מאת: מר יורם גבאי, יו"ר פעילים, חברה לניהול השקעות
הרצאה במסגרת הכינוס השנתי של איגוד מנהל משאבי אנוש, אוקטובר 2002
האם חיזוי הוא ריאלי?
הדילמה הזו הופיעה בתחזיות לשנת – 2001 האם אפשר לקיים גלובליזציה בתנאי מלחמה ממושכת?
זוהי שאלה לא ברורה, כי אין לנו אינדיקציה מהעבר לנתח מצב שכזה.
נטל הביטחון מהתוצר היה עד סוף שנות ה – 80 , 25% מהתוצר.
כיום, בעיצומה של האינתיפאדה, בהערכה הכי רחבה מגיעים ל – %12 תוצר.
הדילמה של המשק הישראלי אפוא אינה זו, אלא אם – המשק יכול לתפקד בתנאי מלחמה ממושכת. בפרספקטיבה של שנתיים, המרצה מעריך כי מדובר בקונפליקט, ולמעשה במצב מאוד קשה. במונחי תוצר, מדובר ב – %4 ויותר של הפסד תוצר כתוצאה מהאינתיפאדה.
אך נתון זה מוטה כלפי מטה, כיוון שארבעת האחוז הירידה הנובעת מהאינתיפאדה (זה לא כולל את הנאסד"ק). למעשה ירידת התוצר היא בסביבות ה – %7. נתון זה אינו שואל "מהי ירידה". כיום אנו נמצאים רחוקים משיווי משקל יותר מאשר לפני שנה. רוב המערכות נמצאות בחוסר שיווי משקל, דהיינו הן עדיין צריכות לבצע התאמה נוספת בשל המצב.
ב – 2002, אחרי משבר המסים ואחרי משבר האי-ריאליות של הורדת הריבית, המשק מבצע כעת התאמה: ירידת השכר, ירידת הנכסים הפיננסיים (קופות גמל וכו'), תשלומי ההעברה יורדים בסביבות %…10 המערכת המשקית מותאמת כיום ל – % 10. באופן פרדוקסלי, חיזוי ריאלי קצר טווח בתחום הכלכלי אינו חיזוי קשה. החיזוי הקשה הוא ארוך טווח (2004-2005). בישראל 3 שנים הם במונחי דור.
גם אם תהיה נקודת מיפנה -turning point כבר לא תהיה לה השפעה על 2003. למעשה, שנה זו כבר סגורה בתחום הריאלי. שיעורי הצמיחה אינם יכולים לזוז הרבה בין -1 ל +1
התחזית של 2004-5 היא פונקציה של מה שיקרה ב – 2003.
משמעותי: מדינת ישראל קבעה לעצמה יעד כלכלי לאומי אחד לשנה הקרובה (ואולי אף עד סיום האינתיפאדה): יציבות פיננסית בכל מחיר כלכלי. תקציב 2003 והתוכנית שהופעלה ביולי, מגלמת באופן ריאלי ויעיל את המהלך הזה. זה יעיל לגבי 2003 לאו דווקא ל – 2004.
התמונה התקציבית ל – 2003 חדה מאוד: הופעל מיסוי כבד מאוד של הסקטור העסקי. מעבר לירידת השכר ישנם שיעורי מס כבדים מאוד, למשל בשיפוי מעסיקים, תקרת הביטוח הלאומיים, מע"מ, מס סולר, וכו'. זה מלווה בשחיקה אדירה בקצבאות. התשתית הסוציאלית של ישראל מתחילה להיפרם. קצבאות הזקנה נשחקות עד היום ב – 11-12 אחוז! %80 מהקשישים מתחת לסף המס, ורבים מהם מתחת לקו העוני.
בתחילת שנות ה-90 קיבלו 30,000 אנשים אבטחת הכנסה, כיום המספר עלה ל – .157,000!
המערכת מקצצת מאוד, וזה טוב מאוד ליציבות ולרייטינג של ישראל. אך לזה יש מחיר, מעבר למחיר הסוציאלי: הנזילות של האשראי נפגעת מאוד. חנק האשראי נגזר מאי יכולת להנפיק בשווקים בינלאומיים, הממשלה חסומה בהנפקה של אגרות חוב של ממשלת ישראל (אם היא תנסה זאת, היא תיראה רע, עפ"י החשב הכללי).
למרות שאובייקטיבית אנחנו במצב טוב.
אך שוק האשראי בהחלט נחנק. הבנקים ייחנקו בשנה הבאה הן מבחירה והן לא מבחירה (הנגיד מפעיל עליהם לחצים לחנוק את הסקטור העסקי). קופות הגמל המספקות אשראים גם הם בדילמה מאוד קשה.
בשנה הבאה ישראל תידרש כנראה לבקש ערבויות אמריקאיות או סיוע. בשנה הבאה נחיה ביציבות פיננסית ובעיות ריאליות חמורות מאוד. אחת הדילמות העיקריות של המדיניות הכלכלית של 2003 היא נטרול המדיניות הכלכלית: הריבית תמשיך להיות גבוהה, הבנק המרכזי כמעט ולא משפיע על הריבית. הבורסה יוצרת מצב של שיעורי ריבית גבוהים מאוד. הממשלה תוכל להיות בבעיה אם משבר המיסים יחריף ב – .2003
בצד הפוליטי, ישראל ניטרלה את עצמה מהרבה מאוד מכשירים פוליטיים. אין דרך לסגת מהשטחים ללא הסדר. המערכת הפלסטינאית לא מתפקדת יותר, לא קיימת, אלא באמצעות סיוע בינלאומי. אין לנו שום קשר עם מצרים וירדן. אין לנו אפיק אירופאי כלל, ואירופה, שמנותקת מארה"ב, מתנתקת גם מישראל.
די ברור שנצליח להחזיק את היציבות הפיננסית, אך תהיה לנו בעיה קשה ביציבות הריאלית: נתמכי סעד (שהיום מספרם מיליון ומאה אלף, ובסוף השנה הבאה זה יגדל בעוד 300,000 בערך), ובמערכות הכלכליות חנק בשוק הפיננסים ובשוק ההון, אך ללא משבר פיננסי.
בשנים 2004-5 אפשר לראות את זה או בהנחה של המשכיות, או בהנחה של נקודת מיפנה:
המשכיות: מכיוון ש – 2003 סגורה בשיעורי צמיחה (העולם יצמח כנראה בקצת יותר משני אחוז). העולם לא יהיה זרז למערכת הכלכלית הישראלית ולא היה בולם.
אם ה – turning point יתממש ב – 2003 אז זה ייתן לנו עלייה מסוימת, אך ענפי התיירות יישארו בדילמה, הנדל"ן הפרטי גם כן בקשיים; לעומת זאת, ענף התעשייה והייצור יבלטו יותר.
ישראל תצטרך להחזיר לעצמה את טווחי הגמישויות עם מצרים, ירדן, ואירופה – אם היא רוצה turning point.
ה – turning point הפוליטי הוא מה שיגרום ליציאה מהמשבר.
tweet[Google] Follow @leadersnet
מנהיגים ברשת |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" נובמבר 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |