אמנה חברתית כלכלית

מאת: יואל צפריר – צפריר תקשורת

הודעה לעיתונות מרץ 2003

 

האגודה ליחסי  עבודה ממליצה להקפיא את שכר עובדי הציבור ולהימנע מקליטת עובדים חדשים תמורת ביטחון תעסוקתי

האגודה הישראלית לחקר יחסי עבודה קוראת לשר האוצר, בנימין נתניהו, לפעול לכינון אמנה חברתית-כלכלית במשק, שתבטיח שקט תעשייתי בשלוש השנים הקרובות ותסייע בייצוב המשק. לדברי יו"ר האגודה, ד"ר עוזר כרמי, במסגרת אמנה חברתית-כלכלית כזו, שתשקף הידברות מואצת בין כל הצדדים למערכת יחסי העבודה במשק, ייקבעו כללי משחק ברורים, מוסכמים ועדכניים בתחומי השכר, התעסוקה, הפריון והמדיניות המקרו-כלכלית. המוקד המרכזי יהיה הקפאת שכר כוללת בסקטור הציבורי לשלוש שנים, בתמורה לביטחון תעסוקתי לעובדים.

לדבריו, נחיצותה של אמנה חברתית-כלכלית במשק גוברת על רקע אי-הוודאות השוררת כיום במשק בכלל ובתחום יחסי העבודה בפרט.

עוד אומר ד"ר עוזר כרמי, כי בשלב הראשון של הפעלת האמנה, שיימשך כשנה, ניתן יהיה לפעול גם להורדת שכר פרוגרסיבית בשכר עובדי הציבור. בתום שנה תיבדק האפשרות להחזרת הסכומים שהורדו.  במסגרת האמנה יוחלט גם על הקפאת קליטת כח אדם חדש בסקטור הציבורי ומתן פתרונות, במידת הצורך, רק ע"י ניוד עובדים בין משרדי הממשלה. הן הקפאת השכר והן הקפאת קליטת כח אדם חדש יחולו על כל מרכיבי הסקטור הציבורי, לרבות תאגידים ממשלתיים-סטטוטוריים, חברות ממשלתיות,  רשויות, יחידות סמך וחברות מעורבות עירוניות-ממשלתיות.

ד"ר כרמי ממליץ, כי יוקם פורום עליון קבוע להתייעצות ולהידברות משולשת בין הממשלה, ההסתדרות וארגוני המעסיקים. בגוף כזה יוכל לייצג את הממשלה השר בלי-תיק, מאיר שטרית, ולצידו ראשי ההסתדרות והתעשיינים. הפורום העליון יוכל להתייעץ עם מומחים שונים ובהם אנשי מקצוע בתחומי הכלכלה ויחסי עבודה. כמו-כן, תוקם ועדת חריגים עליונה שתאפשר חריגות מהמדיניות רק במקרים מיוחדים במינם. להערכת ד"ר כרמי, רק ועדת חריגים חזקה תוכל להתמודד מול הלחצים הכבדים שיופעלו להעלאות שכר ולקליטת כח אדם.

יו"ר האגודה ליחסי עבודה מדגיש, כי האמנה החדשה צריכה לטפל במכלול של בעיות חברתיות ובראשן: חקיקת חוק פנסיה חובה וטיפול בסוגיית העובדים זרים. לדבריו, גם אם לא כל משרה שיפנה עובד זר תתמלא ע"י ישראלי יש הכרח בגירוש עובדים זרים בלתי-חוקיים, שמספרם עולה כיום על אלה של העובדים החוקיים.

המלצה נוספת היא, כי האמנה תתווה כללים לעידוד התעסוקה בסקטור הפרטי, תוך מתן תמריצים מבוקרים לקליטת עובדים בתעשייה.  הממשלה מצידה תתחייב על העברת משאבים ניכרים להשקעה בתשתיות פיזיות ובמו"פ. במסגרת פיתוח התשתיות ישולב גם הסקטור הפרטי ויושם דגש על פיתוח תשתיות פיזיות שיש להן השלכה חיובית על התעסוקה במשק, כמו מסילות ברזל. הסקטור הפרטי יתחייב שלא לעלות את מחירי המוצרים התעשייתיים, גם אם מתחייבת העלאה כזו, למשל בעקבות עליית חומרי הגלם.

יו"ר האגודה ליחסי עבודה מוסיף ואומר: "אנו סבורים, כי רתימת כל הגופים החשובים במשק למדיניות כלכלית מוסכמת, תיצור מטרייה רחבה של אחריות חברתית ברמה הלאומית הכוללת, ותאפשר למשק לצמוח מחדש ברמות צמיחה שידענו בעבר, תוך הבטחת שקט תעשייתי לאורך זמן. רק במסגרת אמנה כזו ניתן יהיה לטפל בהיבטים קריטיים של יחסי העבודה ובכלל זה הכשרה מקצועית, הסדרי פנסיה, קליטת עובדים בתעשיות מתקדמות והתאמת כח העבודה לענפי המשק בעלי ערך מוסף גבוה. "

לדבריו, מדינות שונות באירופה, דוגמת אירלנד והולנד,  הדומות בגודלן ובהיקפן המשקי לישראל, נקטו מהלך דומה והבטיחו בכך לעצמם תקופה ארוכה של צמיחה ושגשוג, ללא זעזועים חברתיים ותעסוקתיים. נקיטת אסטרטגיה ארוכת טווח כזו היא, לדבריו, המפתח לקידום הצמיחה והרווחה בישראל.

לדברי ד"ר עוזר כרמי, על הממשלה לנסות ולאמץ את מודל ההידברות של שנת 85', אשר הביא בסופו של דבר לנקיטת צעדים כלכליים נועזים, כנדרש מהמצב, אך במחיר חברתי נסבל.

 

קישורים רלבנטים באתר:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

יכול לעניין..

עבודה בחג פורים

   מאת:  עו"ד הילה פורת*         תקציר האם בחג פורים זכאי עובד …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *