ברומטר השחיתות העולמי 2013

 

ברומטר השחיתות העולמי 2013 קובע:

73% מהישראלים סבורים שהשלטון מנוהל על ידי קומץ בעלי אינטרס

 

 

 הגוף הנתפש כמושחת ביותר בישראל הוא המפלגות הפוליטיות עם ציון של 4.2

מיד אחריהן מדורגים מוסדות הדת עם ציון 4.1.

 בסקאלה של 1-5:

 

89% מהציבור סבורים כי קשרים אישיים חיוניים על מנת 'לקדם עניינים' בפקידות הציבורית

71% מהציבור בישראל סבור שהממשלה אינה יעילה בלוחמה בשחיתויות:

 

כמעט 1 מכל 10 ישראלים אשר הזדקקו לשירותי נדל"ן דיווח על תשלום שוחד

אחוז האנשים שנזקק לשירות ושילם עבורו שוחד:

 

ברומטר השחיתות העולמי (Global Corruption Barometer- GCB) לשנת 2013 המתפרסם על ידי שקיפות בינלאומית (Transparency International- TI) מציג חוסר אמון של הציבור הישראלי במוסדות השלטון: 73% מהציבור בישראל סבור שהשלטון מנוהל על ידי קומץ בעלי עניין הנשלטים על ידי אינטרסים זרים. המדינות בעלות השיעורים הנמוכים ביותר הן מדינות סקנדינביה ((שיעורים שנעים בטווח של 14% עד 28%, (תרשים 17 בדו"ח המלא)).

עוד חושף הסקר כי 89% מהציבור בישראל סבורים כי קשרים אישיים חיוניים על מנת לקדם את עניינם מול הרשויות. מדובר בנתון הגבוה ביותר מבין כל מדינות מערב אירופה שנבדקו בסקר, כאשר הממוצע העולמי עומד על 63%.

סקר ברומטר השחיתות העולמי הוא סקר דעת הקהל היחיד והרחב ביותר בעולם המנתח את היקפי השוחד בעולם נוסף לעמדות הציבור לגבי שחיתות במוסדות הציבוריים במדינה. מדובר בסקר השוואתי שנעשה השנה בקרב 107 מדינות ובדק 114 אלף נשאלים. הסקר מתפרסם זו השנה השמינית.

מתודולוגית המחקר

הסקר בוצע בין התאריכים ספטמבר 2012 – מרץ 2013. בכל מדינה נסקרו כ-1000 אנשים על פי מדגם מייצג. שאלון הסקר תורגם לשפה המקומית והועבר באמצעות ראיונות פנים מול פנים, ראיונות טלפונים או ראיונות באינטרנט. בישראל הסקר נערך בקרב 1004 נשאלים באמצעות ראיון מקוון.

עליה בהיקפי השוחד בישראל

בנוסף הדו"ח חושף את היקפי השוחד בישראל: 12% דיווחו כי שילמו שוחד בשנה החולפת. הסקר אף בדק את היקפי מתן שוחד בחלוקה לפי שמונה תחומים ביניהם: מערכת המשפט, המשטרה, שירותי מקרקעין, רפואה, רישוי ועוד. מהסקר עולה כי כמעט אחד מכל עשרה ישראלים אשר הזדקקו לשירותי נדל"ן בישראל (קניה, מכירה, ירושה, השכרה) דיווח על תשלום שוחד (9%).

עוד עולה כי ממוצע היקפי השוחד בעולם גבוה יותר מזה שבישראל: למעלה מרבע מסך הנשאלים דיווחו כי שילמו שוחד בשנה האחרונה (27%). הגוף שנמצא כמושחת ביותר בממוצע עולמי הוא המשטרה עם 31% מהנשאלים שדיווחו על מתן שוחד לגוף זה. לאחר מכן דורגה מערכת המשפט עם 24%. רמות השוחד הגבוהות ביותר נמצאו בליבריה ובסיירה ליאון.

הגוף הנתפש כמושחת ביותר בישראל: מפלגות פוליטיות; אחריהן, מוסדות דת

הסקר בדק את רמת השחיתות במוסדות הציבור כפי שהיא נתפשת בעיניי הציבור. הסקר מציג שיפור בתפיסת הציבור את המפלגות בישראל: בעוד שבסקר הקודם שבוצע בשנת 2010 המפלגות דורגו במקום הראשון עם ציון של 4.5 (מתוך סקאלה של 1-5), השנה הן קיבלו את הציון 4.2, עדיין הציון הגבוה ביותר מבין מוסדות השלטון; אחריהן מדורגים מוסדות הדת (רבנות, משרד הדתות) עם ציון 4.1; פקידי השירות הציבורי עם ציון 3.7; המשטרה, הכנסת, המגזר העסקי והתקשורת חולקים את הציון 3.5; מערכת המשפט מקבלת את הציון 2.9 ואת הרשימה סוגר הצבא עם ציון של 2.6.

ממצאים אלו תואמים באופן חלקי את המצב בעולם. המפלגות, השירות הציבורי והמשטרה מקבלים דירוג זהה לזה הקיים בישראל. לעומת זאת, מוסדות הדת בעולם נתפסים כנקיים ביותר עם ציון של 2.6.

בנוגע למאמצי המדינות למנוע שחיתות: 54% מהנשאלים בעולם סבורים כי המאבק בשחיתות אינו יעיל, לעומת 22% החושבים שכן. ישראל נמצאת רחוק מהממוצע העולמי: 71% מהציבור חושב כי מאמצי הממשלה להילחם בשחיתות אינם יעילים, לעומת 11% הסבורים שכן.

ירידה באמון של האזרחים ביכולתם להשפיע על רמת השחיתות

67% מהישראלים סבורים כי ביכולתם של האזרחים כבודדים להשפיע על רמת השחיתות במדינה, ירידה של 5% מהדו"ח ב-2010. בכך הציבור בישראל דומה לציבור בעולם. באשר לנכונות הנשאלים לקנות מוצרים יקרים יותר מחברות מסחריות נקיות משחיתות: 60% אחוז מהנשאלים

בישראל השיבו בחיוב, נתון הגבוה ב- 6% מהממוצע העולמי .

הפתרון: שקיפות

כפתרון, הסקר מציע שורה של דרכי פעולה להתמודדות עם היקפי השוחד והשחיתות אשר התגלו בדו"ח: בין השאר, חיוב פוליטיקאים לחשוף את הצהרות הון שלהם ומשפחתם הקרובה, חשיפת המימון המלא של מפלגות ומועמדים פוליטיים, חשיפת פוטנציאל לניגודי עניינים. עוד ממליץ הדו"ח למצות את הדין עם עברייני שוחד, ולהגביר את ההגנה על חושפי שחיתויות באמצעות חקיקה.

מנכ"לית עמותת שקיפות בינ"ל ישראל גליה שגיא מוסיפה כי: "מהדו"ח עולים ממצאים קשים באשר לאמון הציבור במערכת הפוליטית והציבורית. לפי הדו"ח הציבור לא מאמין ביכולתו לקבל שירות ראוי מהמגזר הציבורי, ללא שימוש בקשרים אישיים ושוחד. הדרך הטובה ביותר למנוע מקרים כאלו היא שקיפות מלאה של גופי השלטון והפקידות הציבורית. אנו קוראים לממשלה לפעול בשקיפות ולפרסם פרוטוקולים של וועדות ביניהן ועדת השרים לענייני חקיקה; לחברי הכנסת לחשוף את הצהרות ההון שלהם לציבור, ולאמץ קוד אתי בכנסת. אנו עומדים בפתחה של מערכת הבחירות לרשויות המקומיות. על הציבור להעמיד את נושא האתיקה על סדר היום ולהצביע רק למועמדים הנקיים משחיתות".

עמותת "שקיפות בינלאומית ישראל", נוסדה בשנת 1999 ע"י פרופ' דב יזרעאלי במטרה לקדם נורמות של אתיקה ושקיפות כחלק מהמאבק לצמצום השחיתות בחברה הישראלית. העמותה הינה השלוחה הישראלית של ארגון שקיפות בינ"ל העולמי Transparency-International המוביל את המאבק נגד שחיתות בעולם. במסגרת עבודתה העמותה פועלת בשיתוף המגזר העסקי, המגזר הציבורי והמגזר השלישי להנחלת נורמות של אתיקה ושקיפות, ומפיקה דו"חות השוואיתיים על מצב השחיתות בעולם בשיתוף הארגון העולמי.

 

 קישורים רלבנטים באתר:

מנהיגים ברשת

www.leadersnet.co.il

leaders@leadersnet.co.il

© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" נובמבר 2013. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי  ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר

יכול לעניין..

ניהול ערכים תשוקתיים – רגשיים, אתיים, כלכליים ומשחק הערכים לילדים ולמשפחה

מאת: שמעון דולן, סלבדור גרסיה ואבישי לנדאו     *  איך יוצרים ומשמרים את הלהט …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *