מתוך Knowledge Technologies, מבית M.P-Yaad
גיליון 9 אוגוסט 2001
בחלק הראשון של המאמר, (ראה קישור לחלק א') הוצגו שלושת השלבים הראשונים של התהליך:
- זיהוי ודאי של המניעים העסקיים היוצרים את הצורך בתוכנית ההדרכה ומדידת ההשפעה של כל אחד מהמניעים על הארגון.
- הגדרת הביצועים הנדרשים מתוכנית ההדרכה, וקישורם למניעים העסקיים ולאסטרטגיית החברה.
- בחירת מתודולוגית ההדרכה המתאימה ביותר לענייננו – קביעה האם ה-e-Learning הוא אכן הפתרון המתאים.
שני השלבים האחרונים, המובאים לפניכם במאמר זה, מתמקדים הלכה למעשה בתרגום הנתונים שנאספו בשלבים 1 עד 3 לנתונים כספיים במטרה לחשב את העלויות של כל אחד מסוגי הפתרונות הנלקחים בחשבון ובהתאם – את נתון החזר ההשקעה (ROI – Return On Investmentׂ).
שלב מס' – 4 הערכת עלויות
למרות שיחידות e-Learning איכותיות, הכוללות אינטראקציות מגוונות ומולטימדיה לצורך הפשטה וכדי לעורר עניין, מהוות פתרון הדרכה איכותי, ופעמים רבות אף עדיפות על ההדרכה המסורתית, הצדקת פיתוח הדרכה ב-e-Learning צריכה להתבצע מבלי להתייחס ליתרונות אלה. מנקודת מבטו של הארגון, הצדקת ההשקעה בפיתוח תוכנית הדרכה ב-e-Learning צריכה להיעשות בהשוואה ליתרונות ולעלויות של האלטרנטיבה המסורתית.
להלן רשימת פרמטרים עיקריים אשר משמשים בסיס להשוואה בין שתי המתודולוגיות. חשוב לזכור שהפרמטרים, על פיהם מחושבות העלויות של פיתוח והפקת תוכנית הדרכה, יכולים
להיות שונים מתוכנית לתוכנית, לא רק בסוג הפרמטר הנמדד, אלא גם במחיר המושקע באותו פרמטר בשתי תוכניות הדרכה שונות; כידוע, אין שתי תוכניות הדרכה זהות, ואם בתוכנית א' בפרמטר עלויות ההפקה ההשקעה הייתה X דולרים, בתוכנית ב' עלויות ההפקה עשויות להיות גבוהות יותר, כיוון שההפקה כוללת, לדוגמה, יותר צילומי וידאו והנפשות ב- Flash.
חישוב עלויות פיתוח והפקת יחידות e-Learning ייעשה ע"פ הפרמטרים הבאים:
- אחוז מהתוכנית אשר יפותח ברמת הפקה נמוכה, לדוגמה: מסכי טקסט סטטיים, גרפיקה ברמה בינונית, ניווט פשוט ב-,HTML שימוש מועט בקריינות ובווידיאו וכיו"ב.
- אחוז מהתוכנית אשר יפותח ברמת הפקה גבוהה, לדוגמה: שימוש בהנפשות דו-ממדיות או תלת ממדיות, עיצוב גרפי מקצועי, שימוש בקריינות ווידיאו בסינכרון עם קול, ניווט מתוחכם וכיו"ב.
- היקף ההפקה של ווידיאו וקריינות.
- הערכת השינויים הצפויים לאחר ש"נסגר" התסריט.
- עלויות פיתוח הקשורות להון אנושי המעורב בפיתוח. ברור שההחלטה של ארגון באם להפיק את התוכנית "בבית" או "בחוץ" תלויה בגורמים שונים, כגון ההון האנושי הנדרש לביצוע העבודה והכדאיות הכלכלית, אך בשני המקרים יש לקחת בחשבון את העלויות הכרוכות במעורבות מומחי התוכן. במידה והפיתוח וההפקה נעשים ע"י חברה חיצונית, המחיר המתקבל עד לשלב זה כולל את העלויות שציינו לעיל, למעט עלויות הכרוכות בהון האנושי המעורב מטעם הארגון (כולל מומחה התוכן).
עלויות נוספות המהוות בסיס להשוואה בין המתודולוגיה המסורתית לממוחשבת, כוללות:
- עלויות הכרוכות בהשתתפות הלומדים בתוכנית, והעשויות לכלול: משכורות, נסיעות, לינה, עלות הפגיעה בייצור וכיו"ב.
- עלויות הכרוכות בדרג המדריכים והניהול האדמיניסטרטיבי: משכורות, לינה וכיו"ב.
- חומרי הדרכה: תקליטורים, הפקת חוברות לימוד וכיו"ב.
- שימוש בציוד להדרכה. לעיתים הציוד מושכר לתקופת ההכשרה, אך לפעמים נעשה שימוש בציוד של החברה וגם אותו יש לתמחר (עלויות בלאי ושימוש).
- עלויות הקשורות בהרצה של תוכנית ההדרכה, פיילוט או התקנה טכנית של תוכנית הדרכה (קיים רק בהדרכה הממוחשבת).
שלב מס' – 5 זיהוי ותיאור היתרונות הפיננסיים הטמונים בפתרון; חישוב החזר ההשקעה (ROI).
קיימים מודלים רבים ושונים לחישוב החזר השקעה (ROI), שבהם ניתן להשתמש בבואנו להצדיק או לקבוע את הכדאיות הכלכלית של השימוש ב-e-Learning כמתודולוגית הלמידה העדיפה. למרות זאת, לא כולם ישימים לכל סוג של פרויקט; על כן קיימת חשיבות בבחירת המודל המתאים ביותר והאמין ביותר לפרוייקט. לצורך העניין יש לבחון את המידע שנאגר בשלבים ,1-3 על מנת להבטיח כי הממצאים שיתקבלו מהשימוש במודל ה-ROI הנבחר יהיו אכן אמינים וקבילים; מס' שאלות צריכות להישאל על מנת להעריך את האמינות של כל מודל החזר השקעה אשר נלקח בחשבון. ערכה של כל שאלה נשאלת הנענית בחיוב, שוות ערך ל-1 נק'. מודל אשר יקבל את מירב הנקודות יהיה למעשה המודל הנבחר:
האם חישוב החזר ההשקעה משקף את מטרות תוכנית ההדרכה?
- האם החישוב משקף את ציפיות הדרג המנהל?
- האם החישוב יכול להיעשות עד לרמת העובד הבודד?
- האם תוצאות החישוב יכולות להיות זמינות בכל נקודת זמן?
- האם מסגרת החישוב כוללת איסוף של מידע מקיף דיו על מנת להבטיח תוצאות אמינות?
- האם החישוב נטול דעות קדומות בעלות השפעה לא אובייקטיבית?
כפי שבוודאי שמתם לב, אין אנו עוסקים במאמר בתיאור הסוגים השונים של מודלים לחישוב ה-ROI אלא רק בשיטה לבחירת מודל ה-ROI המתאים ביותר, בהנחה שמודלים כאלה מוכרים לכם. מאמר העוסק בסוגיה זו יובא באחד הגיליונות הקרובים.
לסיכום
בעודכם חושבים על השיטה שהוצגה במסגרת מאמר זה ועל הדרך שבה תוכלו ליישמה לצורכי ה-e-Learning שלכם, שאלו את עצמכם את השאלות הבאות:
- מהם המניעים העסקיים המניעים את הצורך בתוכנית ההדרכה?
- אילו גורמים, בארגון או מחוצה לו, יכולים לאשר את נכונותם של מניעים אלה?
- מהם הביצועים הנדרשים במסגרת תוכנית ההכשרה, והאם ניתן לתארם מנקודת המבט: השיווקית, הלימודית, העסקית והפיננסית?
- מהם הקריטריונים הנדרשים לצורך השגת הביצועים, ובמה ה-e-Learning עדיף על מתודולוגיות הדרכה אלטרנטיביות בהשגת ביצועים אלו?
- מהן העלויות האפשרויות למימוש התוכנית?
- מהם היתרונות (ROI) שבמימוש תוכנית ההדרכה הממוחשבת?
קישורים נוספים שנמצאו בידי מנהיגים ברשת:
מתוך: /http://www.foxperformance.com
מנהיגים ברשת |
www.leadersnet.co.il |
leaders@leadersnet.co.il |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" מאי 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |