה והולכת חשיבות ה"כוכבים" שבחברה, ומעמדם של בכירים אלה כמו דומה לזה של כוכבים בתעשיית הקולנוע. לאבי רימר, פסיכולוג ראשי ב"פילת", כמה הערות על התייחסות הבעלים והמנכ"ל לכוכבים, שאינם ככל עובד, ושהיחס כלפיהם "אין לו שיעור ואין לו תקן".
המשקיעים – פרטיים או חברות השקעה – לעתים בוחרים להשקיע כספים, בחברה קיימת או בחברת סטרט אפ, לאו דווקא בגלל הרעיון, אלא בגלל הכוכבים המובילים את החברה. נטייה זו גוברת בשל אי הוודאות בשוק: קשה לדעת מראש אם מוצר יצליח או ייכשל, וקל יותר 'לשים את הכסף' בסל של מי שנחשבים מראש כ'מנצחים'.
תופעה (שכיחה בארה"ב) היא חברה הרוכשת חברה אחרת, כדי לקחת לעצמה את כוכבי החברה הנרכשת. דרך נוספת לרכישת כוכבים היא "הד הנטינג", המבוססת על הצעות פיתוי ש'אי אפשר' לסרב להן, אך לדברי רימר, עדיין קיימת בארץ קולגיאליות ברמה מסוימת, "ולא הגענו לגישה האמריקאית שהיא נטולת מצפון". איך יודעים מי כוכב? לפי הרקורד שלו, לפי "קבלות", אך עלולים גם לנחול מהכוכב כשלון ואכזבה.
בעלי החברה או המנכ"ל צריכים להיות מודעים ל"מחיר" הכרוך ב"כוכבים", כמו "בעיית האגו": לעתים קרובות הכוכב הוא איש 'לא קל', הולך עם הרגשה שהוא ייחודי, והבעלים או היזם מתקשים להורות לו מה לעשות. כמו מפיק סרטים שמפטר את הבמאי, כדי שלא יפגע לו בכוכב, כך גם המשקיע יכול להזיז מתפקידו מנהל מנוסה ונבון, כדי שלא יפגע לו בכוכב הטכנולוגי או השיווקי.
הקריירה של הכוכב לא תמיד ממושכת. לעתים ההשקעה יורדת לטמיון, מסיבות שונות, וכמו שמעלים את הכוכב כלפי מעלה באופן דיספרופורציוני, כך גם נוטים 'להפיל' עליו, בעוצמה רבה, את האחריות לכשלון.
אגב, קיימת גישה, שלפיה כדאי לוותר מלכתחילה על איתור כוכבים, ולבחור איש מוכשר מאד, אך 'צנוע', ללא הילת כוכב, ולטפחו.
קישורים רלבנטים באתר:
tweet[Google]
Follow @leadersnet
מנהיגים ברשת |
www.leadersnet.co.il |
leaders@leadersnet.co.il |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" יולי 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |