תיכנון אסטרטגי של ארגון

הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 264, 11 ביוני 2001

לחץ לקבלת מידע נוסף

 

תהליך לתכנון אסטרטגי רחב היקף בארגון, כולל עיצוב חזון מחודש וקבלת החלטות אסטרטגיות בהתאם. זהו תהליך הכולל מספר שלבים ומערב אנשים רבים מכל מגזרי ודרגי הארגון – מעובדים מן השורה עד לרמת ההנהלה הבכירה. תהליך זה, שונה מתהליכי קבלת החלטות על-ידי קבוצת ההנהלה הבכירה בלבד, והנחתתן על הארגון, מסביר ששון עוז, יועץ ארגוני, מנהל היחידה לתכנון אסטרטגי בחברת "פילת".

שלבי התהליך:

  1. איסוף וניתוח מידע לאורך המדרג הארגוני, בנושאים רלוונטיים לארגון, כמו תהליכי העבודה המרכזיים, המבנה הארגוני, הסביבה העסקית שבה הוא פועל וכו'.
  1. ניתוח ומיון המידע, בהנחיית חברת הייעוץ, תוך התמקדות במונחי SWOT ובעברית: עוצמות, חולשות, הזדמנויות, איומים.
  1. בחינת הנושאים הרלוונטיים מבחינת תרומתם לעוצמת הארגון או להחלשתו, וכן כגורמים שעלולים לאיים על הארגון או להוות פתח להזדמנויות טובות עבורו. האיומים יכולים לבוא ממתחרים, מסביבתו העסקית של הארגון, ואפילו מתהליכים חברתיים, פוליטיים או גלובליים. הזדמנויות לארגון יכולות להיות הופעה של נישות וכיוונים חדשים בסביבה העסקית, שכדאי לארגון לבחון אותם ולהחליט אם להיכנס אליהם.
  1. שלושה מפגשים נערכים לקראת קבלת ההחלטות על-ידי ההנהלה, כל מפגש בן יום, בהנחיית חברת הייעוץ. (שלושת המפגשים מתפרשים על פני כחודש).

מפגש ראשון – בארגון שמונה למשל, 1500 עובדים, עשוי שישתתפו, במפגש הראשון, כ- 150 עובדים, שנבחרו מכל מדרג הארגון, על רבדיו ומקצועותיו השונים. משתתפי המפגש מתחלקים לקבוצות של חמישה-ששה אנשים, שמציגות לדיון את תוצריהן בפני מליאת המפגש. במפגש זה גם מועלות הצעות לעיצוב מחודש של החזון הארגוני.

מפגש שני – משתתפים מנהלים בדרגי ביניים, כ- 50 – 60 איש מתוך משתתפי המפגש הראשון, ונמשך בו עיבוד המידע, לקראת קבלת ההחלטות.

מפגש שלישי – משתתפים אנשי ההנהלה הבכירה, ובו מגובש החזון הארגוני, שלפיו נבנית האסטרטגיה ומתקבלות ההחלטות.

  1. שלב ההטמעה – מיידעים את כלל העובדים על ההחלטות האסטרטגיות החדשות. נבנים צוותי משימה אסטרטגיים, ועל כל צוות מוטל טיפול ביעד אסטרטגי. בכתב המינוי של כל צוות מוצגת ומפורטת משימתו. כל צוות פועל כשלושה חודשים, שבמהלכם מתקיימים חמישה- ששה מפגשי חצי-יום מרוכז, בהשתתפות כל צוותי המשימה וההנהלה, כדי לאפשר להנהלה ולצוותים לחשוב ולנתח יחדיו דילמות, משמעויות וכיווני פעולה אפשריים. בסיום שלב זה מציג הצוות המלצות אופרטיביות בפני ההנהלה או בפני מנהל בכיר רלוונטי לנושא.

 

קישורים רלבנטים באתר:

 

 

 

 

 

 

 

יכול לעניין..

ניהול שינויים אפקטיבי עם מתודולוגית Agile

 מאת: עדה מרקמן *     בעולם העסקי של היום שינוי הוא הדבר ה'קבוע' היחיד …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *