למידה בבלנדר 1 – מה עומד מאחורי השילוב בין e-Learning לבין הלמידה וההדרכה המסורתית

מתוך Knowledge Technologies, מבית M.P-yaad

גיליון מס' 21 מרץ 2003

 מאת: צוות M.P-Yaad

 

במהלך העשור האחרון, מונחים מעולם ההדרכה כגון: "מפגשי כיתה", "מונחה מטרה", "חוויתי"  החלו מתחלפים במונחים כגון: "e-Learning”, "אינטראקטיבי", "פרסונלי", "אסינכרוני" וכיו"ב.  מונחים אלו לא פסחו גם על עולם המושגים המתארים את הלומד- במונח "עובד ידע" כבר פגשתם?!

על מה מצביעים (או מנסים להצביע) השינויים המושגיים?

בסביבת העבודה החדשה, זו של שנות האלפיים, כבר ברור לכולם כי המפתח לשוני  בין פירמות הוא בסופו של דבר ההון האינטלקטואלי. כיום, "עובדי הידע" נדרשים לרמה גבוהה יותר בביצוע תפקידיהם המקצועיים. מכך מתבקשת הכשרה, המתקיימת באופן מתמיד ומתמשך ויחד עם זאת, במחזורי זמן קצרים יותר, גמישים יותר, אפקטיביים וכמובן בעלויות זולות יותר מבעבר.

לנצל את הטוב מבין שני העולמות

לאור זאת, ארגונים וחברות נדרשים לנצל את קידמת הטכנולוגיה על מנת להדריך את העובדים שלהם, וכאן פועל פתרון ה"בלנדר". לפתרון ה-  Blended Learning שני מרכיבים:

  1. הדרכה המשלבת בין מספר שיטות פיתוח ומסירה, כגון:
  • Web Based Training- הדרכה ממוחשבת

Electronic Performance Support System – הדרכה Ad Hoc, המציגה את פרק הלימוד הרלוונטי בזמן הנדרש בהתאם לביצוע (דוגמה פשוטה: ה"אטב" של מיקרוסופט הקופץ ומציע עזרה)

  • קהיליות לומדות וכיו"ב.

 

  1. למידה המשלבת בין פעילויות ואירועי למידה שונים כולל מפגשי כיתה ופנים מול פנים ו-e-learning סינכרוני ואסינכרוני.

השילובים השונים בין שיטות המסירה ופעילויות הלמידה מתבצעים בהתאם למטרות הלימודיות העומדות על הפרק. בכל המקרים, יצירת תכנית הדרכה טובה ב-Blend מתחילה, כמו בהדרכה מסורתית, באבחון וניתוח מדוקדקים של המטרות. במילים אחרות, מנהלי הדרכה צריכים להגדיר מה הם צריכים ללמד ולמה. רק אחר כך, משתלבות ההדרכה מבוססת המחשב וההדרכה המסורתית, על מנת לספק את פתרון ההדרכה הטוב ביותר. באופן כזה, הצדדים החזקים של כל אחת מהמתודולוגיות משתלבים לכלל מתודולוגיה אחת טובה יותר.

יש לציין כי שילוב ה-e-Learning  עם מערך הלמידה המסורתי הוא צעד טבעי לחלוטין, הרעיון ללמידה במתודולוגית Blend אינו חדש. במהלך 25 השנים האחרונות שימשו אותנו צורות הדרכה נוספות בשילוב עם הלמידה המסורתית: לימוד עצמי באמצעות ספרים, קלטות וידאו, תכניות טלוויזיה, אוניברסיטה משודרת וכיו"ב. לב העניין הוא ברתימת הטכנולוגיות המתקדמות והמשתנות של התקופה, ליצירת כלים יעילים המביאים ללומד  עולם תוכן איכותי, ובאופן לא מפתיע…. זה עובד:

ע"פ מומחים בתעשייה, וכפי שעולה מכנסים הנערכים מדי שנה בכל העולם, שיטת ה-Blend היא המתודולוגיה המועדפת בעתיד הנראה לעין,  עבור הכשרה למיומנויות רכות והכשרה למיומנויות טכניות כאחד. הנחה זו הולכת ומתבססת לאור האמון שרוכשים ארגונים ב- e-Learning כיום והניסיון ההולך וגובר שצוברים מדריכים ולומדים בהתנסות שבשימוש במתודולוגיה זו. סיפורי הצלחה בנושא מתפרסמים חדשות לבקרים.  השאלה המתבקשת כעת היא האם קיימת נוסחה להצלחה שכזו?

לקבוע את ה-Blend הנכון

לקבוע את ה-Blend הנכון בין הדרכה ממוחשבת לבין הדרכה מסורתית כמוה ככתיבת מתכון טוב. מתכון בישול טוב מגדיר את המרכיבים, את התמהיל הנכון בין הכמויות ואת אופן הבישול. אך גם המתכון הטוב ביותר אינו ערובה לתבשיל טעים. התוצאות כמובן תלויות בטבח.  כיוון שעדיין רבות מההדרכות מבוצעות בכיתה, מנהלי הדרכה רבים אינם רואים עדיין בחזונם כיצד ניתן לשלב את מתודולוגית ה e-Learning במערך ההדרכה של הארגון. לעיתים נובע העניין, מעבר לחוסר חזון, גם מחוסר ניסיון ומהפחד המובן לאי הצלחה בניסיון הראשון. בקרב רבים קיימת עדיין התפיסה המוטעית כי ההדרכה הממוחשבת פוגעת בצורכי הלומד הבסיסיים כגון: המגע האישי של מורה – לומד, חניכה אישית ואינטראקציה בלתי אמצעית.

ברנדון הון, אנליסט ומומחה מוכר בתחום ה-e-Learning בארה"ב ובעולם כולו, מעלה במאמריו את היתרונות הגדולים של שילוב בין שיטת הלמידה הממוחשבת ובין הלמידה מסורתית (brandon-hall.com). אחת העובדות  שהוא מציג מהווה תשובה הולמת לספקנים ולחששנים מבינינו:

על פי דבריו, לומדים עלולים לשכוח עד 50% ממה שהם למדו בשיעור כיתה תוך 24 שעות, אך נזכרים ומפנימים  90% מהחומר במהלך למידה דרך ערוץ הדרכה ממוחשבת!

ככל שרוחב הפס ילך ויגדל, מפתחי תוכן יוכלו להשתמש באינטראקציות רבות יותר, ליצור סימולציות ריאליות יותר ולמידה פרסונלית יותר ואפילו הדרכות סינכרוניות הכוללות צילומי וידאו דרך הרשת.

 

מה צריך לשקול?

  • מהי שיטת המסירה המתאימה ביותר:

אם הארגון מתמודד, לדוגמה, עם אנשי מכירות מנוסים הסובלים מתקופה של אי הצלחות –  אזי מטרת ההדרכה שצריכה להינתן אינה דווקא ללמד טכניקות או אסטרטגיות מכירה חדשות. יתכן כי עובדים אלה זקוקים בעיקר לזריקת מוטיבציה.

הארגון יכול לעשות שימוש ב-e-Learning סינכרוני על מנת להעביר מסרים מעודדים ולאחריו הדרכה ממוחשבת א-סינכרונית על מוצרים או שירותים חדשים ולבסוף מפגש פנים מול פנים לסדנה חווייתית קצרה.

המפתח הוא לבודד כל אירוע ולשקול את גישת ההדרכה הראויה ביותר.

 

  • הלומדים:

תכני הקורס הם אלו שקובעים בד"כ איך תועבר ההדרכה ובאופן זה כופים את שיטת ההדרכה, הטכניקה ועזרי הלימוד על הלומדים. אך יש לקחת בחשבון גם את צורכי הלומדים ואת עדיפויותיהם. לדוגמה, אם לארגון 12 אנשי מכירות ו-8 מהם חווים קשיים בביצועים, הארבעה האחרים, אשר אינם חווים כל בעיה, יהיו זקוקים להדרכה תיאורטית בלבד, אם בכלל. את עיקר ההדרכה צריך להשקיע אז בשיעורי סימולציה לשמונה אנשי המכירות, על מנת להביא לידי מימוש טוב יותר את תיאוריות המכירה.

לסיכום

לאור  הניסיון הקיים ושפע הכלים שמציע תחום ה-e-Learning, בנוסף לאפשרויות הטכנולוגיות אשר צפויות להתממש בעתיד, חשוב כי בעלי ההשפעה בתחום ההדרכה בארגונים יבינו את מקומה של מתודולוגית ה-Blend במערך ההדרכה הכללי.

 


מנהיגים ברשת
www.leadersnet.co.il
leaders@leadersnet.co.il
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" יוני 2003. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי  ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר

  

 

 

 

יכול לעניין..

מודל למידה - תפוקה

e-Learning-מה זה בכלל?

מאת: דוד רד   " ה י ל ר י נ ג ? ? ?" …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *