הרחבה לכתבת משאבים, גיליון 189 ,8 בדצמבר 1999
בוועידה השנתית של המנהלים בישראל, שכותרתה הייתה "אתגרי הניהול לקראת המילניום החדש" הועלו רעיונות כמו, יתרון ארגוני היי-טק קטנים, כוחם של עובדי היי-טק, השפעת הטכנולוגיה על עבודת המנהל ויתרונותיו של סגנון הניהול הנשי. הוועידה נערכת ביוזמת המרכז הישראלי לניהול (המי"ל.)
לדברי זהר זיסאפל, יו"ר "רד תקשורת מחשבים", ארגוני היי טק קטנים היום צפויים להצליח יותר מארגונים גדולים. בארה"ב למשל, בעשר השנים האחרונות צמחו הארגונים הקטנים, והגדולים נשארו כשהיו, הן בכוח האדם והן במכירות. "ארגונים קטנים נעשים חזקים מהגדולים. ארגון קטן ורזה מגיב בזריזות רבה יותר לשינויים, ומסוגל ליזום ולבצע דברים חדשים במהירות ."
"בחברות ההיי טק היום", אמר זיסאפל, "הכוח בידי העובדים ולא בידי ההנהלה, ואת העובדים צריך לא רק לתגמל היטב, אלא גם לפנק". הארגון הפך לדמוקרטי, הכוח מתפזר, העובדים לא תלויים בחברה ויכולים לעזוב. מנקודת מבטו של המנהל, ארגון לא היררכי ודמוקרטי קשה יותר לניהול, כי המנהל צריך להתחשב בדעתם ועמדותיהם של אחרים .
אך מנקודת המבט של המשק והחברה בכלל, חוזקם של העובדים מבורך. "לפעמים לעובדים יש יותר להגיד מהמנהל, והרבה פעמים הם אומרים דברים נכונים יותר ממנו. זה טוב, כי הארגון עושה את הדברים הנכונים, יותר, ואם המנהל טועה, יש מי שיתקן אותו. גם אם למנהל זה קשה יותר, זו הדרך להצליח היום, ושני הצדדים צריכים זה את זה ."
"הטכנולוגיה", הוסיף זיסאפל, "שינתה את עולמו של המנהל". הסחר האלקטרוני ואתר החברה באינטרנט הם היום האמצעים החשובים ביותר מבחינת שיווק מוצרים והפצתם. "האינטרנט הוא מקור מידע העיקרי שלי, ואני הולך למעט תערוכות בעולם, כדי להתעדכן ולראות מה המתחרים שלי עושים ."
"הדואר האלקטרוני הוא אמצעי קשר עיקרי, מהיר מאד ונגיש, שמשתמשים בו כמו בדיבור, ולא בסגנון מכתב של פעם, אם כי זה הופך את המנהל למקליד". גם חילופי דעות בין חברי מועצת המנהלים נערכים באמצעות הדואר האלקטרוני. "המנהל, באמצעות הטכנולוגיה, עובד היום מהמכונית, מהבית, משדה התעופה, וממשיך להיות מחובר גם בחו"ל. אני מכיר מנהלים אמריקאיים שלדעתי אין להם משרד," אמר זיסאפל.
פרופ' איילה מלאך-פיינס, מביה"ס לניהול באוניברסיטת בן גוריון, אמרה בכינוס כי סגנון הניהול הנשי, כפי שהוא מתואר בספרות המקצועית ומתוך ניסיון מצטבר, תואם לדרישות הצפויות מהמנהל בשנים הבאות .
בסקר שערך כתב העת פורצ'ן בין מנכ"לים בנובמבר 1999 זוהו ארבע-עשרה תכונות, הנדרשות מהמנהיג העתידי. להערכת פרופ' מלאך-פיינס, לסגנון הניהול הנשי יתרון יחסי במרבית המדדים, שבהם נכללים חשיבה גלובלית, פיתוח והעצמה של עובדים, יצירה של חזון משותף, הערכה של גיוון תרבותי, בנייה של קבוצות עבודה ושותפויות, אימוץ שינויים, עידוד של אתגרים בונים, הקפדה על שביעות רצון הלקוח, שיתוף במנהיגות וחיים עם ערכים .
בעוד שמנהל גבר מעדיף לעמוד בראש ארגון פירמידה, מנהלות מעדיפות מבנה פחות היררכי, יותר שטוח ומעגלי, כמו רשת עכביש, הבנויה מעגלים, זה בתוך זה, שמחוברים ביניהם בקווים. המנהלת במרכז הרשת, ואליה מתנקזים כל הקווים. מבנה זה מתאים לארגוני העתיד ולניהולם, הוא גמיש יותר, מאפשר ניידות רבה של עובדים, גיוס עובדים סביב פרוייקטים, וקשר טוב בין המנהל לעובדים סביבו .
"בעבר המנהיג היה גיבור של עשייה", הוסיפה פרופ' מלאך-פיינס, "כמו גנרל שמביא ניצחון". בהווה המנהיג בעיקר מתכנן את פעילות הארגון. מנהל העתיד יהיה מעין מורה, מפתח מיומנויות של אחרים, דמוקרטי יותר, הוא לא ידע הכל, אלא יקיף עצמו בבעלי ידע וישתף את כולם בידע הזה. "סגנון זה מקובל וטבוע יותר בקרב נשים מנהלות, הרואות עצמן כחלק מרשת, כמנהל שאינו ראש, אלא שותף בין שווים ."
קישורים רלבנטים באתר:
מנהיגים ברשת |
© כל הזכויות שמורות ל"מנהיגים ברשת" יולי 2002. החומר מותר לשימוש אישי בלבד. אין לעשות בחומר שימוש מסחרי/עסקי ו/או להפיצו בכל דרך שהיא (להוציא באמצעות יצירת קישור למאמר ספציפי ולעמוד הבית במקביל) מבלי לקבל רשות מפורשת בכתב מהנהלת האתר |