מתוך "משאבים", גיליון 136, יום ד', 17 נובמבר 1998
במסגרת הכתבה מדווח שי צפריר, דוקטורנט בפקולטה לתעשייה וניהול בטכניון, אודות מחקר שערך במסגרת עבודת גמר לתואר שני (בהנחיית ד"ר גדליהו הראל). ע"פ ממצאי המחקר, הדרכה לעובדים ומנהלים משפרת את ביצועי הארגון בשיעור גבוה יותר מכל פעילות משאבי אנוש אחרת, כגון שיתוף עובדים, הערכת עובדים, תגמולים, קידום ועוד. זאת, בכל ענף של תעשיה או שירותים בישראל, הן במגזר הציבורי והן בפרטי. לדברי צפריר בספרות המקצועית מתנהל בשנים האחרונות ויכוח על השפעתן השונה של פעילויות ניהול משאבי אנוש. גישה אחת, Contingency theory ("תיאוריית התלות"), סוברת שקיימת תלות הדדית בין הפעילויות השונות, ורק פעילויות התואמות ומשלימות זו את זו יכולות להניב תועלת לארגון. למשל, אם ניתנת הדרכה, נדרש בהתאם גם שיתוף בקבלת החלטות, הטלת אחריות ועוד. אחרת, יגבר חוסר שביעות הרצון של המודרכים, ותהיה ירידה בביצועים.
גישה אחרת, הנקראת Best practice ("הפעילות הטובה ביותר") סוברת כי לא צריך ליצור תיאום בין הפעילויות השונות של ניהול משאבי אנוש, ובכל ארגון בזמן מסוים יכולה להיות פעילות משאבי אנוש שהיא היעילה ביותר. אחד התיאורתיקנים בתחום מונה 16 פעילויות של ניהול משאבי אנוש המשפרות את ביצועי הארגון ובהן גיוס ומיון, סוציאליזציה, שיתוף עובדים, הדרכה, הערכת עובדים, תגמולים, קידום ועוד.
במחקר של צפריר נבדקה השפעת מרבית הפעילויות האלה על ביצועי ארגונים בישראל.במדגם נכללו 102 חברות מהמגזר הציבורי והפרטי, בנות 200 עובדים ויותר, מענפי תעשיה שונים, בינוי, מסחר, תחבורה, בנקים, ביטוח ועוד. הנתונים על החברות נאספו בשאלונים, שהופנו לסמנכ"לים למשאבי אנוש, או מנהלי משאבי אנוש בכל ארגון מתוך ניתוח שנתי של הנתונים עולה, כי פעילויות הדרכה שונות, כגון: סדנאות מנהיגות וניהול, סדנאות לשיפור עבודות צוותים, הדרכות לשיפור האיכות, הדרכות בטכניקות העיסוק ועוד , שיפרו את ביצועי הארגון יותר מכל פעילות משאבי אנוש אחרת , שיושמה בארגון.
ממצאים אלו מחזקים את גישת Best practice ומתברר כי ההדרכה, שהינה הגברה של ההון האנושי בארגון, היא ההשקעה היעילה ביותר לארגון, זאת ללא תלות בפעילויות נוספות בתחום.
עוד התברר במחקר, כי בתוך תחום ההדרכה, פיתוח מנהיגות משפר במידה משמעותית את איכות יחסי העבודה בארגון, את מערכת היחסים בין עובדים למנהלים, את רמת שביעות הרצון ואת היכולת לשמר במקום העבודה את העובדים החיוניים.
כן מתברר, כי שיתוף העובדים בסמכות וניהול משפרת את ביצועי הארגון במגזר הפרטי, אך כמעט ואין לזה השפעה בארגונים במגזר הציבורי. לעומת זאת, במגזר הציבורי חשיבות רבה יחסית לפעילויות המיון על ביצועי הארגון.
קישורים רלבנטים:
tweet[Google] Follow @leadersnet
מנהיגים ברשת |
www.leadersnet.co.il |
leaders@leadersnet.co.il |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" מרץ 2003. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |