מי לעזאזל מזיז את הערכים שלנו בארגון ובמשפחה ???

על מודל ניהול על פי ערכים ®  מאת: אבישי לנדאו *  

 

מודל ניהול על פי ערכים עוסק בעיצוב תרבות הארגון באמצעות זיהוי של הערכים החשובים ביותר של הארגון וניהולו על פיהם. המודל הינו דינאמי וילך ויתפתח תוך כדי הזמן. מודל זה מהווה שלב התפתחותי נוסף אך איננו נמצא בסתירה למודלים ניהוליים ידועים כגון: ניהול על פי משימות וניהול על פי יעדים.

המודל מצביע על כך שארגון = משפחה = זוג, (למעשה גם משפחה או אפילו זוג מהווים סוג של ארגון הפועל ביחד לשם השגת מטרות משותפות).

ומכאן ראוי להתבונן על כלי האבחון של הפערים בערכים ותרגום ערכי הליבה המשותפים לדרכי התנהלות יום יומיים בארגונים ובמשפחה (זוגיות, הורות, ילדים ומשפחה) באופן דומה, אם כי כמובן יש לקחת בחשבון מספר הבדלים בסיסיים ביניהם (מודל "ניהוג משפחה על פי ערכים" הינו פיתוח המודל והתמקדות במאפיינים הייחודיים של עולם המשפחה) .

סט הערכים הללו מהווים נגזרת של הגדרות החזון והייעוד של הארגון.

ייחודו של המודל הינו בכך שתת המערכות בארגון והארגון כולו, מקבלים כל אחד את הפוקוס הראוי וישנה מעורבות והתחשבות בצרכים הייחודיים של עובדי הארגון. עם מנהיגות נכונה בארגון ניתן להפוך את התהליך לחוויה ארגונית מעצימה, המלכדת ומחברת בצורה טובה את תת המערכות השונות תוך שמירת הזהות והנפרדות של תת המערכות השונות.

ההסתכלות החדשנית מתבוננת במעגלי חיינו המרכזיים בראיה משולבת בה ישנן קשרי גומלין והשפעות הדדיות.

חזון – VISION

חזון (vision) הינו תמונה ויזואלית עתידית רצויה של חייכם בתחום חיים אחד או בשילוב של מספר תחומי חיים.

תמציתה של מנהיגות של כל ארגון היא ליצור בדמיון הארגוני תמונה של הערכים המשולבים בחזון, להחליט לפתח את היכולת כדי לממש אותו ולהאמין בהם אמונה שלמה, כל זאת בהסתמך על ניתוח והבנת צרכי היסוד של עובדי הארגון.

החזון מציג בתמציתיות מוחלטת את מוקד ההוויה של ה"מה".

החזון הוא אותו ניצוץ יצירתי המתמצת את המהות האמיתית.

חזון אישי יוצק משמעות לחיינו, יוצר הנעה פנימית חזקה, להתגברות על פחדים ומכשולים במעטפת החיצונית והפנימית, חתירה לשינוי, וויתור על דפוסים ישנים.

ייעוד – MISSION

בעוד שהחזון מתמצת את ההוויה של ה"מה", הייעוד מסביר את ה"מה" בצורה קצת פחות תמציתית ועדיין ברמה של ה"מה"- "לשם מה".

הגדרת הייעוד איננה מחייבת את אותו הניצוץ היצירתי של הגדרת החזון.

הייעוד עונה לשאלה המרכזית: לשם מה.

הייעוד קשור באופן עמוק למהות של הארגון.

ערכי הליבה – CORE Values

בעוד שבעבר השימוש בערכים נחשב ל"רך מידי", לא מדיד וכ- "nice to have",

הרי שכיום הפך העיסוק בערכים לנושא מרכזי בארגון (מה באמת חשוב לי בחיים, היכולת לזהות, לדעת במה לבחור, לדעת על מה לוותר, לדעת לנהל דיאלוג פנימי עם עצמך ועם תת המערכות בארגון, לדעת לוותר ולדעת להגיע להסכמות על ערכי היסוד המשותפים).

הניסיון שהצטבר מוכיח כי כשערכי הפרט כפרט או כחלק מהארגון, עומדים בסתירה או בחוסר הלימה לסט ערכי הארגון, הדבר מייצר תופעות כמו: חוסר כיף, לחצים, ניכור ותופעות המשפיעות על ההתנהלות האישית ותחושת הנוחות הכללית, הן של הפרט, הן של תת המערכות השונות בתוכה והן של הארגון כולו.

ארגונים אשר לא יסנכרנו את החזון והייעוד וייצרו מערכת ערכים משותפים יפעלו בצורה פחות טובה והרמונית ויתכן מאוד כי אף לא ישרדו לאורך זמן.

 המודל מזהה שלוש קבוצות של ערכים ומנסה בשלב ראשוני לזהות את מערכת קשרי הגומלין שביניהן: ערכים אתיים, ערכים כלכליים וערכים רגשיים-תשוקתיים:       

 1.קבוצת הערכים האתיים-חברתיים

 שיתוף פעולה ועזרה הדדית, מסירות למשפחה, כיבוד האחר, כיבוד המסורת המשפחתית, נדיבות, תרומה לקהילה, סלחנות, הגינות-הוגנות, נאמנות-לויאליות משפחתית, צניעות, שמירה על הסביבה הטבעית (אקולוגיה), אחריות,  פעולה לפי הכללים, אמינות-כנות, כיבוד הפרטיות, סבלנות, סובלנות.

 2. קבוצת הערכים הכלכליים-פרקטיים

גמישות לשינויים (כושר הסתגלות), דבקות-התמדה, מנהיגות-השפעה, שיפור מתמיד-צמיחה, מצוינות, אפקטיביות בהגשמת מטרות, הצטיינות-להיות מצוין, החלטתיות-נחישות, פַּשְׁטוּת – חיים פשוטים, דייקנות-קפדנות, סדר וארגון, מעשיות-תכליתיות, זהירות-ללכת על בטוח, פישוט תהליכים, תקשורת אפקטיבית, התנהלות כלכלית נכונה, תחרותיות.

 3. קבוצת הערכים הרגשיים- תשוקתיים

תשוקה והתלהבות, חום וחיבה, פתיחות, העזה, יצירתיות, שלווה והרמוניה, אורח חיים בריא, להיות בשליטה, סקרנות, שאפתנות, אושר, אופטימיות, כיף בעשייה-הנאה-לשחק, אותנטיות-ביטוי רגשות,  הרפתקנות-שובבות, משמעת עצמית, עצמאות

לכל ארגון יש את מערכת האיזונים הייחודית לו

(ה-   D.N.A  הייחודי שלו) והמודל איננו מטיף לכל תוצאה שהיא ובלבד שיהיו אלו ערכים משותפים.

יחד עם זאת, בארגונים בהם ניתן לזהות חסר מוחלט או כמעט מוחלט של קבוצת ערכים אחת– מצביע הדבר על בעיה בסיסית ועמוקה, דבר שלא תמיד בא לידי ביטוי מעל פני השטח. ברם הדבר מצביע על כך שיהיה קשה לארגון כארגון או לתת המערכות שבתוכו להתפתח ולצמוח באופן מיטבי בהמשך.

אם נחזור לרגע לזוג המחליט לבנות ביחד את חייו וננתח את מאפייני החיבור ביניהם "במונחי המודל":

  • ההחלטה מה יהיו המקורות להכנסות המשותפות, הזמן שיושקע בהשגת ההכנסות והשלכותיו על החיים הזוגיים, מה יהיו סדרי העדיפויות להשקעות ולהוצאות השונות (בשפת הכלכלנים: המקורות והשימושים)- זוהי במודל קבוצת הערכים הכלכליים-פרקטיים.
  • מובן כי קבוצת הערכים הכלכליים מהווה תנאי הכרחי אבל בהחלט לא תנאי מספיק ויש צורך לבנות ביחד את סט ההתנהגויות וקודי ההתנהגות, להסכים עליהם וכמובן לקיים אותם הלכה למעשה- זוהי במודל קבוצת הערכים האתיים-חברתיים.
  • גם כעת מובן כי סט הערכים הכלכליים והאתיים הינם חשובים אבל לא מספיקים, ודרושים "תנאים של חיבה" (אהבה, הערכה, חמימות, פרגון, חברות) בכדי לשמר את זוגיות . אנו מודעים לכך כי לא אחת העדר תשוקה או הימצאה במינונים לא מספקים יכולים אף הם להפר את האיזון וההרמוניה הזוגית-   זוהי במודל קבוצת הערכים הרגשיים-תשוקתיים.

כל זוג בונה לעצמו את התמהיל שבין שלוש קבוצות הערכים, וההרמוניה מושגת כאשר בני הזוג מודעים לפערים ביניהם, מזהים אותם ומנהלים דיאלוג מתמשך על מנת לעצב לעצמם את סט הערכים הייחודי שלהם.

כאשר נמצא חסר מוחלט של אחת מקבוצות הערכים, מצביע הדבר על "נכות זוגית" שיתכן ואיננה צפה על פני השטח אך תופיע בשלב מסוים ותרסק את הזוגיות.

יש צורך לבצע תהליך של בדיקת הערכים האישיים מידי תקופה ובוודאי בצמתים שונים של הזוגיות, בתהליכי ההתפתחות האישיים השונים, זאת על מנת שלא יפתחו פערים עמוקים מידי אותם לא תמיד ניתן בקלות לצמצם.

שלב האבחון במודל ® מסתייע בסט של כלים ייחודיים אשר פותחו, תוקפו ונוסו וכולל את: שאלוני הערכים, תוכנת הערכים ומשחקי ערכים – משחקים אימוניים המאפשרים לתת ביטוי כמותי, מוחשי וחזותי לפערים המתגלים בתחילת התהליך.

כלי המדידה ®

  • תוכנת הערכים

תוכנת הערכים מאפשרת לנו לזהות את ערכי הליבה שלנו וכן את הפערים בין סט הערכים האישיים לסט הערכים הארגוניים.

התוכנה מאפשרת ניתוחים שונים לאורך זמן, הן באותו הארגון והן במערכת השוואתית מול ארגונים שונים.

  • שאלוני הערכים

שאלוני הערכים מאפשרים לנו לזהות בדרך מהירה וידידותית את ערכי הליבה שלנו ואת הפערים בין חברי הארגון ביחידות השונות בתהליך העיבוד והניתוח של השאלונים. 

  • משחקי הערכים (משחקים אימוניים)

במטרה ליצור כלים אבחוניים-חווייתיים נוספים, תוך התייחסות ממוקדת לעולם הארגונים והמשפחה, פותחו משחקי הערכים לילדים ולמשפחה. משחקים אלו הינם גם כלי עבודה אימוניים העוסקים בבחירת סט הערכים שלנו ומטרתם הינה לקיים דיאלוג בנושא מה חשוב לנו באמת בחיים בזמן נתון, כאשר הדיאלוג הוא שיח גלוי, מודע ובטוח – מתוך מקום של משחק והתנסות חווייתית. הקלפים הינם כלי, המהווה את המרחב דרכו מתקיים הדיאלוג.

שלב הדיאלוג ובחירת הערכים המשותפים

במסגרת כל תת מערכת בארגון ובארגון כולו, מתנהלים תהליכי אבחון ערכי היסוד, הפערים ותהליכי הדיאלוג בתוך תת המערכות ובמערכת הארגונית כולה, עד לבחירת 3-6 ערכי יסוד משותפים.

תהליכי היישום וההטמעה

הארגון בוחר נציג מתוכו לכל אחד מערכי היסוד שנבחרו, והוא נוטל "בעלות על הערך"     (ownership). מאותו הרגע הוא הגורם בארגון אשר מתזכר ויוצר גירויים לשיח הארגוני בנושא, כאשר הארגון בונה מתוך כל ערך שנבחר במשותף- סט של פעילויות והתנהגויות אשר יהפכו את הערך ממשהו תיאורטי ופלקטי לחלק מן העשייה היום-יומית שלה.

לסיכום

מודל ניהול על פי ערכים ® מאפשר לארגון ולמשפחה לזהות ולעצב לעצמם באופן ייחודי את החזון והייעוד ומהם לגזור את ערכי היסוד המשותפים. ערכי היסוד מתרגמים להתנהלות היום יומית ברמה של: יעדים, מטרות ומשימות.

ניהול על פי ערכים הינה מתודולוגיה חדשנית וייחודית המאפשרת להביא לידי ביטוי את הצרכים הייחודיים ואת סט הערכים המשותפים, כאשר מנהיגות ארגונית נכונה יוצרת חוויה מעצימה מעצם התהליך ומחוברות ארגונית ייחודית תוך שמירה על הנפרדות ועל הזהות הייחודית של תת המערכות השונות שבה.

*  אבישי לנדאו, מנהל המרכז לניהול על פי ערכים ( M.A ) ומשמש כנציגות בישראל של חברת הייעוץ הבינלאומית MDS, שותף לכתיבת הספר ניהול על פי ערכים- שותף לפיתוח משחקי הערכים-משחקי אימון לארגונים ולמשפחה. (סגן נשיא לתחום משאבי אנוש ושופט-צד בבית הדין לעבודה, סגן נשיא לשירות הלקוחות ומנכ"ל חברת שירות- בעבר).

www.equity-mds.com

 

 קישורים רלבנטים באתר:

מנהיגים ברשת

www.leadersnet.co.il

leaders@leadersnet.co.il

© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" אוקטובר 2010. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי  ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר

יכול לעניין..

ניהול ערכים תשוקתיים – רגשיים, אתיים, כלכליים ומשחק הערכים לילדים ולמשפחה

מאת: שמעון דולן, סלבדור גרסיה ואבישי לנדאו     *  איך יוצרים ומשמרים את הלהט …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *