מדדים לכלי אינטליגנציה רגשית

הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 281, 29 באוקטובר 2001

 

כימות ויצירת מדדים לבדיקת מידת השפעותיהם של כלי האינטליגנציה רגשית השונים, יכולים לאפשר שימוש יותר מושכל ואפקטיבי בכלים אלה. כך מתאפשר  למדוד את השפעתם של כישורי תקשורת ויחסי אנוש, של ניהול המזהה פונקציות רגשיות, ניהול דיאלוגי, ניהול שתפני ואמפתי, על פרמטרים כמו שביעות רצון מעבודה ומוטיבציה. ד"ר ירון זיו, מנכ"ל מרכז "מעוף" להתפתחות אישית ועסקית, מפרט את הפרמטרים המרכזיים שלהערכתו, מושפעים בצורה שונה מגישות הניהול השונות:

  • שביעות רצון העובד. מחקרים מצביעים על תחושה כללית של חוסר שביעות רצון בעבודה מהתנהגות מנהלים. ניתן להניח כי מנהל שניחן בכישורי אינטליגנציה רגשית גבוהה, ייצור תחושה של שביעות רצון וסיפוק, של צרכים נפשיים.
  • תחושת שייכות ומשמעותיות. עד כמה העובד מרגיש שייך לארגון. ידוע למשל, כי ככל שגבוהה תחושת השייכות, נמוכה השחיקה. ניתן להפחית שחיקה בכלים של אינטליגנציה רגשית העונים לצורך זה של שייכות. (אגב, צורך שני בסולם הצרכים של אדם לפי מסלאו- בטחון, שייכות, הערכה, מימוש עצמי והכרה).
  • יכולת גמישות וניידות. בעולם של לחצים משתנים בתדירות רבה, גלובליזציה ותחרותיות – העמידה בכל אלה תלויה מאד ביכולת המנהל 'לקרוא מפה' במהירות. יכולת זו היא אחד הכלים באינטליגנציה רגשית, וככל שהמנהל מיומן בה, הוא יכול לייצר פונקציה של גמישות, המשודרת גם לעובדיו.
  • יציבות לאורך זמן. (היעדרות מימי ושעות עבודה, בזבוזי שעות). אחד הגורמים הכי קשים בהשפעה על מוטיבציה. ככל שאני מרגיש שייך למקום עבודה, וככל שסולם הצרכים שלי מתמלא, אני הרבה יותר יציב, וזה משמעותי מבחינת המערכת. זהו כלי לשימור עובדים טובים.
  • מוטיבציה. מעין וריאציה של תחושת השייכות. "ברגע שעובד מרגיש שייך, יש לו מוטיבציה. זה תוצר התנהגותי של פרמטרים ערכיים".

היכולת למדוד את השפעתם הספציפית והדיפרנציאלית של כלי האינטליגנציה הרגשית השונים, יכולה לסייע בהתמודדות וטיפול בתופעות אנושיות וארגוניות, בעידן זה של גלובליזציה וניוד עובדים, מציין ד"ר זיו.

 

 קישורים רלבנטים באתר:

מנהיגים ברשת

www.leadersnet.co.il

leaders@leadersnet.co.il

© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" מאי 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי  ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר

 

יכול לעניין..

המנהל כחונך – העצמה בעידן שינוי ומשבר

   פיתוח תפישת המנהל כחונך ומפתח         מאת: נורית רוזוליו – בן-המוזג …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *