מאת: ד"ר איתי שילוני, ד"ר אורי אורן, תמר הורוביץ
פורסם לראשונה אוקטובר 2000
הצעה להרצאה בכנס השנתי ה- 11 לניהול משאבי אנוש בישראל
בשנים האחרונות החלה בארץ התעניינות בהפעלת מסגרות EAP בתוך ארגונים וחברות, במיוחד בתחום ההיי-טק. מרבית הידע הקיים בנושא זה מיובא מארצות הברית ללא דיון מעמיק על התאמתו לצרכייהצרכנים המקומיים ואופיים. מערכות סיוע לעובד (EAP) קיימות בארגונים בארצות הברית ואירופה משנות השבעים. בקצרה ניתן לומר כי מערכות אלו נועדו לספק לעובדים ולבני משפחתם מענה לבעיות נפשיות, מתוך הנחה כי לבעיות אלו השפעה ישירה ועקיפה על תפקוד ותפוקה בעבודה. מחקרים שונים מראים כי תוכניות אלו מפחיתות חיסורים מעבודה, ניצול ימי מחלה וכו', ולפיכך מעלות את תפוקת העובד והארגון. במרבית המקרים שירות ה-EAP הוא חיצוני לארגון וזהות הפונים ותוכן פנייתם חסויים.
בבואנו לדון בהתאמת מערכות אלו לארגונים ישראליים, במיוחד בתחום ההיי-טק, עלינו לקחת בחשבון את התדמית השלילית אצל חלק מן העובדים על סיוע פסיכולוגי בכלל ונותני השירות בתחומים אלו בפרט. חלק ניכר ממנהלי משאבי האנוש אותם אנו פוגשים מסבירים כי היו מקדמים רעיונות כאלו בשמחה, אולם הם חוששים מפני תגובת העובדים, או סבורים כי העובדים ימנעו מלהשתמש בשירות בשל חשש מסטיגמה.
מניסיוננו אנו מציעים כי חלק מהתאמת שירותי EAP לארגונים ישראליים יהיה מתן הרצאות פתיחה וימי עיון בנושאים רלבנטים, כגון לחץ ושחיקה, קריירה מול משפחה וכדומה.
חלק מנושאים אלו מטרידים את העובדים ובני משפחותיהם וחלקם שמחים לגלות, כי הם יכולים לקבל סיוע. פתיחה זו משרתת שתי מטרות: ראשית, הגברת המודעות לבעיות פסיכולוגיות שניתן לפתור; שנית, המנהל והעובדים לומדים להכיר את הפסיכולוגים, האחראים על מתן השירות לארגון ויש להם הזדמנות ללמוד על תחומי מומחיותם והסיוע שהם יכולים לתת.
המערכת המוצעת על ידינו לוקחת בחשבון את צורכי הארגון לא רק בסיוע לעובד ובני משפחתו. אנו מציעים גם מערכת, המסייעת למנהל בפועל. באמצעות "קו חם" המנהל מקבל סיוע בהיבט הפסיכולוגי והרגשי של טיפול בבעיות של עובדים ובבעיות בין העובדים. אנו רואים את החברה הישראלית כיותר מעורבת ופחות מדורגת מהחברה האמריקאית, ועל ערכות הסיוע להתייחס בהתאמה לצורך של המנהל להיות מעורב, כמו גם הצפיות של העובד, שהמנהל יהיה מקור לעזרה. ניסיוננו מראה כי המנהל בודד במצבים אלו וזקוק לתמיכה וסיוע. כך אנו מציעים שירות רחב יותר הכולל גם שירות תמיכה למנהלים, כלומר Employee & Management Assistance Program או EMAP.
בנוסף נסביר כיצד יש לאפשר לארגון גמישות בבחירת היקף "חבילת השירות", המוצעת לעובד ונסקור את יתרונותיה של אספקת שירות אבחון והפניה (INTAKE) לארגון, שכן לא כל פנייה למערכת הסיוע צריכה להוביל לטיפול נפשי. במקרים רבים נדרשת הפניה לאנשי מקצוע מתחומים אחרים, הניתנים ע"י ספקי שירותים שונים (כגון קופת חולים), וכך לטפל טוב יותר בנושא המטריד את העובד ולחסוך לארגון זמן וכסף.
קישורים רלבנטים באתר:
tweet[Google]
Follow @leadersnet
מנהיגים ברשת |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" יולי 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |