תכנון קריירה במהלך תקופת הלימודים אקדמיים

הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 138, 1 דצמבר 1998

בכתבה מדווח על מחקרה של הגב' שלומית מנלה, מוסמכת החוג לפסיכולוגיה באונ' חיפה, במסגרת המרכז לייעוץ פסיכולוגי-תעסוקתי באוניברסיטה. ע"פ ממצאי המחקר (שכלל מידגם של 320 בוגרי אוניברסיטת חיפה בשנים 94'-91'), תכנון תחילת הקריירה כבר במהלך תקופת הלימודים, מגביר את היכולת של בוגרי האוניברסיטה להגיע לרמות גבוהות יותר של הכנסה, שביעות רצון ומסוגלות עצמית (אמונה ביכולת העצמית) בשנים הסמוכות לסיום הלימודים.
מהמחקר עולה, כי תכנון ציפיות אישיות לגבי העבודה בעתיד, מסייע להגיע להישגים לבוגרי כל החוגים, הן המקצועיים (הפרופסיונליים) כמו כלכלה או עבודה סוציאלית, והן הפחות מקצועיים (המוגדרים בדרך-כלל "מדעי הרוח") כמו מקרא, ספרות ועוד (אגב, חוג "רוחני" כמו מקרא אך בתוספת תעודת הוראה, מוגדר, על-פי המחקר, כחוג ברמה מקצועית גבוהה).
אומנם, לפי ממצאי המחקר, בוגרי החוגים המקצועיים מגיעים מהר יותר מבוגרי החוגים הפחות מקצועיים לרמות גבוהות של הכנסה, שביעות רצון וכו', אך לתכנון ציפיות השפעה משמעותית, ובוגרי החוגים הפחות מקצועיים, שתכננו את עתידם התעסוקתי כבר במהלך הלימודים, הגיעו לרמות גבוהות יותר של הכנסה וכו' מבוגרי מדעי הרוח, שלא גיבשו במהלך הלימודים ציפיות לגבי תעסוקתם.
יצוין, כי אלמנט התכנון במחקר מתייחס לציפיות תעסוקתיות שונות: בכלכלה למשל, מתייחס אלמנט התכנון להחלטה על תעסוקה בתחום הפיננסי, העסקי, או התיאורטי וכדומה, בעוד בעבודה סוציאלית מתייחס אלמנט התכנון להחלטה אם לעסוק בטיפול בקשישים, ילדים, או בתחום אחר.
במסגרת מסקנותיה קובעת מנלה, כי "אומנם מתברר כי בוגר חוג מקצועי שלא תכנן את עתידו התעסוקתי, יגיע לרמות גבוהות יותר של הכנסה, שביעות רצון וכו', מבוגר מדעי הרוח שתכנן את עתידו, אך לא בהפרש גבוה יחסית, והדבר מדגיש את חשיבות התכנון המוקדם כבר במהלך הלימודים". המחקר הוא חלק ממחקר-מעקב מקיף אחר בוגרי אונ' חיפה, 3 ו 6 שנים מסיום לימודיהם.

 

קישורים רלבנטים באתר:

מנהיגים ברשת

www.leadersnet.co.il

leaders@leadersnet.co.il

© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" מאי 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי  ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר

יכול לעניין..

רק 30% מהמועסקים חשים שיש להם אופק מקצועי במקום עבודתם

  ההשקעה בשימור נשים במקום העבודה נמוכה מההשקעה בגברים: פחות תגמול כספי ואופק מקצועי   …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *