הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 228, 26 בספטמבר 2000
העולם הארגוני והתעסוקתי נתון ומאופיין היום בתהליכי שינוי תמידיים, ולכן נחוצים למנהלים ולעובדים כלים יעילים להתמודדות עם שינויים, להישרדות, למניעת לחץ ושחיקה, ולתפקוד טוב יותר. טובה שחר, פסיכולוגית ייעוצית, מנחה סדנה ייחודית המבוססת על "תיאוריית הביס", שפיתחה קליל ג'ניסון, מחברת הספר The nibble theory and the kernel of power .
הספר תורגם באחרונה (על-ידי דוד אבני) לעברית, וכותרתו "תיאוריית הביס וגרעין העוצמה – מנהיגות, פיתוח עצמי וצמיחה" (הוצאת "ויויד"). סביב התיאוריה והמודל היישומי שפותח מתוכה, התגבשה בארה"ב בשנות ה- 70 קבוצה לייעוץ ארגוני, שבין לקוחותיה חברות מהמובילות בתחומן בעולם.
התיאוריה, אומרת שחר, דנה ביכולתם של מנהלים ועובדים (ואנשים בכלל) להתמודד עם שינוי על-ידי פיתוח אישי – הגדלת ה'עצמי' שלך ושל האחרים שאיתך (כפיפים, עמיתים ועוד). המודל מכיל כלים למנהל ולעובד, שמסייעים להם לא לראות בשינוי גורם מאיים ומטרפד, אלא הזדמנות לצמיחה ופיתוח עצמי ובין-אישי, ברף גבוה יותר.
בהתמודדותם של אנשים עם שינוי, אומרת שחר, אפשר לזהות דפוסים של:
- פחד מפני כישלון – אדם פוחד מכישלון, חושש שאחרים 'יגדלו' יותר ממנו ומעליו, יאפילו עליו, ולכן הוא "נוגס" (מכאן "תיאוריית הביס") במי שעומד בדרכו, במי שהוא חושש כי עלול להיות טוב ממנו, 'לעלות' עליו, מבחינה פורמלית או לא פורמלית.
- פחד מהצלחה – הוא לאפשר לאחרים, באופן מודע או לא מודע, לנגוס בך, כי אתה פוחד 'לגדול', פוחד להצליח.
הדרך לגדילה והתפתחות ללא פחד, לא כנוגס ולא כננגס, מתחילה בזיהוי וטיפוח עוצמת הגרעין האישי, שלך ושל האחרים. גרעין העוצמה האישי הוא מרכיב ייחודי של אדם – תכונה או כשרון – כגון חוש הומור, יכולת הזדהות רגשית, נטייה לשכלתנות או נטייה לרגשנות, מזג מוחצן או מופנם וכדומה. גילוי, לימוד, הכרה ואמון בגרעין העוצמה האישית שלך, ראייה וכיבוד גרעין העוצמה של אחרים, ושימוש בכל אלה באופן סינרגטי, ולא למאבקי כוח, גורם להפיכת מקורות האיום – פחד מגדילה עצמית או מגדילה של אחרים – למקורות של כוח, ליחיד ולקבוצה.
התיאוריה מבחינה בין תכונות או כשרונות – שהם מולדים, לבין כישורים, שהם גורם נרכש. המטרה היא לזהות תכונות וכישורים אצל הפרט, תוך שימת לב כי נדרשת גם יצירת התאמה בין תכונות לבין כישורים ודפוסים נרכשים, כי ללא התאמה יש התנגשות, אדם נתון בקונפליקט עם עצמו. פיתוח עצמי מתחיל מן 'הפנים אל החוץ', אומרת שחר, והמטרה היא לקחת את ה'פנים', ולתת לו להתפתח ולזרום. מנהל, למשל, עלול להיכשל אם אינו מחפש ומזהה את היכולות של עובדיו. זאת, לפעמים, אף מתוך רצון למנוע מהם גדילה שתיראה כמאיימת עליו, ותדרוש ממנו שינויים שהוא פוחד לממשם. לעתים גם מנהל, בשל ראיה מוגבלת או בשל פחד מכפיפיו, שלא 'יעלו' מעליו, מציב עובדים בתפקידים שאינם הולמים את כישוריהם, או שאינם בהתאם ליכולות המועדפות עליהם. "אם למנהל אין מודעות עצמית מספיק גבוהה ובטוחה בעצמו, ביכולותיו וביכולותיהם של האחרים, גם אם האסטרטגיה נכונה, הרי הטקטיקה, הביצוע, לא יהיו אפקטיביים, והוא עלול להיכשל.
הסדנה בנויה בצורה מודולרית, מ- 4 עד 32 שעות, ובמהלכה ניתנים למשתתפים כלים לאבחון מקורות האיום האישי מפני שינוי, בדיקת מצבים שבהם הם נוטים לנגוס או להינגס, כלים לאבחון גרעין העוצמה האישי. בלימוד כלים אלה משלבת שחר מודל טיפוסי-אישיות שפיתחה, על-פי יונג. "הכרה ולימוד האיכויות האישיות ואיכויות של אחרים גם משפרת תקשורת, מאפשרת להבין 'דיאלקטים' שונים וייחודיים, מייעלת עבודת צוות, פתרון קונפליקטים ותהליכי קבלת החלטות, משפרת דימוי עצמי ודימוי מקצועי".
קישורים נוספים שנמצאו בידי מנהיגים ברשת:
תיאוריית הביס, הגרעין והעוצמה – הספר
מתוך: http://www.sigsug.co.il/
The Nibble Theory: A workshop about Leadership, Self-Empowerment and Personal Growth.
מתוך: /http://www.kjcg.com
קישורים רלבנטים:
מנהיגים ברשת |
www.leadersnet.co.il |
leaders@leadersnet.co.il |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" אוגוסט 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |