הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 208, 18 באפריל 2000
מפעל ישראלי מסוים, במסגרת הסכם שיווק שחתם עם חברה יפנית, ארז ושלח לשם קופסאות שמשקל התוצרת שבהן גבוה בעשרה אחוזים מהמשקל עליו הוסכם, וזאת "ליתר בטחון". לפי התפיסה הישראלית אין בזה רע, ואולי להיפך, אבל היפנים החזירו את הסחורה. "אם אתם לא מסוגלים לדייק, לא רוצים עסקים איתכם", אמרו היפנים.
בתקופה זו של גלובליזציה גוברת, התרחבות יחסים עסקיים בין ארגונים ממדינות שונות, הקמת חברות רב לאומיות, מיזמים משותפים ועבודה בצוותים רב לאומיים – כרוכים בהתמודדות עם הבדלים תרבותיים בתחומי עבודה וחיי יומיום. שוני תרבותי ביחס לזמן, לדיוק, בתחום התקשורת הבין אישית, בהתבטאות המילולית, בניהול משא ומתן ועוד.
יצחק הד, פסיכולוג ויועץ ארגוני, מנהל חברת "ביפ" מבני ברק, שבין היתר עורכת סדרת סדנאות הכשרה והדרכה לתפקוד בין תרבותי, לשיפור יכולות התפקוד של השליח מישראל בחברה ובתרבות זרות, סובר, כי המודעות לנושא עדיין נמוכה יחסית בישראל. בסדנאות אלה מפותחת המודעות להבדלים הבין תרבותיים, היכולת לזהותם ולהימנע מתקלות ומקשיים הנובעים מאי הבנות שמקורן בשוני תרבותי.
סדנה בסיסית היא שיפור יכולת ההסתגלות לתרבות האחרת על-ידי שיפור הכרת השפה, למידת סגנונות ניסוח, התבטאות בכתב ובעל פה וכדומה. בסדנה נוספת נלמדת תרבות עסקית ומנהגים עסקיים בארץ היעד, כולל התנהגות מילולית ולא מילולית, סגנונות לבוש, נורמות התנהגות שונות, כמו הרגע המתאים להציע פגישה, למסור כרטיס ביקור וכו', "כל מיני רכיבים קטנים הבונים את אופן התפקוד במהלך יחסים עסקיים בתרבות האחרת".
"היחס לזמן", אומר יצחק הד, "הוא דוגמה קלאסית של שוני תרבותי. בישראל, עדיין, איחור לפגישה בכמה דקות עד רבע שעה, לא יעורר התרגשות, מה עוד שניתן לתלות זאת ב'פקקים' שבדרך או ב'חפץ חשוד'. באירופה ובצפון אמריקה שום תירוץ לא יעזור לך".
אירוע נוסף המדגים את ההתייחסות השונה לדיוק ולמשמעת: מנכ"ל חברה ישראלית למזון ביקש לשווק את מוצריו ביפן, אך לא הצליח (למרות שלפני נסיעתו הקפיד להשתתף בסדנת הכשרה בין-תרבותית). בהמשך התברר, כי הציג בפני מארחיו תמונות ממפעלו, שבהן נראו פועלים ללא כובע, דבר שגרם ליפנים להימנע מלחתום על ההסכם.
קיימת גם סדנה לניהול מו"מ בקונטקסט בין-תרבותי, "האם ישר ניגשים לתכלית, כמו אצל הישראלים והאמריקאים, או שיש לקיים בתחילה מעין 'סמול טוק'? וכן, כיצד בונים את האווירה במו"מ, אילו טיעונים קבילים בתרבות האחרת? איך לדעת לערוך את טיעוניך לפי תרבות בן השיח שלך, כדי שלא יחשוב כי דבריך מוזרים?".
סדנה נוספת מיועדת לסייע לשליח המוצב בחו"ל (ולעיתים קרובות גם לבני משפחתו) להסתגל, להתגבר על משברים רגשיים ונפשיים, שכמעט תמיד מתרחשים בשלבים הראשונים של השהייה בתרבות ובחברה האחרת.
קישורים רלבנטים באתר:
tweet[Google]
Follow @leadersnet
מנהיגים ברשת |
www.leadersnet.co.il |
leaders@leadersnet.co.il |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" מרץ 2003. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |