הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 191, 21 בדצמבר 1999
סדנאות ODT Outdoors Training מציעות התנסויות ופעילויות פיזיות בסגנון צבאי, כמו חציית נחל, מסע אלונקות וכדומה, כדי לגבש את המשתתפים, שהם בדרך- כלל מנהלים מאותו ארגון.
פעילות זו נתפסה במידה רבה כגימיק ושעשוע למשתתפים מאז פותחה השיטה. "לעיתים קרובות מוחמצת ההזדמנות לייעוץ אפקטיבי", אומר אמנון כץ, פסיכולוג קליני ויועץ ארגוני מחברת "יהב" לייעוץ ארגוני.
כץ מנחה סדנת העצמה למנהלים, הנמשכת שמונה ימים, מתוכם יומיים של ODT. להתנסות הפיזית קודמת דינמיקה קבוצתית במשך ארבעה ימים, שבמהלכת יוצרים אווירה קבוצתית, שמאפשרת התבוננות עמוקה. למשל, בסדנה לפיתוח מנהלים דנים בתפיסת החזון וסגנון המנהיגות של כל משתתף. "כל משתתף שוטח ובוחן, יחד עם הקבוצה, את סגנון המנהיגות והניהול שלו, הן בצוות עליו הוא ממונה בארגון והן בסימולציות של חיי היומיום הנערכות בסדנה. תפיסת המנהיגות מנותחת ונערך דיון באפשרויות לשינוי ושיפור."
הקבוצה מתפתחת באמצעות דיון באירועים מחיי העבודה ומשובים ביקורתיים, המאפשרים למשתתפים לגדול. כאשר הקבוצה מגיעה לשטח היא בשלה וההתנסות הפיזית כבר לא נתפסת כשעשוע.
"מאופן ההתנהגות בהתנסויות הפיזיות", אומר כץ, "ניתן להסיק איך מתמודדים המשתתפים בעבודתם עם משימות ובעיות. למשל, בארגון תחרותי מאוד, שבו המטרה מקדשת את אמצעים, משתתף המתקשה לרוץ משתרך ונפלט הצידה. בארגון ששוררת בו תרבות של שיתוף עבודת צוותים מסייעים לחלש תוך שיתוף פעולה בין המסייעים.
ההתנסות בשיטת ODT מאפשרת לחשוף התנהגויות ומניעים שייעוץ רגיל מוצא לאחר זמן רב. "הפעילות בשטח מוציאה לאור דברים ראשוניים מאוד בסגנון הניהול ולכן נחוצה אווירה פתוחה קבוצה, הנבנית במחצית הראשונה של הסדנה."
כץ מספר על אירועים בשטח, שאפשרו לחשוף ולנתח התנהגויות ארגוניות שונות. למשל, במסע ניווט על אופניים שני רוכבים חלפו על פניו של מנהל הניווט. המנהל התעלם ולא דרש מהרוכבים, שלא להקדימו, כדי לא להתעמת. בהמשך הדרך, כל משתתפי הניווט נקבצו סביבו, גם השניים שהקדימו אותו והביעו אהדה כלפיו. בניתוח האירועי התברר שהוא מנהל משתף, נוטה לסגנון ניהול נשי ונידונו היתרונות והחסרונות של השיטה ומתי כדאי להשתמש בה.
מנהלת אחרת, שסבלה מפחד גבהים הצליחה בכל זאת ללכת על גשר משני חבלים, בגובה שבעה מטרים מעל הקרקע. בניתוח האירועי התברר, שאחד המנהלים עודד אותה לבטוח ביכולתה ומנהל אחר הלחיץ אותה. התנהגותו של המנהל הראשון הוגדרה כמעצימת יכולת והודגשה יעילותה בחיי הארגון.
בהתנסות אחרת, בסנפלינג מעורר פחד, הקבוצה לא עודדה את אחת המשתתפות, בניגוד למשתתפים האחרים שזכו לעידוד. בניתוח התברר, שהיא נתפסת בארגון כמי שמשיגה מטרות ללא מאמץ. בנוסף התברר שתפיסה זו מוטעית ולמעשה המנהלת משקיעה מאמצים רבים, אבל משדרת מרצונה, שהיא משיגה מטרות בקלות, וכך גורמת לחוסר אהדה כלפיה והגדלת העומס המוטל עליה. בסופו של דבר היא משלמת מחיר אישי יקר.
וויניקוט פסיכואנליטיקן מממשיכי פרויד, אמר שברגע שמזדמן למנהלים מכופתרים לשחק כמו ילדים אפשר לזהות אצלם התנהגויות בסיסיות. "אם האווירה בסדנה פתוחה והיועץ רגיש מספיק אפשר לעבוד על הדפוסים הבסיסיים של התנהגות האדם והארגון", אומר כץ.
קישורים רלבנטים:
מנהיגים ברשת |
www.leadersnet.co.il |
leaders@leadersnet.co.il |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" אוגוסט 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |