מאת: רוני קלטר, איש מהשורה
פורסם לראשונה מאי 2002
קצת לפני יום העצמאות, עם הרגשת ביטחון לא ברורה ועם הרבה תקווה בלב, מוגשת הכתבה הבאה.
בימים אילו של אי שקט ברמת הביטחון הלאומי והאישי עולה שוב השאלה הנצחית: "כמה זה עולה לנו", ואת השאלה הזו שואלים שני הצדדים : המוכר מצד אחד, הקונה מצד שני. השפעת המצב הביטחוני על לקוחות, נותני שירות, חנויות וכולם.
את התשובה לשאלה הזו מצאתי באחד מהימים האחרונים בעת פגישה שהתרחשה באמת.
המקום: מרכז מסחרי גדול מאד, הזמן – יום לאחר אירוע חבלני, הנושא: "המצב הביטחוני והשפעותיו הישירות על בעלי העסקים".
בפגישה נכחו בעל עסק גדול לממכר ספרים, בעל בית הקפה, בעלי שתי מסעדות ומכון גדול לקוסמטיקה, בעלי מכון כושר מצליח וכמובן הבעלים (הלא מאושרים בימים אילו) של המרכז המסחרי.
מטרת הפגישה למצוא פתרון מעשי, משוואה שתותיר את הכל מרוצים, המטרה העיקרית: להביא לקוחות, לא פחות ממנה לתת להם את ההרגשה עד כמה שאפשר כי הם מוגנים, גם למצוא תמחור נכון לכל העניין כי יותר כוח אדם לביטחון זה אומר עוד הוצאות ושאלת מליון הדולר, האם נכון ל'הפיל' את העלות בחלקה על הלקוח לדוגמא: לחייב כל לקוח בשקל נוסף, פעולה שכבר מבוצעת במקומות מסוימים.
הישיבה התנהלה כמתוכנן, איש איש הרצה את טענותיו, הטענה העיקרית לא הפתיעה איש, הכל התלוננו על ירידה משמעותית בכמות הלקוחות, גם החניון התת קרקעי שאפשר חניה ללא תשלום כבר לא פיתה איש, בעל המסעדות התלוננו כי המרכז אינו מספק מספיק אבטחה במקום, קצין הביטחון טען כי הוא עושה כל שביכולתו והודה כי מאבטחים נוספים יוסיפו לביטחון, בעל המרכז המסחרי טען כי הוא נותן 'כל מה שהחוק מחייב' וכמובן הסביר מה שכולנו כבר ידענו "אם בעלי החנויות רוצים עוד מאבטחים זו אינה בעיה הכל עניין של כסף", הוא הסביר כי העלות הנוספת עבור ה 'ביטחון הנוסף' צריכה להתחלק בין בעלי העסקים.
וכשהגיע תורי אמרתי מילה אחת: "מאסלו" לפשר הרמת גבותיהם של המשתתפים בחדר חזרתי על דברי: "מאסלו צדק" ושוב נזכרתי בימי הלימודים, שם הכל היה: 'תיאוריות', 'השערות מחקר', 'הנחות יסוד' אבל כל שזכרתי באותה ישיבה היה את אברהם מסלו, הוא שטבע את "סולם הצרכים של מסלו". אז למי שלא זוכר , הנה סולם הצרכים וההסבר מייד אחריו.
הסולם מדבר בעד עצמו אבל יוסבר שוב:
בבסיס הצרכים של הפרט וכן של אנשים כקולקטיב כ'קבוצה' מצוי הצורך בביטחון,ללא בטחון אנשים אינם 'עולים' במעלה הסולם לצורך הבא.
מצדו של הקונה העניין ברור:
החוסר בביטחון משנה אורחות עולם ותפיסות של אנשים, אנשים אינם יוצאים למקומות מסוכנים ואינם מטיילים במקומות הנתפסים בעיניהם כמסוכנים. הנה תסתכלו מה קורה בתיירות כבר שנתיים ותבינו. סמנכ"ל של חברת תיירות גדולה שפגשתי סיפר לי שבתחומי תיירות מסוימים הירידה היא של 78%, על ירידה כזו הוא אומר "לא מלמדים באוניברסיטה". בשביל הקוריוז אני רוצה להזכיר לכולנו דבר מעניין, הירידה המשמעותית באה לידי ביטוי בעיקר בתיירות נכנסת, היינו תיירים שבאים לבקר בישראל, ואם הפחד שלהם לא בדיוק מובן לכם נסו להיזכר בפיגוע במגדל התאומים ואחרים שבוצעו באמצעות מטוסים, מה חשבתם אז על 'לטוס', 'לעלות על גורדי שחקים', 'לטוס לאמריקה' אם נתקפתם פחד קל- אין לכם מקום לדאגה, מאסלו וגם אחרים מבינים כי הביטחון לפני הכל ואתם אנשים נורמלים .
הפגיעה בתיירות פנים כלומר בכל הקשור לטיולים בתוך הארץ היא תוצאה של מצב הביטחון הפנימי והתחדדה בעיקר בשנתיים האחרונות, פחות טיולים לפחות מקומות בארץ, ולמקומות שהם מקומות סמוכים לארץ, הנה סיני, אתם מכירים מישהו שנוסע לסיני?…
מדרגה נוספת של גלי טרור ופיגועים הביאו לעליה נוספת ב 'מדרגת הפחד' של הישראלי, הפחד התעצם לרמות שלא נראו בארץ עד כה. הפחד והיעדר הביטחון משפיעים על צריכה יום יומית ועל תרבות הפנאי, ההתנהגות שונה אומנם מאדם לאדם אבל התסכול, הפחד ל.. והפחד מ… גורם לאנשים להישאר בביתם, לא לצאת.
הפער הוא גדול יש מי שלא יוצא למקומות ציבוריים: קניונים, מרכזים מסחריים שלא לדבר על מסעדות, אחרים מזמינים אפילו מהסופר, יש פרסומת מצוינת היום באינטרנט שאומרת פחות או יותר: " אז למה לצאת מהבית, גלוש באינטרנט, בחר, הזמן והשליח בדרך אליך"…
אז כמו שאומרת דודה פניה: " לכל סיר יש מכסה ובכל מקום בו יש שני יהודים אם אחד קונה אחד מוכר"
הפגיעה היא כמובן בשני הצדדים גם בקונה וגם במוכר בנותני השירות.
אך מי הנפגע העיקרי ?
אני מעז לומר כי הנפגע העיקרי אינו הקונה אלא המוכרים, נותני השירות.
לאחר שהמצב הביטחוני יתייצב אנו נחזה בשינוי הגישה מחדש, זה ייקח את הזמן שלו אבל עם העלייה בהרגשת הביטחון יחזור המצב לקדמותו כי אנשים 'סלחניים' ומספיק גמישים מחשבתית על מנת 'לחזור לעצמם', הנפגעים העיקריים יהיו בעלי עסקים בעיקר מפני שלוקח זמן להביא עסק להצלחה, לוקח זמן לגרום למוניטין של מקום לעלות, לוקח זמן לגרום להיווצרות של גרעין קבוע של לקוחות ופגיעה כזו בבעלי עסקים, עשויה לגרור מספר תגובות. חלקן מידיות: פחות קליינטים, פחות הכנסות מצד אחד ויותר הוצאות מצד שני, כי פתאום צריך להחזיק 30 יום בחודש שני מאבטחים שלא היו עד היום, חלקן פגיעות לטווח ארוך כי עסקים שלא ישרדו יסגרו ומי שישרוד יצטרך להתחיל מחדש את כל מעגל החיים העסקי: פתיחה מחדש , צמיחה מחדש …
אז כמו שאמר איש אחד חכם: " מה שלא הורג אותנו – מחשל אותנו " והעבודה העיקרית כיום מוטלת עלינו, לא לאבד תקווה, לא לאבד שפיות, בעיקר לזכור שלמרות הכל "'עסקים-כרגיל' .
מגיע לנו.
קישורים נוספים שנמצאו בידי מנהיגים ברשת:
האיש והתיאוריה – ABRAHAM MASLOW
http://www.ship.edu/~cgboeree/
רשימת ספרים ומאמרים – ABRAHAM MASLOW
/Abraham Maslow and Human Motivation
http://sol.brunel.ac.uk/~jarvis/bola/
קישורים רלבנטים באתר:
tweet[Google]
Follow @leadersnet
מנהיגים ברשת |
www.leadersnet.co.il |
leaders@leadersnet.co.il |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" יולי 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |