![]() על עיוורון מערכתי – סביב סדנת אפק בנושא מנהיגות וכח פברואר 2011
ראיון עם גבי בונויט, פסיכואנליטיקאי ויועץ ארגוני, מנהל הסדנא הבינ"ל של אפק בנושא "מנהיגות וכוח" שתתקיים בפברואר 2011 |
"השאלה היא לא 'מי אשם' בכשל המערכתי שאירע בשריפה ביערות הכרמל." אומר גבי בונויט, פסיכואנליטיקאי ויועץ ארגוני, מנהל הסדנא הבינ"ל של אפק בנושא "מנהיגות וכוח" שתתקיים בפברואר 2011. "השאלה היא, איך מבינים את העיוורון והתקיעות של מערכות שלמות, שאינן מצליחות להסתגל למציאות משתנה במהירות הנדרשת. וועדת חקירה נוספת שתחפש ותמצא בעלי תפקידים ספציפיים או תת מערכות שכשלו תאפשר למערכת כולה לשקוע בעיוורון שלה, עד לקטסטרופה הבאה, שגם לאחריה תערך וועדת חקירה, יימצאו אשמים וחוזר חלילה."
למה אתה מתכוון כשאתה אומר "עיוורון של מערכות"?
למשל, היה צריך כבר מזמן להגדיר מחדש מה הם גורמי הסיכון למדינת ישראל. למעשה אני טוען שהסכנות הנובעות מאיתני הטבע ושינויים אקלוגיים הופכות להיות סכנות שההרס שהן זורעות גדולות יותר מכל סכנת מלחמה. הבעיה היא, שמערכות, וכשאני אומר מערכות אני מתכוון לארגונים ולחברה כולה, מונעות לא רק על ידי מחשבות רציונאליות, ואפילו לא רק על ידי מאבקי כוח ומנהיגות. מערכות מונעות גם על ידי תהליכים לא רציונאליים ולא מודעים שאנו עיוורים להם, שחלק ממה ששולט בהם הוא פחדים וצורכי התגוננות ובטחון מפני רגשות לא מודעים.
לעיתים כשמערכת צריכה להתאים את עצמה למציאות משתנה, גם המערכת וגם הפרטים בה, נוטים להכחיש את המציאות המשתנה והמשימות המשתנות בעקבותיה.
לכן השאלה מי אשם ומי לא אשם לא רק שאינה רלוונטית ולא פותרת את העניין אלא גם מעכבת את הלמידה וההתארגנות מחודש. שהרי ה"אשמה" היא בכל אותן רגשות ופחדים לא מודעים שמצויים בתוך המערכת. כשמחפשים את האשמים שוב לא מסתכלים על מה שהפעיל את כל המערכת להיות בהכחשה ולא לומדים ומסיקים לגבי העתיד. מוצאים אשם, "מענישים" אותו, וממשיכים הלאה. למערכות יש נטייה 'לשים' על יחידים בתוכן או על תתי מערכות תפקיד שיבטא עבור כל המערכת צורך או פחד מסוים. מי 'שנבחר' לתפקיד 'מפשל' ומאפשר למערכת להמשיך ולהתעלם מהכתובת על הקיר. ההתנהלות הנכונה היא לברר את הרחשים הסמויים מבעוד מועד ולפעול מתוך ערנות להם ושליטה מסוימת בהם.
אתה יכול לתת דוגמא איך מערכות נשארות עיוורות לצרכים האמיתיים?
אם נחזור לעניין השריפה, בעל תפקיד בכיר בחיל האוויר אמר בעקבות השריפה שתפקיד חיל האוויר הוא להלחם בפלסטינים ולא באש. כיום ברור כי כבר לפני זמן היה צריך ואפשר היה להגדיר מחדש מהן הסכנות. ברמה החברתית – האחר, האויב-הסכנה הוא הערבי. הגילוי שהאויב – הסכנה הגדולה הוא הטבע, דורש שיתוף פעולה עם מי שנתפס כאויב וכאחר. מסובך לעשות את המעבר הזה. אנו צריכים לוותר על מיומנות שרכשנו. זה דורש להתחיל להסתכל על האויב שלנו אחרת, זה דורש להכיר עד כמה אנחנו חסרי אונים מול הטבע ועוד. אותו הדבר יכול לקרות בין ארגונים מתחרים ביניהם כלכלית.
למשל אפשר להתבונן על משבר הכלכלי בארה"ב ב- 2008. הבנקים התחרו ביניהם על מי ייתן משכנתאות יותר גדולות. מה שהם לא היו ערים לו הוא שהאויב האמיתי אינו הבנק המתחרה. האויב האמיתי היה ייצר התאווה האנושי, והחמדנות, שלא ידעה גבול. היא אפשרה הכחשה ועיוורון למציאות. כדי לעצור את בניית מגדל הקלפים, היה צריך לזהות את מרכיב החמדנות שחברה למשאלה המובנת והמקובלת של אנשים להגשים את חלומם, לבנות בית ולהיות בעצמאות כלכלית. כדי לעצור את החמדנות היה צריך להכיר בה, להיות ערים לה ולהבין מה הכוח ההרסני שלה. ניתן לראות פה את הערך המרכזי של התרבות האמריקאית, שכל אחד יכול להיות עשיר, מזין את המגדל הזה וגם איך אפשר להשתמש בזה באופן כוחני ואפילו מניפולטיבי.
כיצד מאפשרת הסדנה "מנהיגות וכוח" ללמוד כיצד להימנע מכשלים כאלה?
בסדנה אין הרצאות. היא כולה מורכבת מההתנסות של משתתפיה בקבוצות שונות ובמשימות שונות. זאת בעצם מעבדה שפועלת בשני מישורים. האחד – האפשרות שיש לכל משתתף ללמוד על עצמו ועל התפקוד שלו במצבים קבוצתיים וארגוניים. לראות איזה תפקידים לא פורמאליים הוא לוקח, מה מפעיל אותו ומה הוא "משדר" לאחרים. מתוך כך הוא יכול לזהות מרחבים חדשים לפעולה ולהתפתחות. המישור השני הוא ללמוד להכיר ולהבין כיצד מופעלות מערכות, ארגונים, מכל מיני רבדים סמויים שבדרך כלל אנחנו לא מסתכלים עליהם ולא מודעים להם. כיוון שכך, הם עלולים "לנהל אותנו" במקום שאנחנו ננהל אותם. רק ההסתכלות עליהם עשויה לעצור אותם מלנהל אותנו.
למי מיועדת הסדנא?
לכל מי שמצוי בתוך ארגון, בדרך כלל בתפקידי ניהול זוטרים ומעלה, ורוצה לשדרג את היכולת המנהיגותית שלו ואת משאבי המידע המערכתיים שעומדים לרשותו.
מי הם אנשי הצוות בסדנה?
אנשי הצוות נבחרו בקפידה מהארץ ומחו"ל והם מהמובילים בתחום של הנחיית והבנת תהליכים בקבוצות ובארגונים.
tweet[Google]
Follow @leadersnet
מנהיגים ברשת |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" דצמבר 2010. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |