מאת: ארגון שבי"ל (שקיפות בי"ל) ישראל |
לדברי פרופ' יוסף גרוס, יו"ר שקיפות בינלאומית- ישראל (שבי"ל), "אם אנחנו רוצים למגר את השחיתות בישראל, עלינו להפנים כי זו העת לשינוי סדר היום הציבורי"
ע"פ מדד תפיסת השחיתות העולמי לשנת 2008 אותה פרסמה (23.9.08) עמותת שקיפות בינ"ל ישראל (שבי"ל), הסניף הישראלי של ארגון TI – Transperancy International, ישראל קיבלה השנה את הציון 6 ודורגה במקום ה-33 מבין 180 המדינות שנבדקו. בשנה שעברה קיבלה ישראל את הציון 6.1 ודורגה במקום ה-30 ואילו ב-2006 קיבלה ישראל את הציון 5.9 ודורגה במקום ה-34.
העשירייה הראשונה מורכבת כמעט כולה ממדינות החברות ב-OECD, כשאת הדירוג השנה מובילות דנמרק, ניו זילנד ושבדיה, שקיבלו את הציון 9.3, כשלאחריהן סינגפור עם 9.2, פינלנד ואיסלנד עם ציון 9, איסלנד והולנד עם ציון 8.9 ואוסטרליה וקנדה עם ציון 8.7.
הודו וסין, עמן יש לחברות ישראליות רבות קשרי מסחר ענפים, קיבלו את הציונים הנמוכים של 3.4 ו-3.6 ומדורגות במקומות 85 ו-72 בהתאמה. רוסיה קיבלה את הציון 2.1 ומדורגת במקום ה-147, כשמעליה ניתן למצוא את אירן, עם ציון 2.3 (מקום 141) ואת אריתראה עם ציון 2.6 (מקום 126).
פרופ' יוסף גרוס, יו"ר עמותת שבי"ל, אומר כי "אם אנחנו רוצים לשפר את מצבנו בדו"ח, וחשוב מכך למגר את השחיתות בישראל, עלינו להפנים כי זו העת לשינוי סדר היום הציבורי. במקום בו קיימת שחיתות, משמעות הדבר כי משאבים חשובים אינם מופנים למקום לו יועדו, ותחומים רבים כגון חינוך, בריאות, תשתיות ובטחון נפגעים כתוצאה מכך. המלחמה בשחיתות יכולה לשפר את המצב בכל אחד מהסקטורים הללו, ולהביא לשיפור במצבה הכלכלי של המדינה וברווחתם של תושביה".
גליה שגיא, מנכ"ל עמותת שבי"ל, אומרת כי "הציון של ישראל בדירוג מוכיח כי, נכון לעכשיו, המאבק בשחיתות עדיין אינו נושא את פירותיו. עלינו להמשיך במאבק ולהבין כי רק כאשר הציבור ישפוט את נבחריו ועובדי הציבור לפי אמות מידה אתיות, ולא משפטיות, נוכל להביא לשינוי אמיתי" וכן קוראת לממשלת ישראל לסיים את הליך אשרור אמנת האו"ם נגד שחיתות."
מדד תפיסת השחיתות "מדד המדדים", מבוסס על תפיסת אנשי עסקים ומומחים בארץ ומחו"ל לגבי מידת השחיתות. המדד מורכב מ-13 משאלים נפרדים, המבוצעים ע"י 11 מכוני מחקר מהטובים בעולם, בפיקוח פרופ' מומחה מגרמניה. לגבי ישראל, נקבע המדד השנה באמצעות הצלבה של ששה סקרים שנערכו בקרב מומחים ואנשי עסקים, הן בתוך המדינה והן מחוצה לה, שבוצעו ע"י חמישה מכונים שונים. המשאל מתמקד בשחיתות בסקטור הציבורי ובקרב פוליטיקאים, כאשר שחיתות מוגדרת כ"ניצול לרעה של התפקיד הציבורי לצורך רווח אישי".
עמותת שקיפות בינלאומית- ישראל (שבי"ל) – מקדמת נורמות של שקיפות ואתיקה כחלק מהמאבק לצמצום השחיתות בחברה הישראלית. שקיפות בינ"ל-ישראל היא הסניף הישראלי של הארגון הבינלאומי Transparency International.
קישורים רלבנטים באתר:
מנהיגים ברשת |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" נובמבר 2008. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |