שכר המנהלים – הזווית האחרת

 

 מאת: דודו יוגב *  

 

 

פורסם לראשונה כפוסט בבלוג money-talks.co.il בתאריך 15/3/2010

 

כמו בכל שנה, שכר המנהלים בחברות הציבוריות מעורר סערה בתקשורת. אבל מסתבר שלא כל המנהלים במגזר חוגגים על שכר מנופח והטבות מפנקות. יש גם כאלה שמצליחים להוביל את החברה להישגים בשכר צנוע יחסית. חבל שהתקשורת מתעניינת פחות בסיפורי ההצלחה האלה.

 

 rtf1222165763_3276424358

החודש, כמו בכל שנה בחודש מרץ, עוסקת העיתונות הכלכלית באינטנסיביות בנושא שכר המנהלים המתפרסם בדוחות התקופתיים. שוב ושוב מפורסמים נתוני השכר המרשימים של מנהלי החברות הציבוריות, אשר כוללים במקרים רבים חבילת מניות / אופציות נדיבה ובונוסים ומענקים בסכומים מעוררי השתאות. 

פעמים רבות אנו עדים למנהלים שמקבלים בונוסים בגין רווחים, אשר נובעים מגורמים שונים שאינם קשורים לאיכות הניהול, כגון מבנה שוק ריכוזי, רגולציה אוהדת, חסמי כניסה גבוהים וכיוצא בזה. בחרתי להראות שישנם גם מקרים אחרים שהתקשורת נוטה להתעלם מהם, של מנהלים מצויינים המתוגמלים בצניעות ומובילים את החברות בראשותן להישגים עסקיים נאים. 

דוגמא טובה לכך היא מנכ"ל חברת פולירם, יהושע (שוקה) שגב, המוביל את החברה מאז שנת 2000. פולירם היא חברה בשליטת מושב רם און, אשר עוסקת בייצור ושיווק של תרכובים תרמופלסטיים וייצור מוצרי בונדירם.

החברה פועלת בתחום תחרותי מאוד שבו שולטות חברות ענק בינלאומיות כגון BAYER, BASF,    GE  ועוד. לקוחותיה של החברה מגיעים בעיקר משני תחומים בעלי סיכון עסקי גבוה מהממוצע: תחומי החקלאות (השקיה) והרכב, והיא פועלת בענף שהרווחיות הגולמית בו נמוכה מאוד (10%-18%).

בסביבה עסקית מורכבת שכזו הביא שגב את הכנסותיה של פולירם מרמה של כ- 77 מיליון ₪ בשנת 2001 לרמה של כ- 254 מיליון ₪ בשנת 2008 – צמיחה שנתית ממוצעת של כ- 19%, אשר כמעט כולה אורגנית. 

המשבר הכלכלי העולמי היכה בחברה באופן קשה, עקב חשיפתה הגדולה לענפי הרכב והחקלאות, והכנסותיה צנחו החל מהרבעון הרביעי של 2008 ולתוך 2009. עם תחילת המשבר לא היסס שגב לבצע קיצוץ כואב בעלויות, שכלל בין היתר פיטורי עשרות עובדים במפעל החברה. החברה סיימה להערכתי את 2009 עם רווחי שיא של 16-17 מיליון ₪ למרות ירידה משוערת של כ- 15% בהיקף הכנסותיה כתוצאה מהמשבר העולמי. 

עלות שכרו של שגב בשנים האחרונות עמדה סביב 640-680 אלף ₪, המשקפת שכר חודשי ברוטו של 40-45 אלף ₪ בלבד. בשנת 2008 שגב קיבל בנוסף גם בונוס קטן של 70 אלף ₪ על הישגיו, אשר מחוויר מול בונוסים מקובלים של מנכ"לי חברות ציבוריות. יש לציין, שלשגב ישנם גם מניות ואופציות בחברה שבמימוש מלא יביאו את אחזקתו בחברה לפחות מ- 2% .

מהיכרותי עם שגב אני מניח שהוא עסוק בימים אלה בהמשך הגדלת פעילות החברה ורווחיה, ולא מוטרד מכך ששכרו נמוך משמעותית ממנכ"לים שאינם מוצלחים יותר ממנו.

 

* דודו יוגב, מנהל מחלקת מחקר במגדל שוקי הון.

קישורים רלבנטים באתר:

יכול לעניין..

הילה פורת

התיישנות חופשה שנתית

  מאת: הילה פורת, עו"ד * סעיף 31 לחוק חופשה שנתית, התשי"א-1951 (להלן – החוק), …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *