מאת: רמי יוסף
שותף, אביב-יישום אסטרטגיות ותגמול
בשנה האחרונה אנו עדים להתעוררות בשוק העבודה בישראל, חברות רבות מתקשות בגיוס ושימור עובדים, למועמדים יש דרישות שכר גבוהות יותר ועובדים קיימים, אשר עד עתה קיוו לשמור על מקום עבודתם, דורשים העלאות שכר או עוזבים את מקום העבודה בעבור גידול נתפס בשכר.
נשאלת השאלה האם המשק בישראל חוזר לתקופת הבועה והאם התופעה אשר אנו חווים היא אירוע חד פעמי או מגמה הולכת ומתחזקת? נכון להיום התשובה איננה חד משמעית, בשנת 2006 אחוז עליית השכר בחברות ההיי-טק עמד על כ- 5% ולקראת 2007 חברות רבות מדווחות על תקצוב השכר ברמה אף גבוהה מכך.
בתקופת הבועה חברות רבות הציעו רמות שכר גבוהות לעובדים חדשים ושיפורים ניכרים בתנאי ההעסקה לעובדים קיימים. נקודת השבר הופיעה עם תחילת המיתון, אשר אילץ חברות רבות לבצע הורדות שכר וקיצוצים בתנאי העסקת העובדים, תוך פגיעה ניכרת במוטיבציה ואיבוד כ"א איכותי.
כפועל יוצא של המגמה המסתמנת בשוק העבודה, מנסות החברות למצוא פתרונות יצירתיים כיצד לגייס מועמדים איכותיים מחד ולשמור על שווי שכר פנימי (Internal Equity) מאידך. הדילמה הניצבת בפני ארגונים הינה כיצד לשמור על מסגרות שכר יציבות, ובמקביל לשמור על אחוזי תחלופה רצויים בארגון.
כמענה לצורכי השוק, פותחה תפיסת התגמול 3R.
3R הינה תפיסת תגמול כוללת, המורכבת ממתודולוגיות וכלים ייחודיים להתמודדות עם גיוס עובדים חדשים ושימור שביעות הרצון של עובדים קיימים בנושא שכר והטבות.
בבסיס התפיסה שלוש עקרונות:
- מזעור הגידול בעלויות השכר.
- מיקוד תוספות השכר ברכיבי שכר גמישים, תוך הימנעות מהגדלת בסיס ההוצאה הקבועה לשכר.
- הגדלת "מחיר המעבר" תוך הקטנת ההסתברות לנטישת מקום העבודה.
"מחיר המעבר" הינו מושג המתאר את הפער בסך התקבולים וההטבות, אשר יגרמו לעובד לעזוב לתפקיד בחברה אחרת. מחיר המעבר הוא דינאמי ומשתנה מעת לעת בהתאמה לשינויים בתגמול בארגון ומצב שוק העבודה.
חשוב לזכור, כי במרבית המקרים עזיבת עובד גוררת עלות "סמויה", אשר באה לידי בביטוי בעלויות גיוס והשמה של עובד חדש, תשלום עבור תקופת הלמידה, ירידה בביצועים, אובדן ידע ותפוקה ועוד.
מחקרים מעידים, כי עלות עזיבה של עובד נעה בין 5-15 משכורות חודשיות של אותו עובד, תלוי בתפקיד, שנות הוותק והחיוניות לחברה.
אחד הכלים להגדלת "מחיר המעבר" הינו המחשת עלות השכר הכוללת לעובד באמצעות "106 ויזואלי" – כלי זה משקף לעובד באופן מקיף וברור את סך העלויות, אשר ניתנו לו במהלך שנת הפעילות האחרונה, לרבות רכיבי שכר, בונוס, דמי הבראה, ימי חופשה, אופציות, מניות, אירועי רווחה ועוד. המחשת העלות האמיתית מייצרת רף מעבר גבוה יותר לעובדים השוקלים עזיבה ומעלה את מידת שביעות הרצון של יתר העובדים.
אחד השיקולים של עובד בעת עזיבת מקום עבודה הוא תעריף שכר בסיס גבוה יותר במקום עבודה אחר, אך רק לעיתים רחוקות העובד עורך את השיקול במונחי שכר כולל. התופעה שכיחה ביותר, מאחר ועובדים רבים אינם מודעים לסך העלויות הניתנות להם, כולל תנאים פנסיוניים, רווחה, הדרכה ועוד.
קישורים רלבנטים באתר:
tweet[Google]
Follow @leadersnet
מנהיגים ברשת |
www.leadersnet.co.il |
leaders@leadersnet.co.il |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" אוגוסט 2005. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |