6 צעדים להטמעת E-Learning בארגון: צעד שני – אסטרטגיה

תרגום, עריכה ותוספות: טלי גולדברג גרטמן

E-Learning Guidebook: Six Steps to Implementing E-Learning – Article as

published by brandon-hall.com; www.brandon-hall.com

 

שלש גישות ל – E-Learning

איש אינו מטפס על הר ללא תוכנית –  ומימון המשלחת… לכן, הבטחת חסות מטעם חברי ההנהלה הינה קריטית, כפי שנהוג בכל יוזמה מערכתית. אין זה מפתיע כי בארגונים אשר מתקיימות בהן הפרקטיקות המוצלחות ביותר של E-Learning, נמצאה תמיכה נרחבת של ההנהלה (www.brandon-hall.com). זאת משום שבארגונים אלה  נתפש ה E-Learning כצורך עסקי, בסיסי וחיוני. דוגמא לכך ניתן למצוא בהצהרת אחד הארגונים:

“ Senior management supports e-Learning because it delivers what

is needed when it is needed.”

ואחר טוען:

“Without it, our project would have been lost in the shuffle of changing priorities and other commitments for capital.”

 

לפניכם שלש גישות שונות לפיתוח אסטרטגיות להטמעת E-Learning, בהתאמה לרמת הידע וההכרות של הארגון עם הנושא.

רמה 1

במידה והנושא חדש בארגון, או קיימת התנסות מעטה בתחום, האסטרטגיה המומלצת לבניית ה – Case (הצידוק) העסקי היא  לנקוט באחת משתי הגישות:

  • הטמעת מוצר מדף גנרי וידידותי למשתמש אשר יתאים לאוכלוסיה רחבה
  • פתרון "צר וגבוה" המתמקד בבעיה נקודתית – תוך תכנון מודל תשלום ועלויות בהתאם.

בשתי הגישות יש להדגיש את החסכון והייעול בנגישות אל מקורות המידע וכן על הגמישות שבהעברת המידע. כל אלה על מנת לשכנע את הארגון לאמץ את מתודולוגית ההדרכה החדשה.

דוגמא ליישום המודל "הצר והגבוה":

כאשר ג'והן קון, סגן נשיא "Dell Learning" הצטרף אל הארגון, הוא שינה את הגישה המקובלת שביקשה תמיכה פיננסית נרחבת ליוזמות E-Learning. במקום, הוא בנה את טיעון הכדאיות העסקית על ההצעה  לייעד את המתודולוגיה החדשה לתחום אחד בארגון, תוך הבנה שבשלב מאוחר יותר היא תוטמע בשאר התחומים. בנוסף, הוא תמחר את התוכנית כך שהיא תבוסס על שעות למידה (במקום על פי מודל התקורה הגלובלי). קון בנה את הכדאיות העסקית הן על  פתרון מתודולוגי שאינו מצריך השקעות נרחבות והן על חיסכון משמעותי בעלויות.

רמה 2

אם ארגונכם הטמיע כבר יוזמה אחת או שתיים מוצלחות בתחום הלמידה מרחוק, כדאי לכם לשקול את בניית הכדאיות העסקית סביב גישה ממוקדת בעיה – כאשר התכנים מותאמים לבעיה ומציעים מיומנויות פתרון בעיות באמצעות שימוש בסימולציות. זכרו כי E-Learning מתייחס גם לסביבות סגורות כגון תקליטורים וטכנולוגיות DVD.

דוגמא

מספר גורמים הביאו את "דומינוס פיצה" לבחון את נושא ה – E-Learning בשנת 1995. באותה תקופה היו בארגון מספר כלי הדרכה אשר המאפיין המשותף להן היה חוסר אחידות וריבוי ואריאציות לכל אחד מהן מבחינת שיטות ההעברה אצל בעלי הזכיונות. בנוסף, עלויות ההדרכה היו גבוהות, לאור תחלופת העובדים הגבוהה, במיוחד כאשר היה צורך בנסיעות לצורך ההדרכה.

כתוצאה מכך פיתחה "דומינוס" הדרכה על גבי תקליטור במגוון נושאים עבור העובדים בסניפים השונים ברחבי העולם. התכנים עסקו בנושאים בעלי גוון אינפורמטיבי בסיסי (לדוגמא – כיצד מכינים פיצה), שירות לקוחות ומיומנויות רכות (soft skills). בנוסף, הוצגו בתקליטור מגוון תכנים הקשורים בפיתוח מנהלים בתחומים כגון שיווק, רווחיות וגיוס עובדים.

הריסון וויטרס, מנהל ההדרכה בדומינו אומר כי תסריט ה – E-Learning הייחודי הזה היה יעיל במיוחד שכן פעל לסגירת הפערים שהיו בהדרכה באותו זמן. יחד עם זאת, מאחר ולכל סניף ברשת יש את מערכת המחשב שלו, עדיין לא פתרו ב"דומינוס" את נושא  ה WBT – הדרכה מבוססת הרשת (Web Based Training). קיימות עדיין בעיות של ריבוי מערכות ותשתיות, כמו גם בעיות נגישות ל – WEB.  כאשר כל אלה יפתרו, אומרים ב"דומינוס" , תשתנה תמונת ההדרכה.

רמה 3

לבסוף, במידה וארגונכם הטמיע אחת או יותר יוזמות של למידה מתוקשבת, בהם הלמידה מבוססת פתרון בעיות או בעזרת הדמיות ממוחשבות, יתכן והארגון מוכן עתה לבנות את הכדאיות העסקית שלו סביב פתרון רחב טווח. הפוקוס ביוזמה כזו צריך להיות בשיתוף באמצעות "חללי עבודה קבוצתיים וירטואליים" שיתנו את ההזדמנות לחבור לעמיתים וללמוד "פנים מול פנים" בזמן אמיתי.

דוגמא

IBM החליטה על מהלך E-Learning נועז, אשר הוטמע באופן נרחב בחברה בהקשר לערכי ליבה. החברה נדרשה לפתח תכנים ומתודולוגיות לפיתוח מנהיגות ויכולות ניהול אצל 30,000 ממנהליה ברחבי העולם. מנהלת תוכניות פיתוח המנהלים, ננסי לואיס, החליטה "פשוט לעשות זאת" ובנתה את תוכניותיה בהתאם. לואיס בחרה במתודולוגית הלמידה מרחוק בשל האפקטיביות שלה ומאמציה נשאו פרי הן ברמת האפקטיביות והן ברמת היעילות.

המשתתפים ב"תוכנית ה E-Learning הבסיסית הכחולה" למדו פי 5 תכנים מאשר בהתערבויות לימודיות קודמות  ובעלויות של שליש המחיר מאשר בגישות למידה מסורתיות מבוססות מדריך.

תיאום בין E-Learning ליעדים העסקיים

בארגונים אשר אימצו כבר את המתודולוגיה החדשה מעידים על תוצר לואי נוסף למודל ההדרכה החדש: בזכות ה – E-Learning נתפסת מחלקת הדרכה כולה כחלק מהאסטרטגיה הארגונית. כתוצאה מכך, משתנה התרבות הארגונית ל "E-Culture" וכן נוצר קשר סינרגטי (השלם גדול מסך חלקיו) בין ניהול הידע, התמיכה בביצועים ומחויבות גבוהה ברמות הניהוליות.

מאפיינים אלה, הבולטים במחקר ההשוואתי של "ברנדון הול" שעסק בפרקטיקות הלמידה המוצלחות ב E-Learning , מציגים באופן ברור את חזון הלמידה, הידע והביצועים. הם  מדגימים הלכה למעשה כיצד מתודולוגית ה – E-Learning תורמת להגדרת החזון שהוא  מספיק משכנע כדי להגביר את רמת הפתיחות של כל בעלי העניין כלפי השינוי. גורם זה חשוב ומשמעותי כאשר יש צורך "למכור" את הרעיון אחר כך לשאר העובדים.

 

כמו כן, הנחקרים הציעו שימוש בכלי תקשורת מגוונים על מנת לשווק את רעיון ה – E-Learning באופן ממוקד ומשכנע למנהלי קו, מדריכים, עובדים ובעלי ענין נוספים לפני ובמהלך ההטמעה.

לדבר בשפת ה- "סיס"

כאשר תנסו למכור את יתרונות ה – E-Learning למנהלים ב"רמת ה – C" (אתם יודעים,

CEOs, CFOs, CIOs,  ואחרים…) חשוב מאד שתדעו לדבר את "שפתם" על מנת שתוכלו לבנות את ה Case העיסקי. ידיעת שפת ה "סיס" תשפר באופן דרמטי את הסיכויים שיוזמה או הצעת ה E-Learning שלכם תאושר. הבה נרענן יחד כמה מילים, משפטים וטקטיקות אשר יסייעו בידכם לבנות את המצגות או ההצעות להנהלה הבכירה:

קהל ה C אינו זקוק לשמיעת כל הפרטים הקטנים לגבי שיטות ההדרכה. גש הישר אל הענין. קצר את המצגת והתמקד בנקודות החשובות אשר יסייעו בידך להציג את הכדאיות העסקית של ה E-Learning.

כאשר תכתוב את ההצעה, בחר תמיד במילים שמתרכזות על השורה התחתונה. העבר מסרים לגבי האפקטיביות של E-Learning בפתרון בעיות עסקיות אמיתיות.  השתמש בביטויים כגון: "נשפר את רמת שביעות הרצון של לקוחותנו", "עליית ערך המניה שלנו בשוק", "נוריד את עלויות התפעול שלנו", "נשפר את רמת ביצועי העובדים". קהל ה – C מגיב היטב לנתונים ומספרים המציגים כמה כסף יחסך וכמה עובדים נוספים יושפעו וירוויחו מתוכניות ה E-Learning החדשות.

טיפים נוספים:

המנע מהצגת מידע מעורפל וכללי. השתמש במסרים חשובים נוספים שיעזרו לך לבנות את טיעוניך:

  • "E-Learning יעזור לנו להכשיר את עובדינו ב 50-60% יותר מהר משיטות מסורתיות".
  • "התוכנית תפחית עלויות תפעול על ידי הורדת הוצאות הנסיעה הנילוות בדרך כלל להדרכות מונחות מדריך המבוצעות בקנה מידה גדול".

 

  • "זה יאפשר לעובדינו ללמוד יותר מיומנויות ובכך יקטין את תחלופת העובדים ועזיבתם את הארגון".
  • "היוזמה תאפשר למחלקת ההדרכה שלנו להתפתח לכיוון של בניית כלים מיידיים גמישים ונגישים".

כשאתם מציגים מצגת בפני ההנהלה הבכירה, שימו את הדגש העיקרי על השיפור במתודולוגיות ההדרכה. השארו ממוקדים על התמונה כולה. השתמשו בדוגמאות מההוויה הארגונית, הציגו תוכנית יישום מעשית והיו מוכנים לענות לשאלות.

מי ישלם?

תמיכה מוראלית של ההנהלה בפרויקט היא דבר נפלא, אבל בהתבסס על המחקר נמצא כי ארגונים אשר התיחסו אל ההנהלה כאל "מנהל הבנק שלי" בעת הצגת הפרויקט נחלו הצלחה גדולה יותר. ללא קשר למקור מימון הפרויקט, נמצא כי ישנה חשיבות רבה להצגת הפרויקטים כיוזמה בעלת צידוק עסקי וכלכלי. באופן כזה תקבלו מימון לפרויקט ותגנו עליו מפני קיצוצים עתידיים.

על מנת להקל על המעמסה התקציבית אשר מחלקת ההדרכה נושאת בה ולהפוך את היוזמה פחות פגיעה לקיצוצים, ארגונים אחדים פיזרו את העלויות בין מחלקות שונות. באחד המקרים המוצלחים שנמצאו מחלקת IT היתה אחראית על ה LMS, מחלקת מכירות על רכיבים אחרים ומחלקת פיתוח מנהלים על רכיב אחר. תקשורת קבועה לגבי הצורך בהשקעה חוזרת בלמידה היא חיונית על מנת להבטיח את המשכיות ההטמעה ועמידות הפרוייקט. ההמלצה העולה מהמחקר היא להשקיע באופן שווה בלמידה ובמחקר ופיתוח.

 

למידע נוסף בנושא פנו אל:

E-Learning Across the Enterprise: The Benchmarking Study of Best Practices, available at

www.brandon-hall.com/elacenbenstu.html

Building the Business Case for E-Learning, published April 2001, available at www.brandonhall.com/builbuscasfo.html Using templates and examples, this report will help you develop e-Learning plans aligning with corporate goals to garner support – and funding – for your e-Learning initiative.

E-Learning Across the Enterprise: The Benchmarking Study of Best Practices, published September 2000, available at www.brandon-hall.com/elacenbenstu.html, examines the best practices of 11 organizations who have implemented and continue to improve successful e-Learning initiatives—from how they started out to implementation.

Advisory services and workshops to help you analyze technology and training needs, and develop an enterprise-wide strategy. Brandon has consulted with Johnson & Johnson, Goldman Sachs, Microsoft, Cisco, Kraft/General Foods, General Electric, Motorola, the U.S.Army and others. For more information, please visit www.brandon-hall.com/consulting.html

or contact Daryl Capuano at daryl@brandon-hall.com

.

 


מנהיגים ברשת
www.leadersnet.co.il
leaders@leadersnet.co.il
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" ספטמבר 2003. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי  ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר

  

 

 

 

יכול לעניין..

מודל למידה - תפוקה

e-Learning-מה זה בכלל?

מאת: דוד רד   " ה י ל ר י נ ג ? ? ?" …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *