אמון והעצמה כגורמים ליצירת התקשרות של העובדים

הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 234, 14 בנובמבר 2000

 

התקשרות עובדים לארגון נבדקה בעבר על פי רמת שביעות הרצון שלהם מהארגון. אך שביעות רצון, אומרת טל יפה, דוקטורנטית מהמחלקה להנדסת תעשיה וניהול באוניברסיטת בן גוריון, מתייחסת למצב עכשווי. לעומת זאת, אם בוחנים את רמת האמון של העובד בארגון ניתן להתייחס לציפיות העובד מארגונו במבט לעתיד, ולמושג זה יש יותר משמעות בעידן זה של שינויים עסקיים, תעסוקתיים וארגונים דינמיים. לכן ההתקשרות עובדים לארגון, נבדקת במסגרת עבודת הדוקטורט של טל יפה, לפי הממדים כגון מחויבות רגשית לארגון, בכוונה להישאר בו, ובהתנהגות "אזרחית" (עזרה לאחרים בארגון, נקיטת יוזמות לשיפור וכדומה, שלא במסגרת דרישות התפקיד הפורמליות וללא תגמול חומרי).

ממצאי ביניים בעבודת דוקטורט מצביעים כי רמת אמון העובדים בארגונם ומידת ההעצמה הפסיכולוגית שלהם, משפיעים באופן משמעותי על רמת ההתקשרות של העובדים לארגון.

  1. ההעצמה – ההעצמה נובעת מתפיסת העובד את מיקומו ותפקידו בארגון. והיא נבדקה במובן רחב המקובל היום – העצמה פסיכולוגית – מעין מוטיבציה פנימית שנבנית מתפיסת העובד על יכולתו בארגון, עד כמה הארגון נותן לו כוח, וכן זו העצמה הנובעת מגורמים אישיים כמו מיקום שליטה (תחושת ההשפעה של הפרט על סביבתו). ההעצמה לא נבדקה רק במובן הצר של האצלת סמכויות.
  1. אמון – האמון נבנה מתפיסות וציפיות העובד מארגונו

"שני מנגנונים פסיכולוגיים אלה, אמון והעצמה, קריטיים היום ליצירת התקשרות של עובדים לארגונם, וחשובים במיוחד בארגונים דינמיים, שיש השתנות כמעט תמידית במבנה שלהם, כמו חברות היי טק". שני המנגנונים משלימים במידה מסוימת זה את זה.

החוקרת גם בדקה מהם הגורמים המעוררים את אמון העובדים בארגונם, לפי מודל הכולל ארבעה משתנים קריטיים ליצירת אמון:

  1. תמיכה ארגונית – עד כמה הארגון קשוב לצרכי העובד, ומתחשב בדעותיו ובמטרותיו.
  2. היושרה (אינטגריטי) של ההנהלה – עד כמה היא מקיימת הבטחות לעובדים, מתייחסת אליהם בהוגנות, עקבית בפעילותה כלפי העובדים מבחינה אתית ומוסרית.
  3. מידת הפתיחות ביחסים בין העובד לארגון, איכות התקשורת, עד כמה הארגון מספק מידע לעובדיו, מעדכנם על שינויים צפויים, ומקבל הצעות ועצות מעובדיו.
  4. הערכת היכולת המקצועית-ניהולית של הארגון על ידי העובד.

"ארבעת הממדים האלה הם בעצם הערכות על אמינות הארגון מנקודת ראותו של העובד, ואמינות היא גורם קריטי בהתפתחות האמון של העובד בארגונו", מדגישה טל יפה.

הממצאים התקבלו משאלונים שמולאו על-ידי כ- 300 עובדים בחמש חברות היי טק, כולל עובדים שאינם ממקצועות טכנולוגיים, כמו אנשי הדרכה, שיווק, מזכירות ועוד. החוקרת מציינת כי אלה ממצאים משלב ביניים בעבודת המחקר, וייבדקו משתנים נוספים שיכולים "להתערב" ולהשפיע על מידת ההתקשרות של עובד לארגונו.

 

 קישורים רלבנטים באתר:

מנהיגים ברשת

www.leadersnet.co.il

leaders@leadersnet.co.il

© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" מאי 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי  ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר

יכול לעניין..

ערך העבודה בחברה ישראלית

הרחבה לכתבת משאבים 11 במרץ 2000 העבודה היא עדיין ערך מרכזי בחברה הישראלית, אומר פרופ' …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *