תגמול לפי שעות עבודה שנתיות

הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 274 ,22 באוגוסט2001

לחץ לקבלת מידע נוסף

"שעות עבודה שנתיות" היא שיטת תגמול הרואה את משך יום העבודה כדיפרנציאלי בהתאם לעומס העבודה. פרופ' אמירה גלין, מהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל-אביב, מציעה לשקול אפשרות ליישמה בישראל.
בענפים ובתחומי עיסוק רבים, עומס העבודה אינו אחיד לאורך השנה. ישנן תקופות שפל ומיעוט עבודה, ותקופות עומס. למשל בתיירות ומלונאות, בניה, חקלאות, בתי כל-בו (עמוסים יותר בתקופת חגים) ועוד.
לפי שיטה זו, משך זמן יום העבודה מותאם לעומס, אך בסיכום תקופתי, שנה בדרך כלל, מתמלאת מכסת השעות. למשל, בתקופת שפל יועסק העובד ארבע או שש שעות ביום, ובתקופת עומס יועסק 10 – 12 שעות ביום. השיטה, ששמה , Annualization הונהגה באנגליה, ארה"ב ועוד מדינות.
יתרונות השיטה:
1. מגבירה במידה משמעותית את "זמן העבודה האפקטיבי" (ממצאי מחקרים).
2. שהיית העובדים במקום העבודה, ללא עבודה, מיותרת ואף מזיקה
3. מקטינה אבטלה סמויה
4. מקטינה תסכולים של עובדים מחוסר המעש.
5. מונעת פיתוח תרבות בלתי פורמלית של שיחות בטלה ונהגי עבודה קלוקלים.
6. תרבות חוסר המעש משפיעה גם על אורח העבודה בימים רגילים.
ישנם גוונים שונים לשיטה, לפי צורכי המערכת הארגונית, וצורות שונות של הסכמים עם העובדים. באופן עקרוני, המשכורת אינה אמורה להשתנות עם יישום השיטה, כי מכסת השעות נשמרת בסיכום השנתי. בארץ מיושמת השיטה במידה מסוימת בהסכם העבודה של המצילים בים, שאינם עובדים בתקופת החורף, ומשתכרים לאורך חודשי השנה משכורת דומה בכל חודש.
יתכן שלא בקלות ניתן להחדיר וליישם את השיטה בתרבות העבודה בישראל, אומרת פרופ' גלין. מכיוון שמנהלים רבים מאופיינים בתרבות שמרנית, האם מעדיפים לראות את העובדים במהלך כל היום שבו הם עצמם שוהים במקום העבודה, ולא עוזבים את מקום העבודה באמצע היום.

קישורים נוספים שנמצאו בידי מנהיגים ברשת:

 

קישורים רלבנטים באתר:

יכול לעניין..

הילה פורת

התיישנות חופשה שנתית

  מאת: הילה פורת, עו"ד * סעיף 31 לחוק חופשה שנתית, התשי"א-1951 (להלן – החוק), …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *