קיצוץ גורף בשכר העובדים – השלכות

הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 301, 10 באפריל 2002

 

בתקופה זו של צורך בהתייעלות ארגונית, מוטב להימנע מקיצוץ גורף ולא סלקטיבי בשכר ובהטבות לעובדים, ולמעשה לגרום נזק לארגון. במקום זאת, מומלץ ליישם שיטה המחשבת את תרומתו הפרטנית של כל עובד, לרבות אנשי יחידות המטה בארגון, ותיגמול בהתאם, אומר רוני איילון (מגר), מנכ"ל חברת "הון אנוש".
במגמה להתייעל היום ארגונים רבים נוקטים צעדים קיצוניים, שספק אם יכולים היו לנקוט בתקופת שגרה, כמו קיצוץ שכר, ביטול הטבות וצ'ופרים שונים. ארגונים אלה בוחרים בפתרון קל של קיצוץ זהה לכלל העובדים.
השפעת קיצוץ גורף על העובדים והארגון:
  ·   הקיצוץ יוצר אווירה של דיכאון ארגוני.
  ·   העובדים מרגישים כי 'נתנו לארגון' על-ידי הפחתת שכרם או ויתור על הטבות.
  ·   העובדים לא דורשים מעצמם להגדיל את תרומתם לארגון בתקופה קשה זו.
  ·   הארגון לא מצליח להוציא מעצמו תפוקה טובה יותר או רבה יותר.
  ·   גישה זו אינה גורמת לעובדים להשתנות לטובה.
  ·   גישה זו אינה מובילה את הארגון למכור יותר.
  ·   ליחידות המטה יש השפעה רבה על רמת המכירות.

 

במקום זאת עדיף לארגונים לעשות הערכה וחישוב של תפוקות. שיטה זו מאפשרת להימנע מקיצוץ השכר לעובדים הטובים, התורמים יותר לחברה, ואף מאפשרת לתגמל את אלו אשר מתאמצים ותורמים יותר בתקופה קשה זו.
במפעל יצרני בדרך כלל 80 אחוז מעובדים הם עובדי קו (יצור, מכירות), ו- 20 אחוז עובדי מטה. בארגונים אחרים, כמו ארגונים נותני שירותים, החלוקה היא חצי-חצי, אך שני שלישים מהשכר ויותר משולם לעובדי המטה. "מורכבות עובדי המטה גבוהה יותר, וגם שכרם יותר גבוה, ולכן כדאי מאד למדוד את ביצועיהם, דווקא בתקופה קשה, באמצעות שיטה הקובעת את תרומתו של כל עובד ומנהל לרווחיות".
חברת "הון אנוש" פיתחה ומיישמת שיטה לניתוח כל עיסוק ותפקיד בארגון, שקושרת בין תרומתו של כל עובד לגידול ברווחיות הארגון, ותיגמול העובד על-פי זה. השיטה נותנת במיוחד מענה לצורך בהערכה וחישוב ביצועיהם של עובדי מטה, כמו אנשי כספים ומשאבי אנוש, שמידת ההצלחה בתפקידיהם השונים לא קלה למדידה.

קישורים רלבנטים באתר:

יכול לעניין..

הילה פורת

התיישנות חופשה שנתית

  מאת: הילה פורת, עו"ד * סעיף 31 לחוק חופשה שנתית, התשי"א-1951 (להלן – החוק), …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *