אינטליגנציה רגשית

הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 211, 15 מאי 2000

אינטליגנציה רגשית חיונית היום להצלחת מנהלים, ככלי התמודדות בתקופה שבה משימות העבודה מורכבות יותר, והעמימות בסביבה שבה פועל הארגון רבה יותר.

שולמית בן ארי, מנכ"ל משותף של חברת "פאן – מרכז לפיתוח ארגוני וניהולי", מוסיפה ואומרת כי ניתן לפתח אצל אדם אינטליגנציה רגשית, על ידי סילוק "שכבת הטיט" שמצפה ומכסה את הפנימיות הרגשית, המוסתרת ואף מדוכאת בתהליך הסוציאליזציה בתרבותנו, שמדגישה ומעדיפה את החשיבה המוגדרת כ"רציונלית".

במסגרת תהליך ייעוצי לפיתוח מנהלים ומנהיגות בארגון, הכוללת בין היתר פיתוח חזון, הובלת שינויים ועוד, עורכת "פאן" גם סדנה בת יומיים-שלושה לפיתוח אינטליגנציה רגשית.

אינטליגנציה רגשית, בקצרה, כוללת כמה רבדים: מודעות רבה לתחושות ולרגשות של עצמך, ויכולת להשתמש בשפת רגשות, בפתיחות וללא חשש. יכולת שליטה עצמית ברגשות, לנהוג בהם, לנווטם, בצורה המסייעת להשגת המשימה. פיתוח יכולת אמפתיה, הזדהות וחישת רגשות של אחרים, כמו כפיפים, עמיתים, מתחרים ועוד, ויכולת לבחון דברים מן הפרספקטיבה של כל אלה, ולדעת לנווט גם את רגשותיך שלך וגם את רגשות האחר לטובת השגת המשימה.

הסדנה נערכת בטבע, כדי לאפשר למשתתף התבוננות עצמית, מסע פנימי לתוך עצמו, קשב לחושים שלו, ולזה מסייעים ציוץ הציפורים, הריחות, הקולות, הטעמים והמראות שבטבע. בין היתר מתקיימת בטבע פעילות מוסיקלית ושימוש במטאפורות. המשתתפים משתמשים במגוון כלים מוסיקליים, תופים, חלילים או סתם מקל, כדי לבטא עצמם, לאו דווקא במנגינה ממש, והמטאפורות שבהן בוחר המשתתף לדמות את עצמו, לקוחות מהסביבה וכל אשר בה. למשל, מדמה עצמו למים, לסלע, ואף למטוס. "המטאפורות נבחרות בדרך כלל על- פי עולם התוכן הרגשי העמוק שלנו. היכולת לדבר על עצמך בדימוי מסוים, לומר מה משמעותו העמוקה בשבילך, נותנת לך הרבה חומר למסע הפנימי", אומרת בן ארי.

מטרת עריכת ה'מסעות' הפנימיים היא פיתוח יכולת המנהל-המנהיג לנווט סיטואציה ניהולית בצורה יותר אפקטיבית על-ידי שימוש בשפה היותר רגשית, באמפתיה, בראיה הפנימית היותר עמוקה.

מנהל עשוי לומר בתחילת הסדנה, בטון קצת כעוס, "אני לא פועל עם רגשות", כי מנהיג צריך להיות רציונלי, ולשלוט בעצמו. "כך למעשה הוא אוצר בתוכו אנרגיה שלילית, לא מאפשר לעצמו 'לזרום'. אבל בתום הסדנה הוא הוריד קצת טיח, מרשה לעצמו 'להודות' כי הוא לפעמים כועס, ופתאום הכעס יכול לקבל בעיניו היבט יותר נחמד. הוא מבין כי 90 או 99 אחוז מהחלטותיו נובעות גם מתוך רגשות, וכי דחיקת רגשות, אמירה כי הוא כביכול לא מופעל על-ידי רגשות, אינה מציאותית. מתפתחת אצלו לגיטימציה לשפת הרגשות, הבנה כי היא שפה של עוצמה ולא של חולשה".

 

קישורים נוספים שנמצאו בידי מנהיגים ברשת:

 !Intuition Coach Website

מתוך: http://www.intuitioncoach.com

  7 lessons in Emotional Intelligence

מתוך: http://www.7eq.com

  Emotional Intelligence Quiz

מתוך: http://homearts.com/

 

 

 קישורים רלבנטים באתר:

מנהיגים ברשת

www.leadersnet.co.il

leaders@leadersnet.co.il

© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" יולי 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי  ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר

 

יכול לעניין..

המנהל כחונך – העצמה בעידן שינוי ומשבר

   פיתוח תפישת המנהל כחונך ומפתח         מאת: נורית רוזוליו – בן-המוזג …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *