פרוק בעיות מעגליות

הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 206,  5 באפריל 2000

 

בעיה מעגלית היא בעיה חוזרת ומטרידה, שוב ושוב, ובדרך-כלל גם הולכת ומתעצמת. למשל, עובד נעדר לסירוגין מסיבות לא מוצדקות, הממונה נוזף, אך דפוס ההיעדרות נמשך, לעתים מתעצם, מתלווה אליו תגובה מילולית בוטה של העובד, הממונה מחמיר את יחסו, מנכה משכרו של העובד הנעדר, זה 'מגיב' ונעדר דווקא ב"שבוע מבצע" שבו נחוץ כל כח האדם בחברה, וכן הלאה.

"הממונה 'יודע' כי מה שלא הולך במעט כוח ילך עם יותר כוח, ועוד אמונות מעין אלה, אך בשלב מסוים הוא מוצא את עצמו אובד עצות", אומר יהושע וייס, מנהל משותף ב"גדעון החלטות", חברה לתוכנה וייעוץ ארגוני.  וייס מתמחה ב"פירוק בעיות מעגליות". יש להבדיל, הוא אומר, בין שני סוגים של מצוקות: "קושי" ו"בעיה".

קושי ניתן לפתרון בתהליכי החלטה פשוטים יחסית, על-ידי הוספה, הפחתה או גריעה של גורם מסוים, כמו כסף או משאב אחר.

פתרון נכון לבעיה מתחיל בהגדרת הבעיה, הבנת מבנה הבעיה. לעתים קרובות אנשים לא מבחינים בין קושי לבין בעיה, בגלל נקיטת לשון לא נכונה, ואף בשל עוני לשוני, המגביל את הראייה ואת יכולת האבחנה בין קושי לבעיה. "לשון המתמקדת בתיאור סימפטומים לא מוסיפה אינפורמציה להבנת המצב, לא רואה את המעגליות, המחזוריות ולא תורמת להבנת מבנה הבעיה".

בעיה מתבטאת בסימפטומים חוזרים ונשנים, דפוס המתקיים על-ידי אוסף של "מייצבים". המייצבים בדרך כלל סמויים וקשה לזהותם. למשל, בבסיס הדפוס היעדרות לסירוגין מסיבה לא מוצדקת", יכולים להיות מייצבים כמו שכר נמוך, יחס גרוע של ממונה, חוסר הערכה לעובד, אי מיצוי משאביו של עובד ועוד. המייצבים מעגנים ומקיימים את הדפוס הבעייתי, ואוסף המייצבים הם-הם הבעיה, מדגיש וייס, ולא הסימפטומים. אך מנהלים נוטים לראות את מצבי המצוקה שבפניהם כקשיים, שיש להם פתרון, מוטעה כמובן, בנוסח של "הוספה" או "גריעה" של גורם כלשהו. "הם לא חושבים בכיוון של מייצבים, המקיימים בעיה, אלא ממוקדים ברצונם להכחיד את הסימפטומים".

באמצעות סיעור מוחות שבו משתתפים האנשים הנוגעים בבעיה, עובדים וממונים, ניתן לגלות את המייצבים המקיימים את המצב הבעייתי. הפתרון הוא בהתערבות הפועלת על אחד או יותר מהמייצבים, כדי למוטטם. הפתרון יכול להיות אמירה, מחווה, שיחה ועוד. למשל, אם אחד המייצבים הוא התייחסות מתנשאת של ממונה לכפיף, ההתערבות יכולה להיות דבר מה שמפורר את ההתנשאות, אפילו, אומר וייס, חשיפת עובדה הנתפסת ככתם משפחתי אצל המתנשא, המסלקת לפתע את הטעם להתנשאות. "התערבויות אפקטיביות הן לפעמים התערבויות כוחניות מאד, כדי להגיע לשוויון בכוחניות, והתנשאות היא סוג של כוחניות".

"אסור להעתיק פתרונות מהקשר להקשר", מדגיש וייס, " כי בעיה חיה בתוך קונטקסט משלה, והפתרון הוא תלוי-קונטקסט".

מנהל עשוי להזמין יועץ ארגוני כשהתפוקה יורדת, והיועץ יגלה את הבעיות המעגליות ואת המייצבים, ויחד עם אנשי הארגון המעורבים בבעיה, תקבענה הדרכים לפירוק המייצבים והבעיה המעגלית.

 

קישורים רלבנטים באתר:

מנהיגים ברשת

www.leadersnet.co.il

leaders@leadersnet.co.il

© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" מרץ 2003. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי  ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר

 

 

 

יכול לעניין..

ניהול הארגון בתקופת משבר – מנהלים מנהלים אנשים

הרצאות מנכ"לים ודיון עם הקהל – תקציר פאנל במסגרת הכינוס השנתי של איגוד מנהל משאבי …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *