מדד אמון הצרכנים דצמבר 2008 – תמצית מנהלים באדיבות גלובס מחקרים

S_TH_rtf3225934684_49808423

תמצית מנהלים באדיבות 'גלובס מחקרים'

 

כשהתותחים רועמים – אי האמון שותק

  • שנה של חוסר אמון מוחלט תמה: מדד אמון הצרכנים איבד במהלכה 14.6 נקודות
  • התאוששות קלה בסיום: מדד דצמבר עלה ב5.7 נקודות, המדד המורחב עלה ב5.5 נקודות
  • ממצאי המדד התאמתו – הצריכה הפרטית ירדה ב0.4% במחצית השנייה
  • מבט עולמי: מדד האמון האמריקני קרס בדצמבר ל38 נקודות, רמת שפל היסטורית

2008, אחת השנים הגרועות ביותר בכלכלה העולמית, התפוגגה אל דפי ההיסטוריה. בחודש האחרון שלה, ובעיצומה של מערכה בעזה, בחר הציבור בישראל לבצע תיקון כלפי מעלה במדד אמון הצרכנים של גלובס, לאחר ירידות חדות בחודשיים הקודמים. המדד עלה בדצמבר ב-5.7 נקודות לרמה של  70.5 נקודות, לעומת 64.8 נקודות בנובמבר (1996=100). מדד האמון המורחב, הכולל גם את הציפיות של הציבור לגבי שוק העבודה, רשם אף הוא עלייה של 5.5 נקודות.

העלייה במדד נובעת משיפור בהערכת הציבור את המצב הכלכלי השוטף, אך גם משיפור ברכיבי המדד הכוללים את הציפיות לעתיד, ומתייחסים למצב הכלכלי והמצב הכלכלי האישי בעוד שישה חודשים. עליות אלה מלוות את הימים הראשונים של המערכה הצבאית בדרום הארץ, ויתכן שהן קשורות להערכות חיוביות באשר לתוצאות הלחימה. יחד עם זאת, רכיב המצב הכלכלי בעוד שישה חודשים החל לעלות כבר בספטמבר, הרבה לפני פרוץ המבצע הצבאי בדרום. גם הציפיות לגבי שוק העבודה משתפרות קלות החודש, לאחר חודשיים של ירידות חדות מאוד.

למרות העליות בדצמבר, נתוני המגמה (המבוססים על ממוצעים נעים תלת-חודשיים) ממשיכים לצייר תמונה עגומה של עלייה בולטת ומתמשכת בפסימיות של הציבור, במיוחד לגבי המצב הכלכלי השוטף ולגבי הצפוי בשוק העבודה. ירידות אלה החלו לאחר פרוץ משבר ה"סאב-פריים", ביולי 2007. יודגש, כי גם לגבי המצב הכלכלי האישי בעוד שישה חודשים ישנה הרעה מתמשכת, אם כי בקצב איטי יותר בהשוואה לשני הרכיבים הקודמים. באופן מפתיע, דווקא לגבי המצב הכלכלי בעוד שישה חודשים, אשר ההערכה לגביו ירדה באופן מהיר בין אוגוסט 2007 לבין אוגוסט 2008, נרשמת עלייה בחודשים האחרונים.

באופן טבעי, על הציבור בישראל משפיעות הן התפתחויות בחו"ל והן תהליכים מקומיים. סימני האטה ממשיים החלו להופיע בישראל ברבעון האחרון של השנה, במקביל להרעה ניכרת בהתפתחויות בשוק ההון המקומי ובשווקים הפיננסיים בחו"ל.

אין להתפלא, אם כן, שמדד אמון הצרכנים בישראל ירד במקביל למה שקרה בחו"ל. עם זאת, בישראל הירידה במדד האמון הייתה מתונה לעומת מקומות אחרים בעולם, בהם המדד ירד לרמות שפל, חלקן היסטוריות. המדד בישראל ירד ב-2008 ב-14.6 נקודות, אך אין מדובר עדיין ברמות שנרשמו במיתון של 2001-2003. שנת 2008, ובמיוחד המחצית השנייה שלה, התאפיינה בתנודות יחסית גדולות בערכים השוטפים של רכיבי המדד, אך בסך הכול במגמת ירידה.

נקודה אשר ראוי להדגיש פעם נוספת היא, שהירידה במדד הישראלי החלה לפני שניכרו סימני האטה משמעותיים, לקראת הרבעון השלישי של 2008. הצרכנים בישראל החלו כבר לפני יותר משנה "להתכונן" לקראת הירידה בקצב הצמיחה וההרעה בתנאים הכלכליים. מאידך, דווקא בחודשים בהם נרשמת פגיעה ממשית בפעילות הכלכלית, נרשמות בישראל עליות מתונות בהערכות לגבי מצב המשק בעוד שישה חודשים.

השאלה המהותית, כרגיל, היא כיצד ישפיעו הנתונים על הצריכה הפרטית במשק בהמשך השנה. בהתחשב בנתוני המגמה בנוגע להערכת הציבור לגבי המצב הכלכלי האישי, ונתוני קניות לא שוטפות אשר יובאו להלן, ניתן לחזור על התחזית הקודמת: בתחילת 2009 תירשם האטה בקצב גידול הצריכה הפרטית – ייתכן שתירשם עלייה קטנה מאוד או אף ירידה – דבר אשר יכול להשפיע על סיכויי המשק הישראלי להתחמק ממיתון עמוק יחסית.

כאמור, אמירה זו מבוססת על נתוני מגמת המדד, המשקפים ממוצעים נעים תלת-חודשיים. בסוף דצמבר עמד נתון המגמה של המדד על 68.5 נקודות, לעומת 70.1 נקודות בסוף נובמבר ו71.6- נקודות בסוף אוקטובר. נתון המגמה נמוך ב-20.2 נקודות לעומת הנתון שנרשם ביולי 2007, כאשר משבר ה"סאב-פריים" החל להתגלגל. ירידה זו היא ביטוי לעלייה במפלס חששות הציבור, בצל הערכות גוברות להיווצרות מיתון בכלכלת ארה"ב ומשבר עולמי אשר ישפיע גם על המשק הישראלי.

במבט עולמי, נציין שבארה"ב מכירות חג המולד אכזבו, ואכן מדד האמון הצרכנים שמפרסם ה-Conference Board ירד בדצמבר לרמת השפל של כל הזמנים – 38 נקודות. גם בדרום קוריאה ירד בדצמבר מדד אמון הצרכנים לרמה הנמוכה ביותר מזה עשר שנים.

צניחה במדד המורחב 

מדד האמון ה"מורחב", אשר כולל מלבד שלוש השאלות הבסיסיות גם שאלה הנוגעת להערכת הציבור לגבי הצפוי בתחום התעסוקה, עלה, כאמור, בדצמבר ב-5.5 נקודות, לאחר שעלה ב-4.8 נקודות בנובמבר, ולאחר שירד באוקטובר ב-10.4 נקודות. מאז פרוץ משבר הפיננסי העולמי ירד המדד המורחב ב-23.5 נקודות.

סקר גלובס כולל מאז יולי 2003 שאלות לגבי תוכניות קנייה של דירות, מכוניות ומוצרים בני קיימא. בדיקת שיעורי הסירוב לרכישות אלה – אחוז המשיבים שאין בכוונתם לבצע רכישות מעין אלה – בחתך של קבוצות שונות באוכלוסייה, ועל בסיס ממוצעים נעים תלת-חודשיים, מראה שלאחר העלייה בשיעור הנכונות בספטמבר ובאוקטובר, בחודשיים האחרונים נרשמת ירידה מחודשת, ואף לרמות נמוכות מאלה שהיו קיימות במרבית חודשי השנה. בכוונות רכישת מכונית ניכרת עלייה קטנה בדצמבר, לאחר מגמת ירידה שנמשכה מאז אפריל השנה. בכוונות רכישת דירה נרשמה החודש ירידה מסוימת.

מדד גלובס לאמון הצרכנים מבוסס על סקר שמבוצע מזה 11 שנים עבור גלובס על ידי מכון סמית. הסקר נערך בקרב מדגם של 500 איש/ה כמדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל בסוף כל חודש. טעות הדגימה המרבית היא 4.5 אחוזים. המדד מבוסס על שלוש שאלות, אחת לגבי המצב הנוכחי של המשק, שנייה לגבי מצב המשק בעוד שישה חודשים, ושלישית לגבי המצב האישי/משפחתי בעוד שישה חודשים. מחקר שנערך במחלקת המחקר של בנק ישראל העלה, כי מדד אמון הצרכנים של גלובס מחקרים יכול לחזות רבעון אחד עד שני רבעונים את ההתפתחויות בצריכה הפרטית, תוך הוספת מידע על הצפוי בעתיד הקרוב, מעבר למה שניתן ללמוד ממשתנים אחרים במשק.

 

קישורים רלבנטים באתר:

יכול לעניין..

אתוסיה: מחקר שוק במקצועות התוכנה, אוגוסט 2013: המהנדסים בראש סולם השכר, הרבה לפני כולם

ידיעה לעיתונות מנתונים עדכניים שאספה חטיבת המחקר של אתוסיה, מרוויחים המהנדסים בממוצע עד 40% יותר …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *