הערכת ביצועים – יתרונות וחסרונות

הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 310, 27 במאי 2002

 

הערכת ביצועים יכולה להיות כלי ניהולי טוב – לשיפור ביצועים, חיזוק התקשורת הארגונית, שיפור מערך המיון, ההדרכה, התגמול ועוד, אך בשל מורכבותה, ומורכבות השימוש בה, ארגונים לא תמיד מצליחים ביישומה ובהפקת תועלת מהפעלתה, אומר היועץ לניהול שוקי שטאובר.

הערכת ביצועים היא תהליך ניהולי מתמשך, שינוי ארגוני ושינוי תהליכים ניהוליים, והשקעה משמעותית של כספים ומשאבים ארגוניים. מכיוון שהטכנולוגיה המשתנה כל הזמן והמבנים הארגוניים המשתנים, גורמים לתפקידים בארגון להשתנות. תפקידים מתבטלים, מתאחדים וכו', ובהתאם צריכים להשתנות הפרמטרים הבודקים את ביצוע התפקידים, ומשתנים הקריטריונים ושקלולם.

הערכת ביצועים כוללת:

  • הצבת יעדים חדשים בפני אנשי הארגון,
  • מתן משוב בצורה חדשה,
  • 'טופסולוגיה' מותאמת מעת לעת למצב.

 

אין שיטת הערכת ביצועים "נכונה" או "לא נכונה", אלא כל שיטה מתאימה או לא מתאימה לארגון מסוים, ולעתים אין צורך בה. בארגון קטן (פחות מ- 20 עובדים) הערכת ביצועים מיותרת, כי המנהל מכיר די טוב את העובדים וביצועיהם.

תחזוקה – נדרשת תחזוקה מתמדת של המערכת, כדי שתתאים למסגרות המשתנות. "רק התחזוקה היא 'כאב ראש' לא קטן, כי כרוכים בזה משאבי ניהול, כספים וזמן. אך לא כל ארגון מבין ויודע לשים 'אצבע על הדופק' על המערכת להערכת ביצועים שלו", אומר שטאובר.

אפיקי קידום – סיבה מרכזית להפעלת הערכת ביצועים היא בחינת אפיקי קידום לעובדים, ולכן מיותר להשקיע בקבוצת עובדים שהתחלופה בה גבוהה, כמו מוקד שירות לקוחות. לעתים הערכת ביצועים כדאית רק בקבוצות מסוימות בארגון, כמו עובדי הליבה והשלד הניהולי, שבהן מרבה הארגון להשקיע משאבים, הכשרה ושכר.

הערכת ביצועים גם באה לשרת כלי ניהול אחרים, כי אפשר באמצעותה לשפר את מערכות הגיוס, התגמול, פעילות ההדרכה ועוד. אם מערכות אלה ממילא לא מפותחות בארגון – למשל תגמול קשיח על-פי טבלאות שכר או פעילות הדרכה קבועה – פוחת הצורך הארגוני בהערכת ביצועים.

תרבות – צריך להתאים את שיטת הערכת הביצועים לתרבות הניהולית בארגון, לאופי הארגון, ואפשר גם להגיע להחלטה כי אין צורך בה, או להפעילה בצורה נקודתית ובנפח קטן.

לכן, אין להזדרז ולהפעיל בארגון מערכת הערכת ביצועים, "ולפעמים החלטה זו מושפעת מ'אופנתיות', כי זה 'מצלצל' ככלי ניהולי המעיד על ארגון מתקדם. לעתים מנהלים או מנהלי משאבי אנוש, שאינם מספיק מיומנים, שומעים על 'הערכת ביצועים', זה נשמע להם רציני ומקצועי, והם מנסים להנחית זאת בצורה טכנית בלי להיות מודעים לצדדים השונים בכלי מורכב ולא פשוט ליישום זה".

 

קישורים רלבנטים באתר: 

 

יכול לעניין..

התנהלות עסקים קטנים ובינוניים (SMB) מול הבנק- האם יתכן סיפור אהבה?

  מאת: אבי קרעין וזאב הרשקוביץ*         חיי היום יום בחברות קטנות …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *