יש ארוחות חינם-אבל לא לאורך זמן! על אדם סמית, הוצאות חיצוניות ומיסים סביבתיים
מאת: חן ניר*
|
"ככל שהמכונית מזהמת יותר – מס הקנייה ואגרת הרישוי שלה יהיו גבוהים יותר. המפסידים: בעלי מכוניות דיזל, שישלמו יותר." (הארץ TheMarker 8.11.2006)
בשנים האחרונות מתרחבת בעולם חקיקה בנושאי סביבה ובתוכה גם חקיקה המחייבת יצרנים לשלם על העלויות החיצוניות שלהם.
מהן ההוצאות האלה ומדוע כדאי לדעת כיצד להתמודד עימן כבר עכשיו?
ניתן לומר שהכל התחיל עם גישתו של אדם סמית והיד הנעלמה…
אדם סמית– כלכלן ופילוסוף סקוטי כתב את ספרו "עושר האומות" בשנת 1776. הספר הפך להיות אחד מעמודי התווך בכלכלה הקלאסית ותאר את מנגנון השוק החופשי. היד הנעלמה היא מטפורה בה השתמש אדם סמית (ויקיפדיה) בספרו כדי להמחיש את עקרון "האינטרס העצמי הנאור" שלו. סמית טען כי במערכת קפיטליסטית (ויקיפדיה) פעולתו האנוכית של אדם נוטה לקדם גם את טובת הקהילה (ויקיפדיה). עוד טען, כי אנשים רבים הפועלים יחדיו יוצרים את מנגנון השוק. מנגנון, המתנהג בצורה בלתי מכוונת, בלתי נמנעת ובשינוי מתמיד, בדומה לטבע. לכן, כל ניסיון לשלוט בהתנהגות השוק באמצעות רגולציות הינו שגוי מיסודו.
אדם סמית לא התייחס למספר מצבים בהם פעולת השוק החופשי פוגעת ברמות המוסריות והאתיות שהחברה האנושית מעוניינת לשמר. מבקריו של אדם סמית (השייכים לאסכולות הכלכלה המרקסיסטית, הסוציאליסטית והקיינסיאנית) קראו למצבים אלה "כשל שוק" וטענו, כי כאשר נוצר "כשל שוק", על השלטון להתערב ע"י רגולציות.
הוצאות חיצוניות- Externalities הן סוג של "כשל שוק", הן עלויות שאינן נלקחות בחשבון בתמחור המוצר. לדוגמא, מפעל המייצר חלקי מתכת אינו מגדיר בתמחיר מוצריו את העלויות למשק כתוצאה מפעילותו. למשל, עליה באחוזי התחלואה ובמספר האשפוזים בקרב תושבים בסביבתו כתוצאה מזיהום אוויר או אובדן יבול הדיג באגם אליו זורמים שפכי המפעל (הוצאות חיצוניות יכולות להיות חיוביות. למשל, תרומת פעילותו של המפעל להעלאת רמת השכר במשק. אבל אותן לא יחשיבו, כאשר ידרשו מהמפעל לשלם על ההשפעות השליליות שלו).
עם העמקת הידע והמחקר בנושאי סביבה, הציבור, באמצעות ארגונים שונים כגון האו"ם, ממשלות, וארגוני איכות סביבה, דורש ממפעלים לשאת בעלויות השפעתם הסביבתית (לשלם את ההוצאות החיצוניות). עקרון "המזהם משלם" נוסח על מנת לגרום למפעלים להקטין או להפסיק לחלוטין לזהם באמצעות תמריצים כלכליים. הדרישה לשלם על ההשפעות הסביבתיות קיימת כבר היום אך היא הולכת ומתחזקת. בעתיד ידרשו מפעלים להחשיב יותר בתמחור עלויות חיצוניות בצורה של מיסים או החמרת תקני איכות סביבה.
מפעלים, אשר ידעו להתמודד מוקדם מאשר מאוחר עם עלויות שימוש במשאבים טבעיים שאינם מתומחרים, ישרדו את המהפכה הירוקה שבפתח.
האם יש לכם צוות מפעלי המתכנס באופן שוטף ומציע שיטות ורעיונות כיצד להתקדם למהפכה הירוקה? אם לא, כדאי שתדעו מפעלים, הבוחרים בדרך הירוקה, רווחיים יותר עלפי רוב, ממתחריהם הפועלים בשיטות המסורתיות…
* חן ניר, מנהלת חטיבת סביבה, ספיר ניהול תהליכים וסביבה בע"מ
ליצירת קשר: Chen.nir@sapir-cs.com
קישורים רלבנטים באתר:
מנהיגים ברשת |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" אפריל 2006. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |