הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 136, 17 נובמבר 1998
יצחק שטרן, סוציולוג ויועץ ארגוני ומנהל מכון "יחד" בנה לבקשת התעשייה האווירית, סדנה שמטרתה התמודדות עם תופעת (Foreign object damage) FOD. התופעה כוללת שכיחת כלי עבודה כל שהוא בידי הצוות הטכני של המטוס. זוהי תופעה הידועה ברחבי העולם ועלולה לגרום לנזקים במהלך הטיסה, לחבל במשימת הטיסה ואף לסכן את בטיחות הנוסעים. לדברי מר שטרן התופעה פשטה גם במפעל שיפוץ מטוסים של התעשייה האווירית וסיכנה את המשך שיפוץ הפרויקטים של חיל האוויר במסגרתה – עובדה שהייתה עלולה לגרום לפיטורי עובדים.
שטרן, שקיבל את הבטחת ההנהלה, להשקיע אפילו עשרות אלפי דולרים בפתרון יעיל, בנה סדנה לטיפול בבעיה באופן "שתוקף גם שינוי ארגוני וגם שינוי התנהגותי של מנהלים ועובדים". הסדנה, בת חצי היום, ניתנה למאות עובדי המפעל, בקבוצות של 20-30 משתתפים.
שלבי הסדנה כללו: רענון הידע הבסיסי על ידי מדריך טכני ולאחר מכן שיחה עם היועץ הארגוני. במסגרת השיחה עם היועץ ניסה שטרן ליצור הבנה והפנמה בקרב המשתתפים להשלכות האפשריות של אי-פתרון הבעיה לגבי המגזרים השונים בארגון – עובדה שהייתה יכולה להוביל, כאמור, לפיטורים ואף לסכנת סגירה למפעל. שטרן ניסה להגביר את הזדהות העובד עם הארגון באמצעות, בין היתר, הסבר ההשלכות של התופעה על התעשייה האווירית ותוך התייחסות לקשיי התחרות עם מפעלים אחרים. עם תום שיחת היועץ התחלקה כל קבוצה בסדנה לתת-קבוצות, שבה הועלו רעיונות והצעות קונקרטיות לפתרון בעיות והפרעות בתהליך העבודה. בשלב האחרון, קיבלו העובדים על עצמם באופן פומבי ואישי התחייבות להצעות ולהמלצות שהתקבלו. לדברי שטרן הנהלת התעשייה האווירית קיבלה על עצמה ליישם את כל ההצעות, שגובשו בסדנאות, כאשר הסדנה עצמה יצרה קבוצה אחידה המתנהגת ע"פ נורמות מוסכמות, המאפשרות לחברי הקבוצה לשמור ולפקח זה על זה. בעקבות הסדנה, פחתה תופעת הכלים הנשכחים בצורה משמעותית, חוזי העבודה נמשכו, והיועץ קיבל מכתב תודה מהתעשייה האווירית.
קישורים רלבנטים:
מנהיגים ברשת |
www.leadersnet.co.il |
leaders@leadersnet.co.il |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" אוקטובר 2001. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |