מדד תפישת השחיתות (CPI) לשנת 2013

 

 

מדד תפישת השחיתות העולמי של עמותת שקיפות בינ"ל ל-2013 קובע:

שני שליש ממדינות ה-OECD מדורגות מעל ישראל במדד תפישת השחיתות 

  •      מבין מדינות ה- OECD שנכללו במדד, ישראל ממוקמת בשליש התחתון של מדינות אלו, במקום 23 מתוך 34 המדינות החברות בארגון.
  • מקרב 177 המדינות שנבדקו, ישראל מדורגת במקום ה-36 עם הציון 61; במדד של השנה שעברה ישראל מוקמה במקום 39 (מתוך 176 מדינות), עם ציון 60.
  •   כ-75% מכלל המדינות במדד קיבלו ציון נמוך מ-50, עובדה המעידה, בין היתר, כי השחיתות עודנה בעיה חמורה בעולם.

מדד תפישת השחיתות העולמי לשנת 2013 שהתפרסם ב-3 בדצמבר, העלה תמונה מדאיגה לגבי היקף השחיתות בעולם. לפי המדד, ישראל ממוקמת במקום ה- 23 מתוך 34 מדינות ה- OECD, בחציון התחתון של מדינות אלו. בדיקה של ישראל בהשוואה לכל המדינות הנכללות במדד, מעלה שישראל מדורגת במקום ה- 36 מתוך 177 מדינות, עם ציון 61 מתוך 100, זאת לעומת מקום 39 (מתוך 176 מדינות) וציון 60 בשנת 2012.

המדד הינו המדד המקיף ביותר בעולם הבודק את רמת השחיתות הנתפסת בסקטור הציבורי במבט השוואתי.

דירוג המדינות במדד נעשה על פי סקאלה של 0-100 והינו ציון יחסי. הציון 100 מציין את המדינה הנתפשת כנקייה משחיתות. הציון 1 מציין את המדינה הנתפשת כבעלת היקף השחיתות הגדול ביותר.

שני שליש מהמדינות בעולם קיבלו ציון נמוך מ-50.

את רשימת המדינות הנתפשות כ'נקיות' ביותר משחיתות מובילות מדינות ה-OECD. בראש הרשימה מדורגות דנמרק וניו זילנד (במקום הראשון עם הציון 91). אחריהן מדורגות פינלנד ושבדיה (מקום 3 וציון 89), נורבגיה וסינגפור (מקום 5 וציון 86), שוויץ (מקום 7 וציון 85), הולנד (מקום 8 וציון 83), אוסטרליה וקנדה (מקום 9 ציון 81); המדינות הנתפשות כמושחתות ביותר הן סודן, אפגניסטן, קוריאה וסומליה.

מבט על מדינות המזרח התיכון מראה כי מדינות אלו קיבלו ציונים נמוכים משמעותית: ירדן דורגה במקום 66 עם הציון 45; מצרים דורגה במקום 114 עם הציון 32; לבנון דורגה במקום 127 עם הציון 28, וסוריה דורגה בתחתית הרשימה במקום 168 עם הציון 17.

עוד עולה מהמדד, כי יותר משני שליש מסך המדינות הנבדקות, קיבלו ציון נמוך מ-50 (מתוך 100). לדברי ארגון שקיפות בינ"ל, עובדה זו מצביעה על כך שהשחיתות עודנה בעיה חמורה בעולם.

הדו"ח אף מציג חלוקה גיאוגרפית של רמות תפישת השחיתות לפי אזורים עיקריים בעולם. לפי חלוקה זו, האזור הנתפס כמושחת ביותר הינו במדינות מזרח אירופה ומרכז אסיה, כאשר 95% ממדינות אלו קיבלו ציון הנמוך מ-50. האזור הנתפס כ'נקי' ביותר משחיתות הינו מדינות האיחוד האירופי ומערב אירופה בהן 23% בלבד קיבלו ציון שהינו נמוך מ-50.

לדברי יו"ר עמותת שקיפות בינ"ל ישראל, השופט (בדימוס) מיכה לינדנשטראוס: "שחיתות אינה רק מונעת חלוקה צודקת של ההון והתפתחות כלכלית תקינה, אלא היא בעלת השלכות קשות על אמון הציבור. על ממשלת ישראל לפעול להגברת השקיפות בפעילותה, לפרסם פרוטוקולים של ועדות שהקימה הממשלה ושאינם חסויים בכלל, וועדת שרים לענייני חקיקה בפרט וכן לאמץ באופן מיידי כללי אתיקה משמעותיים לשרים ולסגני שרים. המאבק לטוהר מידות בשרות הציבורי צריך לקבל עדיפות גבוהה בפעילותם של גורמי אכיפת החוק. הטיפול בתלונות על שחיתות ציבורית, צריך להיות מיידי ובתאום מלא של כל הגורמים הפועלים בתחום זה. קיימים, לצערנו, עדין 'עשבים שוטים' של שחיתות ציבורית שצריך לעקור מן השורש ומיד, ביד קשה ובענישה מחמירה".

לדברי מנכ"לית עמותת שקיפות בינ"ל-ישראל עו"ד גליה שגיא, "מדד תפישת השחיתות העולמי מתפרסם זו השנה ה-20. הנתונים מצביעים על כך שבאופן יחסי ישראל נמצאת במקום בינוני בלבד במדד וכי לא חל שינוי משמעותי בשנים האחרונות. ביחס למדינות ה-OECD, ישראל מדורגת בקביעות בחציון התחתון של מדינות אלו ולא כמו שהינו רוצים לראות ולהיות."

 

עמותת "שקיפות בינלאומית ישראל", נוסדה בשנת 1999 ע"י פרופ' דב יזרעאלי במטרה לקדם נורמות של אתיקה ושקיפות כחלק מהמאבק לצמצום השחיתות בחברה הישראלית. העמותה הינה השלוחה הישראלית של ארגון שקיפות בינ"ל העולמי Transparency-International המוביל את המאבק נגד שחיתות בעולם. במסגרת עבודתה העמותה פועלת בשיתוף המגזר העסקי, המגזר הציבורי והמגזר השלישי להנחלת נורמות של אתיקה ושקיפות, ומפיקה דו"חות השוואתיים על מצב השחיתות בעולם בשיתוף הארגון העולמי.

 

 קישורים רלבנטים באתר:

מנהיגים ברשת

www.leadersnet.co.il

leaders@leadersnet.co.il

© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" פברואר 2013. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי  ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר

יכול לעניין..

ניהול ערכים תשוקתיים – רגשיים, אתיים, כלכליים ומשחק הערכים לילדים ולמשפחה

מאת: שמעון דולן, סלבדור גרסיה ואבישי לנדאו     *  איך יוצרים ומשמרים את הלהט …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *