לחץ מתח ושחיקה

הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 310, 27 במאי 2002

 

הצטברות לחצים (סטרס) בעבודה ומחוצה לה יוצרת שחיקה מתמשכת בקרב עובדים, ומנהלים בפרט. שחיקה נעה בין עוצמה נמוכה לגבוהה: שחיקה "על אש קטנה" מפריעה אך מעט לתפקוד היומיומי, אך שחיקה שהולכת וגדלה, ומגיעה ל"נקודת רתיחה", יכולה להתבטא בסימנים פיזיים ונפשיים כמו חוסר סבלנות, עצבנות, עייפות רבה, קשב ירוד, לחץ דם גבוה, כיב קיבה ועוד. מחקרים מראים, מוסיף ואומר היועץ הארגוני נמרוד לסמן, כי מתח מתמשך, המתפתח לשחיקה מתמדת, ללא פורקן למתח, עלול אף לגרום למוות כתוצאה משינויים פיזיולוגיים אשר משפיעים בצורה הרסנית על איברים כמו הלב וכלי הדם.

לכל אחד גורמי מתח שונים, בחייו היומיומיים, חיי הבית והמשפחה, ובסביבת העבודה שלו, למשל תקשורת לקויה עם עמיתים או מנהלים. כל אדם מגיב באופן שונה לגורמי מתח ולחץ בהתאם למבנה האישיות והאופי שלו. "באופן טבעי", מציין לסמן, "אנחנו כל הזמן במתח, וקיים כמובן מתח בריא, מתוך שאיפה להתקדם ולהגיע ל'יותר'. זה בסדר כל עוד זה בשליטה".

בסדנה שעורך ומנחה לסמן, לומדים המשתתפים כלים להתמודדות טובה יותר עם לחץ ושחיקה, בתהליך בן ארבעה נדבכים, השזורים זה בזה.

  • עצירה – הכרת עצמך ויכולת עמידתך במצבי מתח ולחץ. כל משתתף מגדיר לעצמו ומצייר את "עוגת הלחץ והמתח האישי" שלו. העוגה מחולקת לפרוסות שונות בגודלן, כל פרוסה מייצגת את כוחו ועוצמתו של כל גורם לחץ אצל המצייר. ציור העוגה משפר את ההבנה והמודעות העצמית לגורמי הלחץ האישיים.
  • הסתכלות – הדגמת מצבים היוצרים מתח, לחץ ושחיקה, חידוד המודעות והערנות אליהם. למשל, בין עמיתים לעבודה ישנם לא מעט מצבים של "טרום מלחמה". או בזמן עמידה בתור ממושך בבנק, אתה מתרגז וחש מעין מועקה, או טוען כלפי מישהו "הייתי לפניך". להיות מודע לקיומן של שתי האופציות המרכזיות (והחלופיות) בהתנהגות האדם בזמן מתח וסכנה, מאז "ימי הג'ונגל" עד היום: fight או flight (הילחם או הימלט הרבה מצבי מתח נובעים מפרשנות מוטעה של המוח את האירועים שקורים לאדם (מה שמתפרש על ידי מוחנו כאירוע מסוכן לנו הוא בעצם לא כזה במציאות).
  • בדיקה – בניית מנגנונים של תיקון והתמודדות. למשל, "אם נכנסת במישהו ברמזור, או נכנסו בך, אל תצא מיד מהמכונית ותפתח בצעקות. לפני שתצא, תזכיר לעצמך שאתה עלול להיגרר למתח ולחץ, ובמקום זאת, צא ותתנצל, או תגיד בחביבות 'מזל שלא קרא לנו משהו יותר גרוע'". כך תפרוק את מצב המתח.

פעולה – יישום פתרונות הלכה למעשה. ניתן להפחית פוטנציאל מתח בשיטות הרפיה שונות, וניתן ליישמן במסגרת הארגון, כמו תנועות הבסיס של טאי צ'י, תרגילי התעמלות שונים ונשימה נכונה. בעמידה בתור אפשר להשתמש בדמיון מודרך: במקום 'להתעצבן', לחשוב על התנסות מוצלחת ונעימה שהיתה לך באחרונה. אפשר לתרגל תרגילי נשימה נכונים ועל ידי כך לפרק מתח באופן מיידי ולעזור לגוף להתמודד.

 

 קישורים רלבנטים באתר:

מנהיגים ברשת

www.leadersnet.co.il

leaders@leadersnet.co.il

© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" יולי 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי  ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר

יכול לעניין..

נעים בארגונים

 מאת: יעל אשד *      www.eshedyael.co.il  המשאב האנושי – נכס אין ערוך לו בארגון.  …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *