מתוך Knowledge Technologies גיליון מס' 13 דצמבר 2001
מאת: צוות פיתוח הדרכה, M.P-Yaad
השקעה בתסריט לפני הפקת מצגת או WBT, תבטיח ניצול אופטימלי של הזמן והמשאבים העומדים לרשותכם. חשוב לחשוב על המסר שלכם ואז לתכנן בשיטתיות כיצד כל מרכיבי המצגת שלכם יצטרפו יחדיו כך שתפיקו גרפיקה, ואלמנטים אחרים של מולטימדיה, שאכן יתרמו להעברת וקליטת המסר במצגת הפאור פוינט .
בקולנוע ובתיאטרון קיים שלב טרום ההפקה: ההחלטה מאיזו זווית בדיוק תצולם הסצינה בה ג'ימס בונד גובר על יריבו, כך שתווצר הזדהות עם הקושי הרב של הגיבור, עם האתגר ועם גאוותה של מלכת אנגליה… או היכן בדיוק תעמוד השחקנית על הבמה, כך שההודעה שהיא עוזבת – תקבל את האפקט הדרמטי המתבקש… מאות שעות מוקדשות לאופן בו צריך להיראות כל גורם בסט, כל מעבר, כל אפקט מיוחד וכל מילה בדיאלוג, לפני שמישהו עומד בקדמת הבמה או עומד לפני המצלמה ומציג אותם. שלב טרום ההפקה מגולם למעשה בכתיבת תסריט. לתסריט אנו זקוקים לפני שאנו בונים משהו ממשי, הוא מספק תכנית לכל המאמצים שבאים אחר כך.
הגיוני שתשאלו, "מה לנו, מציגים ענווים וצנועים, ולזה? הדברים האלה שייכים להוליווד או ברודווי, בהם זמן ותקציב מוקצבים לחלק חשוב זה של תהליך היצירה. אנו חיים בעולם המציאותי, בו הכסף מוגבל, והזמן הוא כסף. אם זהו קו החשיבה שלכם, אתם אכן עלולים לראות בתסריט מותרות שאינכם יכולים להרשות לעצמכם. אחרי הכל, יתכן ויש לכם שעתיים בלבד לחבר כמה שקופיות למצגת הבאה שלכם. יצירת תסריט לפני שאתם מתחילים לבנות שקופיות, תבזבז זמן יקר. אין ספק שזהו צעד עליו אפשר לדלג ללא חשש, נכון? טעות! האמת היא, שכתיבת תסריט היא הצעד המכריע ביותר בהכנות למצגת או ל- W.B.T.. מדוע? מכיוון, שכאשר אתם כופים על עצמכם קודם כל לחשוב על המסר שלכם, ואז לתכנן בשיטתיות כיצד, לדוגמה, כל מרכיבי המצגת שלכם יצטרפו יחדיו, אתם מגדילים מאוד את ההסתברות שתפיקו גרפיקה, ואלמנטים אחרים של מולטימדיה, שאכן יעבדו – זאת אומרת, יתרמו להעברת וקליטת המסר.
חברה מסוימת בקשה מאתנו ליצור את הגרפיקה למצגת מנהלים חשובה. התלוצצנו מעט בתחילת הפגישה והמשכנו לעסקים. החיוך קפא מעט על פניו של המנהל כאשר קם ושאל: "כעת, מה עלינו לשים בשקופיות?". ואנו הגבנו ואמרנו, "ובכן, קודם כל, ברצוננו לדעת מה אתם עומדים לומר, ואז נבנה את הגרפיקה התומכת בתסריט."
המנהל "נפל" לתפישה המוטעית שהעבודה "האמיתית" במצגת היא להחליט מה יתרחש על המסך. אך, חשוב לזכור, המתרחש על המסך רלוונטי רק בשל הנאמר. לבנות שקופיות ללא תסריט הגיוני, זה פחות או יותר כמו לבנות את התפאורה לפני שבכלל חשבתם על הסיפור. לכן, תכנון מצגת או W.B.T צריך תמיד להתחיל במסר.
אך להכיר בצורך לתכנן טרום הפקה, אין משמעו שיודעים איך לעשות זאת. מדוע תסריט הוא אבן נגף לכל כך הרבה מציגים? מניסיוננו, רוב המציגים אינם משקיעים זמן בצורה זו של טרום הפקה, פשוט מפני שאין הם יודעים היכן להתחיל.
על מנת לתכנן מצגת או W.B.T באפקטיביות, אנו ממליצים לנהוג כאילו אכן מדובר בסרט או הצגה, בהם הבמאי עוקב אחר אינספור פרטי ההפקה בעזרת התסריט. לתסריט הרבה פורמטים אפשריים, אך פיתחנו אחד פשוט, שעובד היטב עבור מצגת עם מולטימדיה. הוא כל כך פשוט, עד שכל אחד יכול להשתמש בו באופן מיידי, ועם זאת הוא מבצע את העבודה הקשה של המעקב אחר מרכיבי התסריט הנפוצים: הטקסט, השקופיות, וידאו או כל מולטימדיה אחרת, קול, או כל דבר אחר אותו תרצו להוסיף. הדבר כרוך בשימוש בפונקצית טבלה ב- word, בה אפשר להשתמש על מנת לארגן כמעט כל מצגת PowerPoint. התסריט שבטבלה הוא דוגמה פשוטה.
ניתן לראות שהפעלנו פורמט פשוט, אך אפקטיבי. השורה הראשונה מונה את מרכיבי המידע החשובים, היא תופיע בראש כל עמוד ותצביע מה מייצגת כל עמודה. במקרה זה, העמודה הראשונה מונה את מס' השקופית, העמודה השנייה את נושא השקופית, השלישית את הגרפיקה ומסך הטקסט והרביעית את הערות הדובר.
יתרון מרכזי בפורמט זה הוא שניתן להבחין ולהתייחס בקלות לשקופית ספציפית כאשר עורכים סקירה של התסריט. אם אתם עובדים עם מעצב גרפי, פורמט זה מספק לכם דרך אפקטיבית להגדיר בדיוק לאילו מרכיבים תומכים תזדקקו. כמו כן, בין אם אתם מעצבים בעצמכם את המצגת, או מגייסים מישהו לעזרתכם, סוג זה של תסריט יבטיח שהשקופיות מתקדמות בהתאם לתזמון הולם, בתחילת כל תמונה /סצינה. זו גם דרך טובה לבצע ולעקוב אחר שינויים בטקסט במקום אחד, לפני שהם מועברים הלאה לתצוגה במסך.
יתרון נוסף בפורמט זה הוא הגמישות. ניתן להשתמש בעמודת הטקסט כדי לרשום מילה ומילה בדיאלוג. בדומה לכך, בעמודת הגרפיקה, ניתן לתאר מה בדיוק הנכם רוצים, או רעיונות כלליים על מנת לעורר את דמיונו של המעצב. באשר לסדר בו אתם צריכים לארגן את מרכיבי התסריט, זה תלוי בכם. אנו ממליצים להתחיל בטקסט הנאמר. קל הרבה יותר ליצור גרפיקה רלוונטית וחומרים תומכים אחרים כשאתם יודעים מה ברצונכם לומר. אולם, אם נוח לכם יותר לרשום בראשי פרקים את התוכן עם שקופית טקסט, גם זו אפשרות. כך או כך, ראיית שני המרכיבים בקונטקסט תעזור לכם להעריך את המבנה, הזרימה וההתאמה של העזרים הויזואליים. הנקודה היא, שמשתלם לבצע סוג זה של הערכה ושינויים על הנייר, לפני שאתם משקיעים זמן בבניית שקופית ממשית. יהיה אשר יהיה טבע המצגת או ה- W.B.T שלכם, השקעה בתסריט לפני ההפקה תבטיח ניצול אופטימלי של הזמן והמשאבים העומדים לרשותכם.
טיפ
תסכול גדול ביצירה, גם של תסריט וגם של מערך שקופיות לאותה מצגת, היה בעבר בצורך להכניס אותו מידע לכמה תוכנות. למעשה, אינכם צריכים ליצור יותר מגרסה אחת של רשימת השקופיות שלכם. אתם יכולים להקליד את נקודות המפתח, או את הטקסט של השקופיות בתסריט, ב-word, ואז להעתיק ולהדביק אותו לשקופיות (קובץ- שלח אל – Power Point).
קישורים רלבנטים:
מנהיגים ברשת |
www.leadersnet.co.il |
leaders@leadersnet.co.il |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" דצמבר 2001. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |