82% מהציבור בישראל– המגזר הציבורי הוא המושחת ביותר לפי מדד השחיתות העולמי של ארגון TI

לפי ברומטר השחיתות העולמי של ארגון Transparency InternationalTI: 82% מהציבור בישראל – המגזר הציבורי הוא המושחת ביותר

 

מאת: ארגון שבי"ל

(שקיפות בי"ל) ישראל

 

 

  • 86% מהציבור רואה במאמצי הממשלה להילחם בשחיתות כלא יעילים.
  • 40% מהציבור תופסים את המפלגות הפוליטיות כמושחתות ביותר, בעוד 23% חושבים כי הכנסת היא המושחתת ביותר.

עמותת שקיפות בינלאומית – ישראל (שבי"ל), הסניף הישראלי של ארגון TI (Transparency International), פירסמה (3/6) את ברומטר השחיתות העולמי לשנת 2009. הברומטר הוא סקר דעת הקהל העולמי היחיד הבודק את העמדות והניסיון האישיים בכל הנוגע לשחיתות. ברומטר 2009 משקף את תשובותיהם של 73,132 אנשים ב-69 מדינות, והוא הסקר הנרחב ביותר שנעשה עד כה.

 

בישראל נערך הסקר בקרב 500 איש במהלך חודש פברואר 09'. מהתוצאות עולה כי 40% מהציבור רואה במפלגות הפוליטיות כמושחתות ביותר, עם ציון של 4.3 (מתוך דירוג של 1 עד 5, כש-5 מציין שחיתות רבה); 23% מהציבור חושב שהכנסת היא המושחתת ביותר, עם ציון 4 ואילו 19% רואים דווקא בפקידי השירות הציבורי כמושחתים ביותר, עם ציון 3.6; המגזר הפרטי קיבל את הציון 3.3 (6%), התקשורת את הציון 3.2 (7%) ואת הרשימה סוגרת מערכת בתי המשפט עם הציון 2.9 (5%).

בישראל, % הציבור שחושב כי מאמצי הממשלה להילחם בשחיתות אינם יעילים במיוחד, הוא הגבוה ביותר מבין כל המדינות המשתתפות בברומטר. 86% מהציבור בישראל חושב כי מאמצי הממשלה להילחם בשחיתות אינם יעילים במיוחד, בעוד 13% מאמינים כי הם דווקא יעילים. רק 1% דיווח כי הוא או מי מבני משפחתו היו מעורבים במתן שוחד ב-12 החודשים האחרונים.

מניתוח כללי של תוצאות הברומטר בעולם עולה, כי 68% מהמשיבים מאמינים כי המפלגות הפוליטיות הן המושחתות ביותר, כשאחריהן, פקידי השירות הציבורי (63%) והפרלמנט (60%). לגבי מאמצי הממשלות השונות ברחבי העולם להילחם בשחיתות, 56% רואים במאמצים אלו כלא יעילים, בעוד 31% תופסים אותם כיעילים.

פרופ' יוסף גרוס, יו"ר עמותת שבי"ל, אומר כי "אנחנו נמצאים בתקופה מיוחדת. זוהי תקופה של משבר כלכלי, כאשר הממשלה נמצאת בהתמודדות קשה לגיבוש תקציב דו-שנתי. העובדה כי הציבור תופס לא רק את המפלגות הפוליטיות והכנסת כמושחתות, אלא גם את פקידי הציבור והמגזר העסקי, חייבת להדליק אצל כולנו נורה אדומה. אם הציבור יראה בגזירות הכלכליות המוטלות עליו, ככאלה הנובעות משיקולים לא-אתיים, עלול הדבר לגרום לא רק לחוסר יציבות פוליטית, אלא גם לחוסר יציבות כלכלית. בעת חשובה זו, על כל אחד מהסקטורים הנבדקים, ועל נבחרי הציבור בראשם, לעשות הכל כדי להשיב את אמון הציבור בהם ולהשגת השקט הכלכלי, שאנו זקוקים לו מאוד כיום".

גליה שגיא, מנכ"ל עמותת שבי"ל, מוסיפה כי "בהשוואה למדדי הברומטרים בשנים קודמות, ניתן לראות כי נשמרת המגמה לראות במגזר הציבורי כמושפע ביותר ע"י שחיתות, ולפיכך אסור לטעות ולשייך את תוצאות השנה לממשלה מסוימת או לתקופת הבחירות. מזה שנים שהציבור בישראל תופס את נבחריו כמי שחוטאים בשחיתות. ישראל חייבת לפעול להטמעת אמנת האו"ם נגד שחיתות ואמנת ה-OECD נגד תשלומי שוחד, כצעד ראשון להחזרת האמון בנבחריו".

עמותת שקיפות בינלאומית – ישראל (שבי"ל) מקדמת נורמות של שקיפות ואתיקה כחלק מהמאבק לצמצום השחיתות בחברה הישראלית. העמותה הינה הסניף הישראלי של הארגון הבינלאומי Transparency International.

 

 קישורים רלבנטים באתר:

מנהיגים ברשת

www.leadersnet.co.il

leaders@leadersnet.co.il

© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" יוני 2009. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי  ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר

יכול לעניין..

ניהול ערכים תשוקתיים – רגשיים, אתיים, כלכליים ומשחק הערכים לילדים ולמשפחה

מאת: שמעון דולן, סלבדור גרסיה ואבישי לנדאו     *  איך יוצרים ומשמרים את הלהט …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *