מאת, שרון פורת, פורום שיווק
המאמר הופיע במוסף מיוחד שהוציא עיתון גלובס בנושא outsourcing, 24 ביולי 2001
השקעתן של חברות ההייטק בחיי הפרט של העובדים נותנת את אותותיה בשנים האחרונות בכל הארגונים – אלה דואגים לשמר את עובדיהם בדרכים שונות, החל מימי כיף ועד למועדוני הטבות ייחודיים * המשך מתבקש לתופעה הוא החברות המתמחות בתחום, אשר פוטרות את הארגונים מ"כאבי ראש" רבים הכרוכים בכך.
כשמועמד שוקל כיום הצעת עבודה, הוא כבר לא מסתכל רק על המשכורת – בונוסים והטבות הם כבר חלק ממערכת השיקולים: חופשה בחו"ל או סוף שבוע בים המלח?
תלושי שי בשווי 1,000 ש"ח לפסח או קומקום חשמלי?
אם מתעלמים מהתקופה הקשה האחרונה, בשנים האחרונות ההשקעה בעובד הלכה וגדלה, בעיקר בגלל חברות ההייטק, שיצרו סטנדרטים מינימליים להשקעה בעובד. במקביל, העובדים הפכו מפונקים הרבה יותר. אם פעם היה טיול בעקבות פריחת אירוס הגלבוע מספיק כדי להעלות את המוראל, היום לא מסתפקים בפחות מנופש בתורכיה.
אין זמן לעסוק בעובדים בודדים
"עד היום, בארגונים רבים לא היה אדם שתפקידו המוגדר היה לעסוק ברווחה, אלא 'הפילו את התיק' הזה על מישהו, בדרך כלל על מנהל משאבי אנוש", אומרת ורד רבי- ונגל, יועצת ומפעילת שירותי רווחה באאוטסורסינג לעובדים, ולשעבר מנהלת הרווחה בחברת פלאפון. "בפועל, נושא הרווחה נדחק לקרן זווית. מאוחר יותר, החלה רווחת העובדים להתפתח מכיוון חברות התיירות והאירועים, שהציעו, מלבד ימי כיף, גם מסיבות, חופשות ואירועים שונים שמטרתם להכניס תרבות רווחה שוטפת לארגון, וטיפול יומיומי בכל הנושאים הקשורים לפרט".
ההתפתחויות הרבות בענף הרווחה גרמו לכך, שיהיה זה אך מתבקש לנהל אותו באמצעות אאוטסורסינג. "אאוטסורסינג ברווחה נתפס כאופנתי וחדשני, ויש לו מספר יתרונות חשובים", אומרת רבי- ונגל. "על מנת להשיג גיוון במבצעים ובפעילויות, יש צורך בקשר רציף ויומיומי עם ספקים, מה שדורש הרבה עבודה וזמן. חברה חיצונית שמתמחה במתן שירותי רווחה מעלה את רמת השירות, וגם מורידה עול גדול מאוד ממחלקת הרווחה, אשר מלבד ההטבות לעובדים, צריכה לעסוק גם בכוח אדם ורווחת החברה באופן כללי, ואין לה זמן לעסוק בעובדים בודדים".
לדברי רבי-ונגל, בתחום הרווחה חשוב מאוד הניסיון, ולכן עובד אאוטסורסינג מנוסה ומקצועי יחסוך לחברה הרבה זמן וכסף. כפועל יוצא של המקצועיות והכרת השוק, ייעשה גם שימוש נכון בתקציב הרווחה המתוכנן. יתרון נוסף טמון בכך, שהעבודה תהיה יעילה יותר כאשר שירות הרווחה הוא חיצוני ואין היטמעות בצורכי ארגון אחרים.
ממנויים ועד לקייטנות
אחת החברות המתמחות בשירותי רווחה עבור ארגונים אחרים, היא חברת כללבו מקבוצת כלל ביטוח. החברה מספקת שירותי רווחה ליותר מ- 150 ארגונים וחברות, קטנות כגדולות, בכל רחבי הארץ.
ההטבות שמעניקה כללבו לחבריה הן מגוונות, וכוללות פעילויות תרבות, פנאי ונופש במחירים מוזלים, החל ממנויים לתיאטראות, מועדוני ספורט ומגזינים, דרך קייטנות ואטרקציות לילדים, ועד תווי קנייה שנמכרים כל השנה ישירות לעובד. לחברה יש גם מחלקת תיירות, המשתפת פעולה עם ישראייר וארקיע ומספקת שירותים הן לחברות והן ללקוח בודד. "אין כמעט תחום שאנחנו לא עוסקים בו", אומרת איילה קדרון, מנהלת השיווק של כללבו.
מעבר לחבילת ההטבות הבסיסית, בכללבו ערוכים לתת מענה לצרכים ספציפיים של החברה וליצור מועדון ייחודי, שיאפשר תפירת הטבות מיוחדות לחבריו (קורס שייטות, למשל) ושירות אישי יותר. בין החברות שהקימו מועדון כזה לעובדיהן, מציינת וקדרון את מלון הילטון ואת חברת פרטנר.
"הקשר עם הלקוח מתבצע באמצעות פקסים ודואר אלקטרוני שאנחנו שולחים לאיש הקשר בחברה, והוא מפיץ אותם לעובדים", מספרת קדרון. "בנוסף, יש לנו גם אתר אינטרנט ועיתון, שפעם ברבעון מגיע ישירות לבית הלקוח. כללבו מפעילה גם מרכז הזמנות שמיואש 24 שעות ביממה 7 ימים בשבוע, ומאפשר לחברים להתעדכן באופן שוטף לגבי המבצעים השונים.
הגודל כן קובע
אחד היתרונות שיש לחברה חיצונית המספקת שירותי רווחה ככללבו, הוא הגודל. "אנחנו מאגדים קבוצה מספיק גדולה על מנת להוות כוח קנייה מול הספק", אומרת קדרון. "כשגוף מרכז תחתיו הרבה חברות, הספק ירצה לעבוד איתו, כי הוא יודע שלא מדובר בחברה של כמה עשרות עובדים, שמי יודע כמה מתוכם ינצלו את המבצע. מצד שני, גם לא מדובר במספר עצום של חברים – מקרה בו הספק עלול להילחץ שהמבצע לא ישתלם לו בסופו של דבר".
לדברי קדרון, יתרון נוסף הוא בכך שהאינפורמציה על ההטבות מגיעה לאוכלוסייה ממוקדת. "גם זה מאוד חשוב לספקים, כיוון שבמקרים של פרסום ארצי, כל עם ישראל יידע על המבצע ועל המחירים המיוחדים, מה שעלול לפגוע בספק".
למרות שארגונים רבים נוטים לקצץ לאחרונה בנושא הרווחה עקב המיתון, נראה כי מגמת הפיתוח בתחום עוד תימשך. "הארגונים עדיין מודעים לחשיבות הנושא", מסכמת רבי-ונגל. "הם מתחרים ביניהם על משיכה ושימור של העובדים. הרווחה, מבחינה זו, היא גורם מספיק חשוב בכך".
מנהיגים ברשת |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" מאי 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |