מאת: עופר לוי – יועץ ארגוני בכיר ומנכ"ל לוטם בשיתוף עם חמוטל ראב -סגן נשיא למשאבי אנוש -ZORAN CORPORATION.
פורסם לראשונה יוני 2002
"מורשות הקרב" של חברות היי-טק כוללות בתוכה סיפורי פרויקטים שלא נגמרים או כאלה שהקשר בין התכנון שלה לביצוע היה מקרי בלבד. סיפורים מעין אלה הינם סימפטום לשורה ארוכה של גורמים הקיימים בסביבות פיתוח ומקשים על עמידתה של חברה בלוחות הזמנים של פרויקטי הפיתוח.
לוח הזמנים של פרויקט פיתוח נקבע בדרך כלל לאורן של מספר הנחות עבודה שבראשן:
"תגיעו ראשונים עם מוצר… השוק שלכם. אחרתם בפאזה – אתם בחוץ".
חברה טכנולוגית הפועלת בסביבה תחרותית שואפת לקצר ככל הניתן את זמן ההגעה לשוק עם מוצר חדש. נתח השוק שתשיג החברה קשור במידה רבה ביכולת לקצר את לו"ז הפיתוח. כלל מסגרת זה יוצר נטייה לאופטימיות יתר בהצבת לוחות הזמנים לצד סיכון בעשיית פשרות באיכות המוצר. בבניית מערכת שיקולים לתכנון לוח הזמנים של פרוייקט קל להתעלם מסיכונים עתידיים שכיחים כדוגמת עזיבות וניודים של אנשי צוות בפרויקט, פערי ידע של אנשי צוות בפרויקט ביחס לנדרש (חוסר יכולת לפתור בעיות המתעוררות תוך כדי הפיתוח), "הספק פיתוח" נמוך מן המצופה ועוד.
על מנת להתמקד בתרומה האפשרית של פונקצית משאבי אנוש לסוגיית העמידה בלו"ז הפיתוח נמפה את הסיבות המרכזיות ל"תופעה":
חוסר תאום בין גורמים משיקים
הנתיב הקריטי של הפרויקט כולל בתוכו "צמתים", שלבים בפיתוח אשר בהם צוות הפרוייקט אמור לקבל שירות או מוצר מגורם אחר כדי שיוכל להתקדם (לדוגמא : אימות, בדיקת מעבדות, אינטגרציה חומרה – תכנה).
מערכת תמיכה מקצועית
מרכיב מרכזי בתהליכי פיתוח הנו איתור בעיית הנדסה, הגדרתם ואיתור פתרון מיטבי להם. היעדרן של מערכות תמיכה מקצועיות (בדמות , CTO חונך, מומחים עפ"י התמחות, ניהול ידע) כל אלה עלולים לתרום לעיכובים בפרויקט.
ניהול מנהיגות ועבודת צוות
מנהיגות, כבר אמרנו ? מנהל הפרויקט שאינו בהכרח המנהל הממונה של חברי הצוות, הוא זה שאחראי כלפי הארגון על העמידה בלוחות הזמנים. עד כמה הוא יודע ומסוגל לחבר את הצוות למטרת הפרויקט, ליצור תיאום להבנה בין חברי הצוות ולפתח את הצוות להעברת ידע ולתמיכה לרוחב.
העדר מחויבות ללוחות הזמנים ו…אנרגיות
רמת המחויבות עומדת במתאם גבוה עם רמת האדרנלין והאנרגיות של צוות הפרוייקט. תהליך ההטמעה של מטרות הפרוייקט (בתוך ה – KICK-OFF) יוצר מחויבות של הצוות ללוח הזמנים. כאשר הלו"ז מונחת על מנהל הפרויקט וחברי הצוות,רמת המחויבות אליו הנה נמוכה.
מנהל משאבי אנוש עשוי לתרום למידת העמידה של צוותי פיתוח בלוחות הזמנים. תפקידו (הייחודי) של מנהל משאבי אנוש בהיי-טק מאפשר לו להביא תרומה לשורה "התחתונה ביותר" של החברה. להלן מספר טיפים למנהל משאבי אנוש אשר רוצה לעשות הבדל ב – TIME TO MARKET של הארגון שלו :
כדאי להיות מעודכן
מה שקורה בתוך פרויקט הפיתוח הוא גם מעניינך. כדאי להיות מעודכנים בשלב בו נמצא הפרויקט, היעדים שלו ואירועים מיוחדים בפרויקט (גלישה מלו"ז שינוי דרמטי בדרישות ועוד).
כדאי לדעת למה הדברים קורים כך ?
יוזמה לתחקיר בסוף הפרויקט או בעיצומו עשויה לספק תובנות חשובות לגבי ביצועי הצוות. תחקיר שכזה יכלול ניתוח של תהליכי קבלת החלטות, תהליכים בצוות, מיפוי ממשקים ועוד. כל אלה מהווים בסיס להתערבות ארגונית אשר תטפל בגורמים לגלישה מלוחות הזמנים.
ניהול משאבי אנוש – פרויקטלי
בארגון אשר בו מרבית הפעילות מתרחשת בתוך הפרויקטים – גם ניהול אנשים – תהליכי הלמידה שלהם, האישי – מן הראוי שיתרחש גם בתוך הפרויקט. בראיה זו ניזום תהליכי למידה, משוב ופיתוח צוות – לצוותי הפרויקט. גם אם הפרויקט הנו ארגון בעל תוחלת חיים מוגבלת.
מערכות הערכה ומדידה
בהנחה שהמחויבות ללו"ז הפיתוח הנה קריטית להצלחתו של הארגון, יש לבטא זאת במערכות ההערכה והתגמול
מנהיגים ברשת |
www.leadersnet.co.il |
leaders@leadersnet.co.il |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" יולי 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |