הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 158, 27 באפריל, 1999
ד"ר שלמה אריאל, פסיכולוג קליני ומטפל משפחתי, גיבש מודל המשמש לטיפול פסיכולוגי משפחתי, ומבוסס על תורת עיבוד הנתונים, ומיישמו לגישור ולפתרון קונפליקטים ארגוניים. הביטוי "עיבוד נתונים" הוא מטאפורה המדמה את הארגון לרשת מחשבים המחוברים ביניהם, כאשר המחשבים הם בני אדם בארגון, מוחות, המעבירים ביניהם מידע ונתונים, בצורות שונות, כולל שפה לא מילולית. כמו מחשב, הפועל על-פי תוכנה המעבדת את הנתונים וקובעת אילו נתונים ייקלטו ואילו לא, איך יפורשו, ואיזה יחסים לוגיים ייווצרו בין הנתונים, כך פועל אדם, לפי הפסיכולוגיה הקוגניטיבית ולפי מודל זה.
הקונפליקט הוא כמו "באג" בתהליך עיבוד הנתונים, המתרחש בדרך כלל כאשר התוכנה לפתע לא מסוגלת לעבד את הנתונים. הקונפליקט במערכת האנושית, בארגון, מתרחש כאשר התוכנות של אחד הצדדים או שלשניהם לא מסוגלת לעבד את הנתונים והמידע המועבר בין הצדדים, מסיבות שונות: הנתונים מורכבים מדי, או שונים מאד מהנתונים שאחד הצדדים רגיל לעבד, או שיש מעט מדי נתונים או להפך, הצפה של נתונים. כן עשוי לגרום לבאג קישור לא נכון בין נתונים, בלבול קטגוריות זו בזו וסיווג מידע בקטגוריה לא מתאימה, פירוש לא נכון של מידע וכדומה.
המגשר המטפל בפתרון סכסוך בתוך ארגון או בין ארגונים, העובד לפי מודל זה, אמור לזהות את מרכיבי ההתנהגות המילולית והלא מילולית, ולנתחה בעזרת מושגים מתחום האנתרופולוגיה, הבלשנות הסמיוטיקה (תורת הסמלים) ועוד.
זיהוי וניתוח ההתנהגות על-ידי המגשר נעשה ברבדים שונים: רובד ההתנהגות עצמה, הדברים שניתן לראות ולשמוע. המגשר מלקט בדרכים שונות "חומר גלם" זה, בשיחות, תצפיות מסמכים ועוד, ובשלב הבא מנסה להבין ולנתח מסרים עקיפים, שלא נאמרים במפורש ואינם נראים בראיה ראשונה. וכן, המגשר צריך לזהות את התוכנות, שעל פיהן פועלים האנשים המעורבים בקונפליקט.
במסגרת הגישור הצדדים המסוכסכים לומדים לזהות את הבאגים הקיימים, את סוג הבאג, ונדרשים להשתמש במידע ובנתונים בצורה שלא תגרום להמשך קיומו של הבאג. למשל, לזהות חוסר מידע, שגרם לקונפליקט ולבקש מידע נוסף, לדעת להגיד כי מידע מסוים הוא מיותר ומבלבל (והוא שגרם לקונפליקט). וכן, אם מזהים, כי הבאג נוצר מקישור לא נכון בין סוגי נתונים, לומדים הצדדים לקשור נתונים בצורה נכונה, לשים את המידע שהתקבל אצלם בקטגוריות הנכונות, מתוך מגמה לפתור את הקונפליקט.
"המודל הזה עובד טוב מאד במשפחה, שהיא סוג של ארגון, והוא יעבוד גם בארגון כלכלי, עסקי ציבורי וכדומה, כי אנשים הם אנשים", אומר ד"ר אריאל. "יתרונו של המודל בזה שהוא מאפשר להראות בצורה מדויקת לצדדים המסוכסכים את שגיאותיהם הגורמות או מלבות את הסכסוך".
קישורים רלבנטים באתר:
מנהיגים ברשת |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" אוקטובר 2001. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |